Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
АНДРІЙ БИВ, БИВ — НЕ ЗАБИВ
У центральному матчі другого дня чвертьфіналів Ліги чемпіонів французький «Ліон» приймав на своєму полі італійський «Мілан». У протистоянні чемпіона Франції останніх чотирьох років з минулорічним фіналістом Ліги чемпіонів назвати беззаперечного фаворита було важко.

Французький клуб, який з року в рік демонструє впевнену гру у національній першості, поки ніяк не може продемонструвати силу французького футболу на європейській арені. У минулому сезоні «Ліон» у чвертьфіналі програв голландському ПСВ у серії пенальті й не зміг зустрітися з «Міланом» у півфіналі. Цього року французи, втративши одного з лідерів Мікаеля Есьєна, значно зміцнили склад за рахунок придбання португальського півзахисника «Челсі» Тьягу, норвежця з «Роми» Кар'ю та бразильського форварда Фреда. З приходом до команди нового головного тренера Жерара Ульє «Ліон» змінив стиль гри, зробивши акцент на контратаки.
«Мілан», який легко розібрався у 1/8 фіналу з мюнхенською «Баварією», з поверненням до основного складу Філіппо Індзагі став ще сильнішим, ніж був у минулому сезоні. Попри те, що середній вік команди перевищує тридцять років, італійський клуб не дає нікому засумніватися у фізичній готовності своїх гравців вести боротьбу впродовж усіх 90 хвилин матчу. До того ж, у «Мілана» є такий форвард як Андрій Шевченко, один із небагатьох у сучасному європейському футболі, хто може зробити гол самотужки. Єдиною серйозною втратою в команді Анчелотті була відсутність через травму голландського захисника Япа Стама. Щоправда, і «Ліон» зазнав серйозної втрати — через дискваліфікацію не зміг взяти участь в цій зустрічі лідер атак французького клубу бразилець Жуніньйо.
Гра розпочалась без розвідки. З перших хвилин ініціативою заволоділи футболісти «Мілана» і мали можливість для того, щоб відкрити рахунок. На чотирнадцятій хвилині Шевченко без перешкод пробив після чудової передачі Джилардіно, однак голкіпер господарів Купе зіграв бездоганно, відбивши м'яч на кутовий. Кілька небезпечних флангових проходів вдалися бразильцю Кака, але до логічного завершення цих епізодів справа не доходила. До тридцятої хвилини матчу французи лише зрідка загрожували воротам Діди, і, головним чином, зі стандартних положень. Вперше голкіперу довелось продемонструвати свою майстерність після удару Кар'ю головою. Лише завдяки блискавичній реакції він зміг витягнути м'яч із верхнього кута.
Після перерви гра пішла за іншим сценарієм. Гравці «Ліона» дедалі частіше почали випереджати захисників «Мілана» на флангах, змушуючи їх часто порушувати правила. Наставник гостей Карло Анчелотті вирішив підстрахуватися і замінив ветерана команди Костакурту після того, як той отримав жовту картку. Його опонент Жерар Ульє, у свою чергу, випустив на поле Фреда та Клемана. Обидва гравці, особливо Фред, почали розхитувати захист «Мілана». За відсутності Жуніньйо роль лідера узяв на себе Тьягу, котрий кілька разів на підступах до штрафного майданчика суперника обігрував відразу кількох гравців італійського клубу. В одному з епізодів лише героїчні зусилля Діди врятували «Мілан» від пропущеного м'яча. Прагнучи зберегти нічийний результат, Карло Анчелотті випустив замість Пірло швейцарського захисника Фогеля, але ближче до завершення зустрічі запал французьких гравців поступово почав згасати. Футболісти більше думали про захист власних воріт, аніж про те, щоб відкрити рахунок. Тож перед повторним поєдинком жодна з команд не змогла забезпечити собі переваги у вигляді забитих м'ячів, хоча все ж комфортніше почуватимуться італійці, які гратимуть вдома.
Іспанський «Вільярреал» перервав серію з десяти безпрограшних матчів у дебютній для нього Лізі чемпіонів, поступившись у першому чвертьфінальному матчі міланському «Інтеру» з рахунком 1:2.
Історія іспанської команди налічує лише 56 матчів у єврокубках, але з кожним роком «Вільярреал» прогресує. Так, у нинішній Лізі чемпіонів скромний за мірками ліги іспанський клуб у десяти матчах не зазнав жодної поразки, хоча в національній першості йде на восьмому місці й претендує хіба що на місце в Кубку УЄФА. Проте матч на «Сан-Сіро» став для піренейців найскладнішим випробуванням у нинішньому розіграші Ліги. Так, на попередніх стадіях «Вільярреал» провів непрості матчі в Англії — виграв у «Евертона» і зіграв унічию з «Манчестер Юнайтед». Однак чвертьфінал — це інший рівень. Напередодні такого складного поєдинку чилійський наставник команди Мануель Пелегріні втратив відразу трьох дискваліфікованих футболістів — Арруабарену, Хосіко й Таккінарді. Тренер італійців Роберто Манчіні, у свою чергу, вирішував лише одне завдання: ким замінити травмованого Луїша Фігу. У результаті він віддав перевагу бразильцю Сезару.
Для господарів початок матчу виявився жахливим. На першій хвилині голкіпер італійців Франческо Тольдо відбив сильний удар Хосе Марі, але на добиванні першим виявився Дієго Форлан, і гості повели в рахунку. Втім, господарі швидко оговталися від нокдауну. Майже відразу лише розторопність Хаві Венти, який вибив м'яч із лінії власних воріт, урятувала «Вільярреал» від пропущеного м'яча. У наступній атаці бразильський легіонер «Інтера» Адріано встановив рівновагу після прострілу Станковича.
Саме Адріано зі Станковичем створювали неприємності в обороні «Вільярреала». «Інтер» міг забити другий м'яч на вісімнадцятій хвилині, однак зі зручного становища Адріано пробив вище воріт. Утім, і випад Форлана був не менш небезпечним, але удар уругвайця Тольдо парирував. Через півгодини Манчіні на допомогу Адріано відряджає Мартінса, котрий замінив Рекобу. Ініціатива перейшла до господарів, а захисники гостей примудрилися отримати дві жовті картки. До
перерви перевага «Інтера» стала ще відчутнішою і свисток Алена Сарса про закінчення першого тайму для гостей пролунав як ніколи вчасно. Однак, як виявилося, п'ятнадцять хвилин відпочинку не врятували «Вільярреал». «Інтер» вийшов на другий тайм ще більш налаштованим на атаку. Постійний тиск господарів призвів до взяття воріт. На 54-й хвилині після прострілу Станковича (перед цим серб обіграв Соріна) Мартінс зіграв на випередження і з лінії воротарського майданчика розстріляв ворота Вієри. Розгублений Пелегріні вирішує зміцнити центр захисту, випустивши на поле Кіке Альвареса. У підсумку забити більше нікому не вдалось. «Вільярреал» хоча й перервав свою безпрограшну серію, але зберіг непогані шанси на вихід до півфіналу.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ФІНІШ — СЬОГОДНІ
  • НА ШЛЯХУ ДО «СОКОЛА»
  • Міністерство охорони здоров'я України оголошує конкурс на заміщення вакантних посад

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».