Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ІММІГРАЦІЯ ПО-АМЕРИКАНСЬКОМУ
Після багатьох років зволікання американський Конгрес почав розгляд одної з найсуперечливіших і найделікатніших проблем у політиці США. Амністія для майже 10 мільйонів нелегальних іммігрантів та шестирічна програма тимчасового працевлаштування для охочих приїхати в США були запропоновані головою комісії, яка розпочинає роботу над імміграційною реформою, що може зачепити інтереси багатьох українців.

Перед початком роботи над двома проектами законів, які репрезентують два абсолютно різних підходи до нелегальної імміграції, голова правової комісії сенату республіканець Арлен Спектер подав власний, компромісний проект.
Пропозиція Спектера відразу дістала порцію жорсткої критики з обох боків, тож дебати над законопроектом можуть тривати добрих кілька місяців. Але не завадить нагадати, що американські політики, які багато років розкидались гаслами щодо боротьби з нелегальною імміграцією під час виборчих кампаній, не здійснили жодних серйозних спроб для вирішення цієї проблеми.

Розбіжності інтересів
Проблема нелегальної імміграції є однією з найделікатніших тем в політиці США. З одного боку, Америка економічно повністю залежить від 11 мільйонів нелегальних заробітчан, які виконують найтяжчі і найгірше оплачувані роботи. За ухвалення якоїсь форми легалізації їхнього становища висловлюється потужне бізнесове лобі, сільськогосподарські виробники, власники готелів тощо.
Водночас десятки організацій, які опікуються громадянськими правами, звернули увагу, що Америка не повинна ставитись, як до злочинців, до мільйонів біженців з бідних країн, які ладні трудитися там, де не хочуть американці. Надати їм шанс на отримання легального статусу в США означає запобігти експлуатації іммігрантів недобросовісними працедавцями, які часто ставляться до них як до невільників. Але й серед противників визнання прав нелегальних іммігрантів є кілька впливових груп. Багато консерваторів з ідеологічних причин виступають проти «винагороди» за порушення законодавства. Критики попереджають, що серед іммігрантів можуть легко опинитися терористи. Профспілки вважають, що іммігранти відбирають робочі місця в американців. Лобі, яке складається з демократів і республіканців з штатів на кордоні з Мексикою б’ють на сполох: іммігранти коштують платникам податків мільярди доларів через медичне обслуговування, соціальний захист, збільшення витрат на поліцію й в’язниці.
Обидві сторони вважають, що реалізація саме їхньої пропозиції вирішить проблему приблизно 700 тисяч осіб, які щороку перебираються через кордон з Мексикою.

План від Спектера
Сенатор Спектер склав свій компромісний план, компілюючи пропозиції обох сторін. Він хоче, щоб всі нелегальні іммігранти, які прибули до США до 4 січня 2004 року, отримали легальний статус («зелені карти»), якщо вони зареєструються, заплатять несплачені податки плюс штраф (1000 доларів) і будуть працювати.
Спектер пропонує також підтримати програму тимчасової праці, запропоновану президентом Бушем. Щороку приблизно 400 тисяч осіб з усього світу зможуть отримати в американських посольствах трирічний дозвіл на працю, який потім можна буде продовжити на чергові три роки. Це рішення одразу було розкритиковане республіканцями, які вимагають зробити покарання більш жорстким, і навіть депортувати нелегальних іммігрантів.
Спектер також підтримав пропозиції супротивників полегшення імміграції. Зокрема, будівництво вздовж кордонів з Мексикою паркану, право отримати дозвіл на роботу лише в консульствах США за кордоном (іммігранти, які вже перебувають у США, мають повернутись додому і там звернутися по дозвіл), жорсткі санкції щодо тих, хто працевлаштовує нелегальних іммігрантів.
Реформа може зачепити й інтереси тисяч українців, які нелегально перебувають і працюють у США. Українські, як і інші національні організації, підтримують усі пропозиції, спрямовані на амністію нелегалів і створення програми тимчасового працевлаштування.

Петро ПЕТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • ВИБОРИ ПО-ІТАЛІЙСЬКОМУ НАГАДУЮТЬ УКРАЇНСЬКІ
  • БЛИЗЬКИЙ СХІД: ДЕМОКРАТІЯ ЧИ ХАОС?
  • ЄВРОПА НАКОПИЧУЄ ЕНЕРГІЮ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».