Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА МИСТЕЦТВО
ПЕРШІ КРОКИ ДО ХРАМУ МИСТЕЦТВА
Мораль, етика, почуття доброти й справедливості, відваги і співчуття, прагнення й мрії дитинства втілені в казках, без яких життя годі й уявити. На побачення з прекрасним уявним світом, тобто на спектаклі за казковими сюжетами по кілька разів щотижня запрошує глядачів Сумський обласний театр для дітей та юнацтва, що міститься на Жовтневій вулиці обласного центру. Втім, актори театру охоче приїжджають і до міст та районів Сумщини, заміських оздоровчих таборів, гастролюють до інших регіонів України, Росії, Болгарії.

Казок, як відомо, є безліч. Одна з них посідає особливе місце в репертуарі Сумського ТЮГу. Мало не кожній людині змалечку довелось почути від батьків, вихователів дитсадка чи у радіопередачі казку «Коза-дереза». Сюжет, на перший погляд, простий і невибагливий, але в ньому так майстерно, у доступній формі перед дітьми поставлено кілька важливих проблемних питань, на які вони мусять дати відповідь тепер, аби за подібних колізій не розгубитися потім — у дорослому житті. «Коза-дереза» вже який рік тішить глядачів, даючи уроки життєвої мудрості. Текст цієї казки інсценізував заслужений артист України Семен Немировський (згодом його замінив Валерій Антонюк), а заслужений артист України Володимир Хорунжий виступив у ролі режисера-постановника. Захоплено сприймають дошкільнята образи героїв спектаклю, створені Тетяною Зражевською і Любов'ю Голубцовою.
Ця вистава йде в театрі без антракту. Однак юні глядачі не стомлюються уважно стежити за подіями, бо митцям удалось відтворити динаміку сценічного дійства. Невипадково ця вистава здобула звання лауреата Міжнародного фекстивалю «Інтерлялька», що відбувся в Ужгороді.
— Станом на початок нинішнього року до афіші театру входять 28 п'єс-казок,— розповіла завідувачка репертуарної частини Тетяна Свелеба. — Усі вони різноманітні за тематикою, адресовані дітям молодшого й середнього шкільного віку.
Сценічна доля вистав-казок здебільшого вдаліша і щасливіша за долю спектаклів для дорослого глядача. Тетяна Іванівна розповіла, що «Червоненька квіточка» за п'єсою Л. Браусевича й І. Карнаухова, а також «Пригоди Буратіно» за твором Олексія Толстого йдуть на сцені Сумського ТЮГу понад двадцять сезонів. Схоже, такою довговічною буде й сценічна доля п'єс «Хто у лісі найхоробріший», «Снігуронька» Михайла Бартенєва, «Сембо» Юрія Єлисеєва, «Чарівна райдуга кохання» Оксани Сенатович.
На привабливості репертуару позитивно позначається і добір різних, часом не схожих на традиційні казки, творів. Скажімо, поставлений на початку нинішнього року «Аладдін», за Ярославом Стельмахом, має елементи жанру казки, однак вони підпорядковуються переконливому викладу східних легенд, тож на спектакль охоче навідуються й дорослі.
Вартість квитків у Сумському театрі для дітей та юнацтва — помірна, точніше — цілком доступна для родин середнього достатку. Мабуть, варто водити дитину хоча б двічі-тричі на рік до театру, аби малеча з малолітнього віку вчилася розуміти мистецтво, відчувати красу художніх образів. Настійна потреба у казковому жанрі — очевидна.
Упродовж кількох десятиліть режисерської діяльності нинішній головний режисер і художній керівник Сумського ТЮГу, заслужений діяч мистецтв України Анатолій Мартюшов ставив різножанрові твори для різних вікових груп глядачів. Його не запідозриш у незнанні технології праці над творами серйозної драматургії, але останнім часом Анатолій Іванович віддає перевагу постановникам п'єс-казок. Перефразовуючи відомий вислів, зазначимо: для дітей потрібно грати так само добре, як і для дорослих, але дещо краще. Діти — вдячні глядачі, бо з перших побачених вистав для них починається дорога у незвичайний світ Мистецтва.

Віктор ТАРАСЕНКО, Суми
також у паперовій версії читайте:
  • БЕНТЕЖНИЙ, НОВАТОРСЬКИЙ, НЕПОВТОРНИЙ
  • ЗОЛОТІ СЛОВА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».