Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ЯКИМИ БУДЕМО ПІСЛЯ ВИБОРІВ?
— Який у суспільстві психологічний стан напередодні виборів? — запитала я в Сергія Максименка, доктора психологічних наук, професора, академіка АПН України, директора Інституту психології ім. Г. Костюка, дійсного члена Міжнародної Ради психологів (США).

— Стан розміркованого спокою, що дає змогу зробити свій вибір,— відповів Сергій Дмитрович. — Це нормальний, хороший стан людської свідомості. Загальний стан суспільства теж спокійний. Кажуть, що в суспільстві є певні суперечності, але насправді — це суперечності між людьми біля влади. Суспільству передається тривога осіб, які нині можуть втратити свої крісла. Вони й збуджують загал. Переносити їхню тривожність, що перевищує всі можливі показники, на суспільство, — це неправильна психологічна оцінка. Бо загалом суспільство нічого не втрачає. Воно нічого і не може втратити, бо пережило важкі часи й рухатися назад уже не буде.
Існує закономірність, за Володимиром Вернадським, що хоч раз досягнутий рівень розвитку має здатність розвиватися тільки вперед. Тобто людина і суспільство не можуть повернутись на попередній рівень. Як, скажімо, не повернеться підлітковий вік, скільки б старий не мріяв знову стати хлопцем. Цей етап уже пройдений і позначився у генетичній пам'яті суспільства, тобто в нашій сукупній пам'яті. Ми до нього не можемо вернутися, хоч би що там робили.
Є такий холістичний принцип у психології — принцип цілісності, що стосується психічного здоров'я взагалі. Не може бути окремо один орган здоровий, а інший — хворий. Так і в державі. Держава і нація об'єднуються, коли вони мають спільну мету. Що їх об'єднує? Пошук національної ідеї безпредметний, якщо він не переслідує загальний інтерес усіх людей, тому що нація — утворення, об'єднане мовою, духовністю, культурою, свідомістю й історичною пам'яттю. Коли люди ставлять питання, скажімо, про дві мови, то це свідчить швидше про певний розпад особистості, її роздвоєння. З одного боку я — такий, з другого — інший. Така держава одразу втрачає цілісність і це позначається на територіальній цілісності, військовій потузі — на всіх сферах життя.
Люди збагнули, що значна кількість політиків, усупереч загальній думці, намагається випробувати на міцність, цілісність суспільне самоусвідомлення кожної людини. І це — корисне випробування, непоганий психологічний тест. Якщо свідомість людини травмовано, наркотизовано, алкоголізовано, занедбано, якщо людина втратила орієнтири, вона може піддатися відчуженню від загальносуспільного добра у формі ідеї, наприклад, другої, третьої або десятої державної мови, регіоналізації чи сепаратизму. Ось Криворізько- Донецька республіка вже була. І що? Про людину, здатну піддатися на подібні абсурдні ідеї, можна сказати, що вона недостатньо цілісно поєднує себе зі світом. Ми не кажемо, що це — захворювання. Це недостатня цілісність усвідомлення себе. Давайте «відколемо» від планети Земля один материк, наприклад, Австралію. І полетимо на ньому кудись...Чи гарна ця ідея? Імперії, звісно, розпадаються. Але є такі цілісні природні утворення як материк. Нація є цілісним утворенням, як і планета. Ми всі — земляни. Проте водночас об'єднані своїм походженням, мовою, свідомістю. Перемішування частин життя не означає, що мають дробитися такі великі утворення, які визначають генетичну основу буття.
Щодо сепаратизму, звичайно, він має бути покараний. Це думка багатьох співгромадян. За такі спроби потрібна моральна, юридична відповідальність. Найбільшим покаранням в українського народу є прокляття. Тарас Шевченко це відобразив у особистій трагедії Катерини, яку батьки виганяють з дому, накладаючи на неї прокляття. Нинішня кара виявляється у формі фактичного відчуження від таких політиків. Це прогнозується і має статися.
Результати виборів будуть несподіваними і повчальними для політиків, котрі представляють, так би мовити, виміри усвідомлення вчорашнього дня. Скажімо, який сенс нині закликати до відновлення династії Романових? Чи можемо ми нормально сприйняти людину, політика, що говорить: «Давайте царя Миколку-кривавого разом зі Столипіним повернемо»? Зрозуміло, це — «розрив» свідомості. Так само і наміри відновити СРСР, спілку Богдана Хмельницького з московським царем. За цим вбачається низький рівень культури, освіченості, духовності політиків. Наші виборці зможуть свідомо зробити свій вибір.
Після виборів є два варіанти розвитку подій. Якщо суспільство побачить, що повторюються спроби фальсифікації результатів подібно до виборів Президента 1999 року, Верховної Ради 2002 року, то реакція буде набагато потужнішою, ніж Майдан. Вона позначиться на усіх сферах життя зниженням рівня довіри до Центральної виборчої комісії й Президента — гаранта Конституції, якщо ці інституції не сповна виконають свій прямий обов'язок щодо забезпечення чесних і справедливих виборів. Суспільство буде поставлено перед потребою самотужки дати лад.
Якщо ж вибори відбудуться справедливо, чесно, то побачимо неабияке піднесення духовності, економіки, добробуту і довіри поміж людей.

Тетяна ХЛЕБНИКОВА
також у паперовій версії читайте:
  • ПОЛІТИКІВ ПРОСЛУХОВУВАЛИ. ПРОТЕ ХТО?
  • ЩЕ ОДНИМ ПРЕТЕНДЕНТОМ НА СТОЛИЧНОГО МЕРА МЕНШЕ
  • РОМАН БЕЗСМЕРТНИЙ: ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ ПОСИЛИТЬ ДЕРЖАВУ
  • ХОЧ НА БУКОВИНІ УСЕ ГАРАЗД...
  • ЮРІЙ ЄХАНУРОВ «НУДИТЬСЯ» ПІД ЧАС КАМПАНІЇ НСНУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».