Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
СТРАХ ПОСІЯНО
Євросоюз почав усе чіткіше усвідомлювати свою енергетичну залежність від Росії і заходився шукати засобів протидії. Фернандо Тарраделас Еспуньо, речник Єврокомісії з питань енергії, заявив журналістам: «Припинення Росією постачання газу Україні на початку року продемонструвало наскільки небезпечно покладатись на поставки газу ззовні».

Він висловив ставлення Єврокомісії до пропозицій Польщі про солідарність членів Євросоюзу в разі виникнення енергетичної кризи. Західний сусід України пропонує, щоб члени Євросоюзу взяли на себе обов'язок надавати допомогу в разі припинення поставок одному з них. Очевидно, Брюссель візьме до уваги польські пропозиції в процесі створення багаторічної енергетичної стратегії ЄС, яка має бути представлена восьмого березня, але форма солідарності буде дещо іншою, ніж її уявляє Варшава. «Концепція ще не готова,— сказав речник.— Розглядаються такі пропозиції як спільне управління запасами нафти й газу, спільне ведення переговорів з постачальниками, інтеграція мережі трубопроводів і засобів доставки».
Доповідь комісії очевидно стане робочим матеріалом для учасників саміту в Брюсселі 23-24 березня. Лідери «25-ки» мають визначити стратегію обмеження енергетичної залежності. Уже тепер Росія, Алжир і Норвегія забезпечують половину потреб ЄС у газі. Якщо Брюссель не змінить політики, то в майбутньому ця залежність може посилитись. На думку газети «Файненшел таймс», Єврокомісія пропонує у наступні 15 років спрямувати 600 мільярдів доларів на розвиток європейського виробництва енергії.
Німеччина, Франція, Голландія, Бельгія й Люксембург ухвалили рішення інтегрувати мережу електропередачі. Фернандо Тарраделас Еспуньо переконує: «Це мусить бути початок побудови інтегрованого ринку електроенергії в усьому Євросоюзі». Нині можливості балансування й компенсації потреб в електроенергії дуже обмежені. Наприклад, між Польщею й Німеччиною в разі дефіциту енергії в одній з країн можливості її отримання з іншої є дуже обмеженими.
також у паперовій версії читайте:
  • УКРАЇНСЬКО- НІМЕЦЬКИЙ ДІАЛОГ ТРИВАЄ
  • ВІЛЬНЮС: ЕНЕРГЕТИЧНА ЗАЛЕЖНІСТЬ ДОРІВНЮЄ ПОЛІТИЧНІЙ
  • ЧИ Є ГЕНДЕРНА РІВНІСТЬ У ГАМАНЦІ?
  • СЛОВО ПАТРІАРХА СВІТОВОЇ ПОЛІТИКИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».