Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ДУХОВНІСТЬ
ДЖАЗОВА «ЄДНIСТЬ»
Фестивальний джазовий рух України має багаторічну історію, джерела якої «губляться у глибинах» радянсько-комсомольських ініціатив «відлиги» 60-х років. Саме тоді розпочалися кількаденні джазові «збіговиська» у Дніпропетровську, відкрилися перші джазові кав'ярні у Києві, Одесі. Дещо пізніше такі фестивалі започаткували Вінниця, Донецьк, Кривий Ріг, Київ, Чернівці, Львів.

Найбільш типовими, стабільними та великими нині є українські фестивалі «Джаз на Дніпрі» (Дніпропетровськ), ДоДж (Донецьк), одеський Джаз-Карнавал, кримський «Джаз-Коктебель», вінницький, черкаський, київські «Дніпрогастроль» і пам'яті Володимира Симоненка.
Під час найближчих шкільних канікул у місті Южному під Одесою проходитиме популярний VIII дитячий фестиваль-конкурс, на який минулого разу (два роки тому) зібралося майже 300 дітей з різних пострадянських куточків. Набирає обертів дитячий фест Атлант-М у Києві, що вже проходив тричі поспіль восени.
Днями в столичному Театрі оперети відбудеться V міжнародний фестиваль «Єдність» (до речі, його засновники не асоціюють назву свого проекту з жодним політичним угрупованням). 2002 року Сергій Грабар, який називає себе «професійним слухачем», замислив проект, вельми далекий від комерційних успіхів. Час спливає, особливої матеріальної підтримки фестиваль досі не отримав, але виживає, спираючись на терпіння свого фундатора й допомогу друзів. Щовесни у передостанній уїк-енд березня на сцену фестивалю виходять відомі майстри з пострадянських і західних країн, українські визнані виконавці, молодь і маленькі джазменчики.
На «Єдності» вже виступали росіяни — валторніст Аркадій Шилклопер і його «Wood-Quartet», піаніст Ігор Бриль з синами-близнюками-саксофоністами, тріо «Друге наближення», широковідомий клавішник В'ячеслав Горський, виконавець на ігілі, майстер тувинського горлового співу Ніколай Ооржак, вокаліст-бразильєро Андреа Пінто дос Сантос, високоякісне авангардне норвезьке тріо Urban Connektion, тенор-саксофоністи американець Майк Еліс і німець Гьотц Грюнберг. Та головний позитивний сенс фестивалю — це його відкритість для українських виконавців. Саме на «Єдності» я вперше почула чудового етноджазового баяніста Костянтина Стрельченка, зустріла давніх знайомих: пречудовий відомий дівочий вокальний квінтет «Beauty Band», тріо одного з найкращих пострадянських піаністів Петра Пашкова, вокалісток Наталю Гуру, Юлію Рому і Ольгу Войченко, тенор-саксофоніста Олександра Рукомойникова, відомий дитячий оркестр Little Band Academia під орудою Віктора Басюка з дитячої мистецької академії на Оболоні, Зразково-показовий оркестр Збройних сил України під керуванням Дмитра Антонюка, спонтанного піаніста Володимира Соляника, вражаюче народного, сердечного та близького серцю українських слухачів мульти-духовика зі Львова Мирона Блощичака.
Одним із суперових колективів, що взяли участь у фестивалі, був київський Er. J. Orchestra Олексія Александрова, що працює у стилі етно-world-music і несе в собі світле, добре, життєлюбне начало. Таким є альбом оркестру «Одноріг». Минулого фестивалю музиканти виконали три великі
10–15-хвилинні композиції, де кожна — зразок блискучого тембрального мислення, вишуканої форми, надзвичайного імпровізаційного дару й «чуття ліктя», необхідного в такій справі. Та найбільшими фішками усіх «Єдностей» були наші міжнародно-визнані чоловічий вокальний секстет ManSound і тейп-гітарист кримчанин Енвер Ізмайлов. До речі, цього року він також гратиме у фестивальній програмі. Разом з ним у п'ятій «Єдності» візьмуть участь бігбенд під орудою Марка Різницького, дитяче тріо «Ярославів Вал», київський вокальний секстет JAZZEX, румунська група Next Generation і Fhil Speat зі США у супроводі нашої групи «Друге дихання», Квартет В. Соляника (Україна — Бiлорусь), Трiо Ю. Яремчука (Україна — Польща). «Заключною стравою» стануть американський гість J.T. Ross у супроводі чеського квартету Рене Троссмана з Праги.
17–18 березня концерти почнуться о 18 годині у столичному Театрі оперети. Під час фестивалю відбудеться презентація першого номера нового спеціалізованого щомісячного музичного часопису «Джаз», головний редактор якого це все вам, шановні читачі, й розповіла.

Ольга КІЗЛОВА
також у паперовій версії читайте:
  • «МІС УКРАЇНА-2006» — ХАРКІВ'ЯНКА
  • «ЩОБ ЛЮДЯМ СЕРЦЕ РОЗТОПИЛО»
  • МОВА ТА КУЛЬТУРА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».