Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
КИЇВ — ВАРШАВА: НОВИЙ ЕТАП ВІДНОСИН
Президент України Віктор Ющенко вважає, що нинішній візит Президента Польщі Леха Качинського до України знаменує новий етап у розвитку українсько-польських відносин. «Ми провели дружню і довгу розмову, яка продемонструвала взаємну готовність двох сторін надати нашим відносинам нової якості й нового динамізму»,— наголосив він на спільній прес-конференції після завершення українсько-польських переговорів.

Віктор Ющенко зазначив, що під час зустрічі сторони обговорили широкий спектр питань двостороннього співробітництва і визначили три основні пріоритети подальшої співпраці.
Одним із наріжних каменів українсько-польського співробітництва Президент України назвав «відносини в контексті євроінтеграції». «Нас об'єднує спільне бачення ролі й місця України та Польщі в інтеграційних європейських процесах, а тому цей напрям є ключовим у наших відносинах»,— сказав він.
Другий пріоритет, за його словами,— це реалізація взаємного економічного, гуманітарного і соціального потенціалу, який існує між двома державами. У цьому контексті сторони приділили значну увагу питанням енергобезпеки і формування нових основ оптового енергетичного ринку Європи. Віктор Ющенко висловив вдячність Польщі за підтримку, яку вона надавала Україні під час нещодавніх переговорів з Росією щодо постачання газу, і зауважив, що ці події стали свідченням необхідності розроблення нової концепції європейської енергетичної безпеки, яка б відповідала національним інтересам України і Польщі, а також спільним інтересам Європи. З огляду на це, повідомив Президент, Україна і Польща розглянули можливість реалізації спільних газових проектів і проектів, пов'язаних із транспортуванням до Європи електроенергії й нафти.
Третім пріоритетом, який визначили для себе Україна і Польща і якому було приділено чимало уваги,— було окреслено «продовження традиції історичного примирення між двома народами». У цьому контексті Віктор Ющенко нагадав, що 3 березня цього року минає 61-ша річниця трагедії, яка сталася у польському селі Павлокома і забрала життя сотень українців. «Ми домовились, що найближчим часом сформуємо відповідну програму вшанування на належному рівні цих трагічних подій»,— сказав Президент.
Він також поінформував, що під час зустрічі сторони обговорили питання проживання і розвитку національних меншин у Польщі й Україні та реалізації їхніх потреб. Йшлось, зокрема, про необхідність забезпечення діяльності Українського дому в Перемишлі й Польського дому у Львові. Крім цього, сторони торкнулися питань взаємного повернення національних історичних і мистецьких пам'яток.
Президент Польщі, у свою чергу, зазначив, що «дуже задоволений» зустріччю і візитом в Україну. За його словами, Польща «дуже тішиться», що зовнішньополітичний курс України залишається незмінним — проєвропейським. У цьому контексті він запевнив, що Польща постійно надаватиме політичну підтримку європейським і євроатлантичним спрямуванням України, оскільки вважає їх «слушними і обґрунтованими».
Лех Качинський наголосив, що для Польщі Україна є і завжди буде стратегічним партнером. Він зауважив, що наші держави — великі європейські країни з населенням майже 90 мільйонів, і вони мають «величезний потенціал наразі й потужні можливості у майбутньому».
Президент Польщі Лех Качинський запевняє: Польща і надалі буде адвокатом України у Європі й «провідником» українських інтересів на шляху до Європейського Союзу і НАТО. Він зазначив, що перша частина нинішніх переговорів була присвячена саме питанням співпраці України і Польщі у контексті євроінтеграції. «Під час цих переговорів я наголосив, що Польща і я особисто буду провідником українських спрямувань і в НАТО, і в ЄС. Це — очевидно»,— сказав він.
Віктор Ющенко і Лех Качинський також повідомили, що під час зустрічі вони домовились відновити роботу українсько-польської Консультативної ради президентів. Найближчим часом має бути визначено перелік питань, якими ця рада займатиметься у найближчі 1,5 року.
Щодо проекту «Одеса — Броди — Гданськ», то він, на думку Президента України, може стати одним із найцікавіших нових проектів європейського оптового нафтового ринку.
Віктор Ющенко зазначив, що цей проект є інтегрованим і до нього входять низка субпроектів.
Він повідомив, що нині досягнуто домовленості з казахською стороною, яка займається розбудовою нафтового терміналу «Південний» в Одесі, що розрахований на роботу зі світлою нафтою. Казахські компанії також отримають ліцензії на будівництво шляхом створення спільного підприємства з українською стороною 52-кілометрового нафтогону «Південний — Одеса».
Якщо говорити про Броди, то Президент наголосив, що зараз із цього міста є можливість прокачування близько 1,5–2 мільйони тонн світлої нафти на Мозерський завод (Білорусь). Вивчається також можливість прокачування нафти на один із заводів у Чехії.
Крім цього, зазначив Віктор Ющенко, кілька місяців тому підписано протокол про наміри будівництва у Бродах нового нафтопереробного заводу з обсягом інвестицій близько трьох мільярдів доларів.
Відповідаючи на запитання журналістів, чи варто розцінювати як шантаж заяву Прем'єр-міністра України Юрія Єханурова у польській «Газеті Виборчій», мовляв, якщо Польща не поквапиться з ухваленням рішення про добудову нафтопроводу від Бродів до Плоцька і до Гданська, то Україна може розглянути можливість будівництва ділянки нафтопроводу від Бродів до Білорусі, а далі до Литви, Віктор Ющенко заявив: «Ми говоримо про «Броди — Гданськ» як один із проектів реалізації каспійської нафти. Тут немає ніякого шантажу. Я переконаний, що цей проект відповідає інтересам як української, так і польської сторони».
У свою чергу, Президент Польщі Лех Качинський зазначив, що не хотів би користуватися терміном «шантаж» в українсько-польських відносинах. Він акцентував, що під час візиту Прем'єр-міністра України Юрія Єханурова до Польщі у них відбулась зустріч у Варшаві, під час якої обговорювались енергетичні питання, однак український Прем'єр не згадував про цей альтернативний шлях. «Проте я погоджуюсь, що якщо Польща не побудує цієї ділянки нафтопроводу, то Україна, звичайно, має право обирати варіанти, які будуть її найбільше задовольняти. Тому ніякого елемента шантажу я тут не бачу»,— сказав Президент Польщі.
Він також повідомив, що у підписаній під час нинішнього візиту українсько-польській Спільній декларації про розвиток співробітництва у галузі енергетики йдеться і про питання добудови нафтопроводу «Одеса — Броди — Гданськ». Він зауважив, що проблема цього нафтогону, з одного боку, обговорюється на рівні ЄС, який здійснює його техніко-економічне обґрунтування, а з іншого, незалежно від досліджень ЄС, Україна і Польща інтенсивно вивчають можливості втілення означеного проекту. «І терміни реалізації вивчення цього питання — це три місяці»,— зазначив Лех Качинський.
також у паперовій версії читайте:
  • НЕДОТОРКАННІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».