Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
НОВИЙ ШАНС ДЛЯ «ШАХТАРЯ»
Після двадцятого туру київське «Динамо» випереджало донецький «Шахтар» на п'ять очок і в домашній грі з полтавською «Ворсклою», здавалося б, не матиме особливих проблем. У поєдинку між цими командами в першому колі в Полтаві було зафіксовано легку перемогу динамівців із рахунком 4:0. (То була перша гра Анатолія Дем'яненка на посаді головного тренера киян). Проте результат матчу з «Ворсклою», який проходив на полі НСК «Олімпійський» (стадіон «Динамо» в цей час не готовий приймати футбольні зустрічі), підтвердив: киянам зарано приймати вітання з перемогою в чемпіонаті. Попереду — дев'ять турів, у останньому з яких відбудеться очна зустріч «Динамо» і «Шахтаря».

Розпочиналося все за сценарієм, який притаманний для ігор киян із переважною більшістю команд української вищої ліги. Команда Дем'яненка швидко повела наступ на ворота гостей і на дванадцятій хвилині могла відкрити рахунок. Бразильський нападник киян Клебер завершив свій індивідуальний прохід ударом у дальній кут, однак м'яч потрапив у штангу. Через кілька хвилин небезпечно бив Ребров, але в цьому епізоді впевнено зіграв воротар «Ворскли» П'ятов. Після цих спалахів активності гра дещо заспокоїлась. Кияни атакували, втім, без явних гольових моментів. Гості ж, у свою чергу, зуміли створити один момент для взяття воріт господарів. Контратака три-в-два закінчилась небезпечним ударом Бровкіна, після якого м'яч пройшов поруч із поперечиною. Динамівці могли забити за дві хвилини до свистка на перерву. Ребров вивів Шацьких на побачення з П'ятовим, але форвард збірної Узбекистану у ворота не влучив. У підсумку перший тайм цілком закономірно завершився нульовою нічиєю.
Друга половина зустрічі несподівано розпочалась з атак гостей. Двічі протягом однієї хвилини голкіпер господарів Рибка рятував свою команду після небезпечних ударів Бровкіна. Надалі динамівцям удалось перевести гру на половину поля гостей, але ні забитих м'ячів, ні навіть гольових моментів біля воріт «біло-зелених» у ці хвилини кияни створити не змогли. Дем'яненко відреагував на маловиразну гру своєї команди майже миттєво, замінивши спочатку Родріго — на Родольфо, а потім Ротаня — на Белькевича. Останній через кілька хвилин після виходу на поле міг забивати, але, перебуваючи у вигідному становищі, білорус відкотив м'яч під удар Реброву, котрий був за межами штрафного майданчика. У підсумку момент для взяття воріт було втрачено. Хвилин за десять до закінчення гри динамівці посилили тиск на ворота суперника, але вся активність господарів звелася до серії кутових. До дев'яноста хвилин матчу арбітром було додано ще чотири і реальний шанс забити у киян був на останніх секундах компенсованого часу. Ребров зробив бездоганну передачу на Белькевича, і той безперешкодно бив головою, але м'яч після його удару пройшов над поперечиною. Футболісти «Ворскли» вистояли і раділи нічийному рахунку так, ніби вони щойно виграли Лігу чемпіонів.
Анатолій Дем'яненко, головний тренер «Динамо»:
— Це футбол. Бувають випадки, коли по ходу всього матчу володієш перевагою, але перемогти так і не вдається. Не можу сказати, що моментів біля воріт «Ворскли» було багато, але вони були і їх треба реалізовувати. Та, на жаль, поле не в найкращому стані й у цих умовах було важко грати у швидкісний футбол. Гадаю, трагедії після цієї нічиєї робити не потрібно. Життя триває, в наступних матчах потрібно намагатися продуктивніше грати в атаці.
Віктор Носов, головний тренер «Ворскли»:
— Турнірне становище зобов'язує нас кожен матч проводити на межі своїх можливостей. Ми знали, що «Динамо» в тактичному й технічному планах, безумовно, переважає нас. Тому ми намагались побудувати гру на контратаках. Відверто кажучи, допомогла нам і погода,— збільшилась кількість недоліків у діях наших опонентів. Якби був нормальний газон, нам би було набагато складніше протистояти «Динамо». Сьогоднішній результат для нас — це перемога. Зараз важливо, щоб хлопці після досягнутого результату не «позадирали носи». Я поважаю Анатолія Дем'яненка, але всі матчі виграти неможливо. Тому, з огляду на тривалу переможну серію нашого суперника, розраховували на те, що осічку «Динамо» дасть саме в матчі проти нас.
Наступного дня донецький «Шахтар» отримав шанс скоротити відставання від киян у поєдинку з харківським «Металістом», що він і зробив, забивши у ворота суперника два м'ячі.
«Шахтар» у цьому поєдинку не мав права на нічию або поразку, якщо, звичайно, його гравці мріють про перемогу в чемпіонаті. По-перше в останньому турі команда Мірчі Луческу не змогла обіграти вдома «Таврію». По-друге, після нічийного результату в Києві донеччани мали шанс повернути втрачені позиції. Розумів це і Луческу, який заявив перед зустріччю із «Металістом»: «Гратимемо так, ніби це — остання гра. На першому плані буде повна самовіддача». Гравці «Шахтаря» відразу пішли на штурм воріт Горяїнова. Гості притискатися до своїх воріт теж не стали і спробували відповідати атакою на атаку. Після двох поспіль кутових біля воріт Шуста, гірники організували швидку контратаку. Матузалем зробив простріл на Маріку. Після удару румуна Горяїнов відбив м'яч, але першим на добиванні встиг Брандао, який відкрив рахунок у матчі. Більше у першій половині забитих м'ячів глядачі не побачили.
Другий тайм розпочався з атак господарів. Гості відбивалися як могли, але на восьмій хвилині тайму гравці «Металіста» змушені були порушити правила на своєму штрафному. Збили Матузалема, а виконував одинадцятиметровий його співвітчизник Брандао. Після удару бразильця Горяїнов відбив м'яч, а на добиванні зіграв Фернандіньйо. Ще один удар і воротар «Металіста» знову відбиває м'яч, який потрапляє до Срни, котрий зміг проштовхнути його у ворота. Залишається лише дивуватися, чим займалися захисники харків'ян, поки їхній воротар героїчно відбивався від ударів господарів? Можливо, «Шахтарю» вдалося б розвинути свій успіх, але відразу після забитого м'яча донеччани лишилися в меншості. Фернандіньйо, після того як м'яч опинився у воротах, ще раз відправив його в сітку. Гравцям «Металіста» це не сподобалось, і вони атакували бразильця, а той вдарив одного з них ліктем у обличчя. Суддя після наради з помічниками показав бразильцю «червону» картку. Та в час, що залишився, гостям не вдалось реалізувати чисельну перевагу — перемога «Шахтаря» з рахунком 2:0.
Мирон Маркевич, головний тренер «Металіста»:
— У мене немає жодних претензій до своїх гравців. Однак є величезні претензії до суддівства. Або арбітр не вміє судити взагалі, або він так хотів судити. Звичайно, я не буду збирати спеціальні прес-конференції й показувати на екрані, хто і куди біг. Але мені здається, що на такі ігри треба запрошувати кваліфікованіших рефері. Це добре, що обійшлось без травм. А гра була бойовою. Якби всі матчі чемпіонату України були такими, то рівень нашого футболу значно б зріс.
Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:
— За останній період — це наша найкраща гра. «Шахтар» мав перевагу протягом усього матчу, створив чимало небезпечних моментів. Гадаю, що рахунок 2:0 — закономірний. Загалом наша команда показала непогану гру. Навіть залишившись у меншості, ми діяли добре. Вилучення Фернандіньйо було справедливим. Природно, його провокували, штовхали, але так, як він відповів — це неприпустимо. На полі була чоловіча боротьба, велика самовіддача. Я сподіваюсь, що наш важкий період закінчився, і сьогодні ми побачили команду, яка у нас має бути.
Результати всіх матчів
21-го туру:
«Динамо» — «Ворскла» — 0:0
«Волинь» — «Іллічівець» — 0:0
«Шахтар» — «Металіст» — 2:0
Голи: Брандао 25, Срна 54
«Таврія» — «Металург» З — 1:0
Гол: Йокшас 65
«Кривбас» — «Арсенал» — 1:2
Голи: Панфєров 72 — Періч 51, Іванов 73
«Чорноморець» — «Металург» Д — 1:0
Гол: Бусаїді — автогол 12
«Харків» — «Сталь» — 0:1
«Дніпро» — «Закарпаття» — 4:0
Голи: Мелащенко 16, Русол 53, Котенко 75, Назаренко 81

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЗОЛОТИЙ МОСКОВСЬКИЙ ДУБЛЬ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».