Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ПРОБЛЕМА
СЕЛО ЧЕКАЄ НА ЛІКАРЯ
У програмі соціально-економічного розвитку Івано-Франківщини на 2006 рік, яку окреслив голова ОДА Роман Ткач, суттєвих змін слід очікувати передовсім у таких галузях, як охорона здоров'я, освіта, АПК, у енергозбереженні.
Планується, зокрема, подальший розвиток медико-санітарної допомоги, найперше сімейної медицини в сільській місцевості. Так, у кожному прикарпатському селі з населенням тисячу і більше осіб має працювати лікарська амбулаторія чи дільнична лікарня, а з населенням від 500 до 1000 — фельдшерсько-акушерський пункт.

Наразі перших маємо 112, а в решті 207 селах є тільки ФАПи, які, безперечно, мають змінити свій статус.
Однією з причин дефіциту лікарів на селі (це понад сто вакантних посад) є побутові умови: незабезпеченість житлом, комунальними послугами, а також низька заробітна плата. Буде зроблено все, щоб випускники медичних інститутів не боялися їхати на роботу за направленням. Для цього укладатимуть тристоронні угоди (сільська влада — вищий навчальний заклад — випускник), які гарантуватимуть цим спеціалістам цивілізовані умови проживання та праці, достатній заробіток. Більше того, частина сільського юнацтва відтепер матиме змогу здобувати медичну освіту за державною формою навчання і після закінчення ВНЗ працюватиме в рідному селі.
Під опікою місцевої влади перебуватиме реалізація програм боротьби з раком, туберкульозом, хворобами серця та крові, ВІЛ/СНІДом.
У рамках затвердженої торік Єдиної програми розвитку освіти Івано-Франківщини на 2005-2015 роки, у березні 2006 року буде створено регіональний центр оцінювання якості освіти. Так, у районах і містах Прикарпаття визначено навчальні заклади, на базі яких працюватимуть незалежні екзаменаційні центри, де випускники шкіл, котрі вступатимуть до ВНЗ, проходитимуть зовнішнє незалежне оцінювання. В обласному бюджеті на виконання програми розвитку освіти на поточний рік передбачено майже 4 млн грн.
Чималі кошти з держбюджету будуть виділені на комп'ютеризацію освітніх закладів і придбання шкільних автобусів. Програмою розвитку сіл передбачається відчутна підтримка фермерства, кредитування сільського господарства та будівництва житла на селі, стимулювання молоді до праці в цій галузі. Буде реалізовано заходи щодо скорочення енергоспоживання і енергозбереження.

Сергій ЛИЗАНЧУК,
Івано-Франківськ
також у паперовій версії читайте:
  • БЕЗ ДАХУ НАД ГОЛОВОЮ
  • РЕАЛІЗУВАТИ ПРОЕКТ ДОПОМАГАЄ УСПП
  • УКРАЇНСЬКІ ПРОМИСЛОВЦІ І ПІДПРИЄМЦІ — ЗА ВДОСКОНАЛЕННЯ РИНКУ ЛІЗИНГОВИХ ПОСЛУГ
  • «КРУГЛИЙ СТІЛ» ІЗ ГОСТРИМИ КУТАМИ
  • АНАТОЛІЙ КІНАХ ВІДВІДАВ ЛЬВІВЩИНУ
  • АКТИВІЗАЦІЯ СПІВПРАЦІ З ГРУЗІЄЮ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».