Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ПО КОРУПЦІЇ «ВДАРЯТЬ» КОМПЛЕКСНО
Корупційні та контрабандні схеми в Україні далеко не викорінено. Такий висновок зробила Парламентська Асамблея Ради Європи. Країні вкрай потрібна системна програма протидії цьому лихові.

Серед останніх документів, присвячених цій боротьбі, слід назвати Концепцію подолання корупції в Україні «На шляху до доброчесності», постанову Верховної Ради «Про затвердження стратегії протидії корупції» та Державну програму подолання корупції в Україні. Втім, за словами Секретаря РНБОУ Анатолія Кінаха, попри наявність відповідних програм, статистика свідчить про відсутність цілеспрямованої, системної й результативної роботи з протидії корупції. Як наслідок, злочинне явище продовжує суттєво впливати на всі складові національної безпеки та сфери діяльності суспільства. У найширшому «вжитку» в Україні — хабарництво. За рік таких фактів фіксується тисячі, але результативних рішень суду — на порядок менше. Досить «популярним», особливо серед правоохоронних і контролюючих органів, зокрема, податківців, міліціонерів, митників, пожежних, є корупційний лобізм. Так звані «комісійні» під час вирішення кадрових питань, у сфері державного замовлення, ліцензування, земельних відносин, при реєстрації підприємств, у разі дрібних порушень є вельми поширеним явищем.
Руйнування корупційних схем, безперечно,— справа не одного року. Однак відсутність єдиної національної стратегії протидії корупції ще більше відкидає Україну від досягнення бодай етапних і перших системних результатів у викоріненні цього явища. Узагальнити наявні концепції протидії корупції та на їх підставі розробити єдину програмну національну стратегію її подолання поставила перед собою Міжвідомча комісія з питань комплексного вирішення проблеми корупції при РНБО, головує у якій Секретар РНБОУ Анатолій Кінах. На нещодавньому засіданні Комісії він повідомив, що проект єдиної стратегії буде готовий до 15 березня. Після його детального опрацювання документ буде передано на розгляд главі держави, а потім він стане предметом обговорення на засіданні Ради національної безпеки і оборони України. Під час підготовки програми використовуватимуть досвід іноземних країн, зокрема, Литви, Італії, Польщі та Румунії, залучатимуть фахівців і враховуватимуть рекомендації Антикорупційної мережі Організації економічного співробітництва та розвитку. Зв'язок із організацією вже встановлено, визначено й національного координатора від
України.
Характеризуючи майбутню стратегію, Анатолій Кінах зазначив, що вона обов'язково передбачатиме вдосконалення відповідного законодавства, кадрову політику, координацію дій правоохоронних органів, суттєве підвищення якості діяльності судів. Окремим розділом буде викладено питання про протидію корупції серед вищих державних службовців. За словами Секретаря РНБОУ, завдання — більш, ніж актуальне, оскільки зловживання з боку вищих державних посадовців так і лишаються безкарними. За даними, оприлюдненими високопосадовцем, торік зафіксовано п'ять фактів притягнення до відповідальності державних осіб першої і другої категорій, а зазвичай відповідальність за зловживання керівного складу перекладається на чиновників шостої-сьомої категорій і депутатів сільських рад.
Паралельно з підготовкою Антикорупційної стратегії посилюватиметься контроль за ходом виконання програми боротьби з контрабандою — «Контрабанді — стоп!». Обсяги контрабанди, за словами Секретаря Радбезу, завдають не тільки економічних збитків вітчизняній економіці, а й шкодять міжнародному авторитетові країни, знижують рівень довіри міжнародних партнерів. Проблема контрабанди стала одним із формальних причин заборони Росією ввезення української продукції тваринництва, переконаний Анатолій Кінах. Економічні наслідки не забарилися. За прогнозами, річні втрати української сторони від цих санкцій становитимуть щонайменше 700 мільйонів доларів і тисячі робочих місць.
Окрему увагу комісія приділила посиленню протидії корупції в правоохоронних і контролюючих органах для повної ліквідації контрабандних схем увезення до України м'яса і м'ясопродуктів. Йшлось про низку пропозицій щодо вдосконалення законодавства, зокрема, Кримінального, Кримінально-процесуального, Митного кодексів. Пропонуватиметься передбачити кримінальну відповідальність за незаконне переміщення невеликих партій м'ясопродуктів, оскільки нині чинним законодавством встановлено мінімальну суму кримінальної відповідальності — 175 тисяч гривень. Прискіпливу увагу приділятимуть ліквідації схем так званого «перерваного» транзиту, транзитного ввезення м'ясопродуктів через морські порти Одеської області до Республіки Молдова з подальшим контрабандним поверненням в Україну. Серед пропозицій — створити єдину базу даних для забезпечення контролю за експортно-імпортними операціями з м'ясом і м'ясопродуктами.
також у паперовій версії читайте:
  • «НАША УКРАЇНА» І БЮТ УЗГОДИЛИ ПОЗИЦІЇ
  • ВЛАДИСЛАВ КАСЬКІВ: «НЕ ВІРЮ!»
  • АДМІНРЕСУРСУ НЕ БУДЕ?
  • ДАВИДОВИЧ ПЕРЕДБАЧАЄ УСКЛАДНЕННЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».