Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
РЕЦЕПТ ФАВОРИТІВ: ТРИ М'ЯЧІ — ТРИ ОЧКИ
Непоганий подарунок донецькому «Шахтарю» в позаминулий уїк-енд зробила полтавська «Ворскла». Хто б міг подумати, що команда, яка бореться за збереження прописки у вищому дивізіоні, зможе відібрати очки у київського «Динамо» та ще на його полі. Не дозволивши супернику забити, клуб із Полтави перервав переможну серію столичного клубу в чемпіонаті України, яка до цього поєдинку налічувала одинадцять зустрічей. Тож у виїзній грі з донецьким «Металургом» динамівці не мали права на помилку.

Попри осічку в матчі з «Ворсклою», напередодні візиту до Донецька головний тренер киян випромінював оптимізм. «Мені здається, у нас немає проблем — ні в функціональному, ні в тактичному, ні в психологічному планах. Єдине, що викликає побоювання,— це стан полів. Погода нас, звісно, в цьому плані не балує. Оборонятися, що найчастіше роблять наші опоненти в Україні, на важких полях куди легше, ніж створювати»,— зазначив Анатолій Дем'яненко. А для Степана Матвіїва поєдинок із «біло-блакитними» став першим у ролі виконувача обов'язків головного тренера донецького «Металурга». Зрозуміти пов'язане з цим хвилювання наставника нескладно, та й дебютувати в грі з лідером чемпіонату — перспектива не з приємних. Утім, як відбирати очки у столичного гранда, Матвіїв знає. Торік очолюваний ним «Борисфен» став автором сенсації, відстоявши у себе на полі «суху» нічию з динамівцями. Забігаючи наперед, зазначимо, що цього разу зіпсувати настрій претенденту на чемпіонства не вдалось.
Розлючені невдачею з аутсайдером динамівці провели гру практично без помилок і буквально не залишили своїм суперникам жодного шансу. Понервувати Дем'яненку довелось лише в дебюті гри. «Металург» протягом кількох хвилин не випускав гостей зі своєї половини поля. Тільки-но киянам вдалось вирівняти становище, вони відразу ж забили. Ребров з кута штрафного майданчика «Металурга» наважився пробити по воротах і м'яч складною траєкторією влетів у дальню «дев'ятку». Гол надав гостям упевненості і через десять хвилин вони подвоїли свою перевагу. Цікаво, що другий м'яч став майже копією першого з тією лише різницею, що цього разу вирішального удару завдавав Клебер. У час, що залишився, «біло-блакитні» зосередились на утриманні своєї переваги. «Металург», до слова, не заперечував. Господарі остаточно розслабилися після третього пропущеного м'яча. Все почалося з прострілу Гусєва, після якого м'яч рикошетом від захисника летів у ворота. Голкіпер донеччан Воробйов зміг парирувати цей удар, але м'яч відскочив прямо на Реброва, якому залишалось лише влучити у порожні ворота.
Степан Матвіїв, виконувач обов'язків головного тренера «Металурга»:
— Такі голи-красені, які нам забили сьогодні, можна побачити нечасто. Після двох пропущених м'ячів наша команда зупинилася. У нас не знайшлось лідера, хоча по самовіддачі я не можу ні до кого висунути претензій. За весь матч ми створили мало небезпечних моментів біля воріт суперника, а виграти в динамівців можна лише тоді, коли створюєш, як мінімум, п'ять-шість таких моментів. Ми за три весняних матчі не забили нашим опонентам жодного м'яча. Сподіваємось, що нам вдасться вирішити проблеми у нападі після дозаявки румуна Міту й африканця Зезе.
Анатолій Дем'яненко, головний тренер київського «Динамо»:
— Ми налаштовувались на одну з найважливіших ігор чемпіонату. Мої підопічні виконали установку на гру. Віддачею та рухом моїх підопічних я задоволений. Гадаю, що і глядачам матч сподобався, адже всі наші ігри з донецьким «Металургом» проходять цікаво. У попередній грі з «Ворсклою» ми зробили 34 удари по воротах суперника, однак виграти не змогли, а сьогодні мали набагато менше моментів і перемогли з великим рахунком. Це футбол. Я завжди говорю своїм гравцям, що для нас кожен матч — фінальний. В іншому матчі, який проходив у суботу, харківський «Металіст» і одеський «Чорноморець» зіграли внічию — 1:1.
Завершувався 22-й тур шістьма поєдинками у неділю. Найцікавіший з них відбувся у Запоріжжі, де місцевий «Металург» приймав «Шахтар». Господарі поступилися 0:3, хоча, за великим рахунком, не заслуговували на такий підсумок зустрічі. Впродовж усього матчу запоріжці гідно протистояли гірникам. Цікаво, що господарі зважилися зіграти проти «Шахтаря» першим номером, а це рідко кому вдається. У першому таймі донеччани виглядали невпевнено і більше відбивалися, ніж атакували. Впевненості гірникам надав вихід на поле Жадсона. Рахунок на 47-й хвилині відкрив Матузалем. Рикошетом від захисника м'яч влетів у ворота. Пропустивши, «Металург» змусив «Шахтар» думати лише про оборону, але пробити захист донецької команди запоріжцям не вдалося. Водночас гості таки двічі засмутили своїх опонентів. На 89-й хвилині після прострілу Дуляя відзначився Маріка, а на другій компенсованій хвилині м'яч забив Жадсон.
Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:
— Ми взяли важливі три очки. Хоча, як мені здається, результат не відповідає тому, що було на полі — надто багато ми забили. Не думаю, що між командами була така різниця. «Металург» зіграв вельми добре. Це організована команда, агресивна, яка потужно діє на другому поверсі. Але при цьому я хотів би відзначити велике бажання наших хлопців грати. Перемога в такій грі говорить про те, що в нашій команді все нормально. Упродовж усієї гри ми не програвали в єдиноборствах. У цьому плані я задоволений. Останні хвилини зустрічі, звичайно, змінили загальне враження про поєдинок. Господарі «розклеїлися», а така технічна команда, як наша, не могла цим не скористатись.
В'ячеслав Грозний, виконувач обов'язків головного тренера «Металурга»:
— Для того щоб позитивно грати з такими командами, як «Динамо» і «Шахтар», потрібно дисципліновано діяти з першої й до останньої хвилини. Поки ми дотримувалися цього правила, біля наших воріт небезпечних моментів практично не виникало. Пропустивши необов'язковий гол, нам довелось змінювати тактику — грати агресивно. Сьогодні удача була на боці більш класної команди. Для того щоб обігрувати «Шахтар», потрібна наддисципліна і чітке виконання установок. Так, за рахунку 0:1 наприкінці матчу ми стали авантюрно діяти в обороні, що природно. Ми хотіли виправити ситуацію: випустили двох форвардів. Та, на жаль, вони не змогли забити. Пропустивши другий м'яч, хлопці засмутилися. Потім був необов'язковий третій гол. Я гадаю, що рахунок — не по грі. Моя команда не заслуговувала такої великої поразки. Ми повинні були забивати і в першому, і в другому таймах. Потрібно реалізовувати моменти.
З-поміж інших матчів 22-го туру відзначимо третю перемогу в першості аутсайдера — ужгородського «Закарпаття», яке на своєму полі обіграло ФК «Харків» із рахунком 2:1. Продовжує набирати очки і дніпропетровський «Дніпро». Команда Олега Протасова у грі з «Іллічівцем» на його полі відстояла нічию, граючи з 56-ї хвилини у меншості.
Коли поєдинки 22-го туру підходили до завершення, надійшла сумна звістка про те, що не стало Анатолія Пузача — у минулому яскравого і самобутнього футболіста, а потім тренера, який довгі роки вірою і правдою допомагав Валерію Лобановському. У «Динамо» Пузач — з 1965 року. Тоді йому було лише 24 роки. Постійна націленість на ворота, висока стартова швидкість відразу зробили його улюбленцем радянської публіки. У складі київського «Динамо» він чотири рази ставав чемпіоном СРСР, одного разу піднімав над головою Кубок СРСР. За чотирнадцять років кар'єри лише в чемпіонатах СРСР Пузач провів 215 матчів, у яких забив 49 м'ячів, сім разів у матчах уражав ворота суперників у єврокубках.
Запам'ятався його виступ у складі збірної Радянського Союзу на чемпіонаті світу 1970 року. Всього ж за головну команду країни форвард провів чотирнадцять матчів, у яких забив два м'ячі. Тривалий час Анатолій Пузач був першим помічником Валерія Лобановського у тренерському штабі «Динамо», а згодом сам очолив цю команду. 1990 року Пузач привів «Динамо» до перемоги в чемпіонаті СРСР.
Результати всіх матчів 22-го туру:
«Металіст» — «Чорноморець» — 1:1
Голи: Кузнєцов 61 — Кирлик 71, з пенальті.
«Металург» (Донецьк) — «Динамо» — 0:3
Голи: Ребров 19, 54, Клебер 28
«Закарпаття» — ФК Харків — 2:1
Голи: Кравченко 21 — автогол, Малицький 45 — Продан 64
«Арсенал» — «Таврія» — 1:0
Гол: Періч 27
«Іллічівець» — «Дніпро» — 0:0
«Сталь» — «Кривбас» — 0:1
Гол: Гігіадзе 30
«Ворскла»— «Волинь» — 2:0
Голи: Главіна 45, Лікіою 90
«Металург» З — Шахтар — 0:3
Голи: Матузалем 47, Маріка 89, Жадсон 90

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • «ФОРМУЛА-1»? ФОРМУЛА «РЕНО»!

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».