Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА НАУКА
«ФАНТАЗІЯ В ДЖАЗОВИХ ТОНАХ»
В останній день зими в Колонному залі імені Миколи Лисенка Національної філармонії України відбувся концерт «Фантазія в джазових тонах» відомого музикознавця, композитора й джазового піаніста Олександра Саратського. Незвичайним було те, що в концерті брав участь Заслужений академічний симфонічний оркестр Національної радіокомпанії, художній керівник і головний диригент — заслужений діяч мистецтв України Володимир Шейко.

Джаз і академічний симфонічний оркестр! Таке поєднання ще в 60–70-ті роки минулого століття було неможливим, тому що, як написано в музичному словнику, «в СРСР музика буржуазного джазу не прищепилась». Але часи міняються, і нині виступи джазових музикантів дуже популярні. Не дивно, що на концерт Олександра Саратського ще далеко від філармонії питали «зайвого квиточка».
Олександр уже вчетверте виступає із сольними програмами в Колонному залі столичної філармонії. У першому відділенні лунав Концерт фа мажор у виконанні автора в супроводі оркестру. Цікаво, що партія фортепіано не була записана — Олександр імпровізував прямо на концерті. У цьому полягає відмінність джазу від звичайної академічної музики, коли записано кожен звук і виконавець не має права зіграти щось на власне бажання. А в джазі — навпаки, кожен музикант імпровізує, немов вони розмовляють один з одним. Олександр «розмовляв» з цілим оркестром — і всі чудово порозумілись.
Володимир Шейко — досвідчений маестро, має багатий досвід головного диригента в Київському академічному театрі оперети, добре знає творчість Олександра,— тому Концерт для фортепіано прозвучав на високому професійному рівні. Соліст і диригент створили справжнє диво імпровізації.
У другому відділі артист познайомив слухачів з власними імпровізаціями на теми українських народних пісень для фортепіано. Імпровізаційність характерна переважно для народної музики. Джазові імпровізації народились у негритянських музикантів. На Україні теж відомий цей стиль у народних музикантів — «троїсті музики». Олександр Саратський записав три диски своїх творчих здобутків. Третій присвячено імпровізаціям на теми українських пісень. Не забули виконавці й про 105-річчя від дня народження видатного композитора Ісаака Дунаєвського — прозвучала Фантазія для фортепіано й симфонічного оркестру Олександра Саратського на теми його творів, зокрема, улюблена й упізнавана багатьма поколіннями сучасників увертюра з музики до фільму «Діти капітана Гранта», яка перейшла в ліричні теми з фільму «Весна» і бадьорий марш. Життєрадісне мистецтво Дунаєвського й музикантів мали великий успіх у слухачів, у залі буквально завирував шквал енергії в морі емоцій.
Концерт відбувся за сприяння «Гештальт консалтінг груп» і відкритого акціонерного товариства «Агрокомбанк». Журналісти поцікавились у представника банку, чому вони підтримують Олександра Саратського, й він відповів, що коли весь час навколо гроші й цифри, то музика Олександра — як свіже повітря, як засіб для релаксації. А преставник «Гештальт консалтінг груп» розповів, що вони використовують музику Олександра під час бізнесових тренінгів — і мають чудові результати.
А ми чекаємо нових творчих зустрічей з талановитим музикантом Олександром Саратським, адже тема «Фантазії в джазових тонах» — невичерпна.

Раїса ВАХРАМЄЄВА
також у паперовій версії читайте:
  • АВТОР ЕСКІЗІВ ПЕРШИХ УКРАЇНСЬКИХ МАРОК І ГРИВЕНЬ
  • ПОВЕРНЕННЯ ПЕРЕВОЗНИКОВА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».