Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ХТО «ВИТЯГНЕ» УКРАЇНУ ІЗ ГАЗОВОЇ КРИЗИ?
Як Україні вийти із газової кризи, яку вона найгостріше відчула на початку 2006 року? Яких першочергових заходів ужити, щоб зміцнити енергетичну безпеку держави? Ці та інші питання, що стосуються нині вкрай нагальної для країни проблеми — необхідності різкого збільшення видобутку природного газу й зменшення енергетичної залежності від інших країн, 25 лютого обговорювали в Полтаві.

Місто на Ворсклі обрали не випадково для проведення такого відповідального заходу, від рішень якого може докорінно змінитися концепція розробки в державі газових родовищ і надр загалом: Полтавщина здавна відома як область, де видобувають значну частку нафти й газу в енергетичному «кошику» України. Прем'єр-міністр України Юрій Єхануров, котрий керував нарадою, в якій взяли участь керівники паливно-енергетичного комплексу, природоохоронних відомств, підсумував почуте й побачене під час робочої поїздки областю.
На думку пана Єханурова, в державі склалась ситуація, коли більшість запасів природних покладів вуглеводів перебувають у власності приватних осіб, які часто незаконно мали ліцензії на видобуток, й нині диктують державі свої умови. Прізвища купки магнатів, у чиїх руках зосереджено чималу частку газовидобувних свердловин,— відомі. Вони впливові й авторитетні, але це не завадило Прем'єр-міністру прилюдно сказати, «що йому плювати на всі ці прізвища, незалежно від передвиборного кольору. Головне, щоб країна мала свій газ у достатній кількості». Проте з цим, зізнався Єхануров, схоже, є проблеми. Його доручення з цього питання впродовж останніх двох місяців не виконуються і «ніхто нічого не робить». Завдання — збільшити видобуток власного газу й, водночас, зменшити його споживання підприємствами й населенням, поки не виконане.
— Мене хвилює те, що тут немає зрушень,— заявив на нараді глава уряду. — Три місяці говорю про це, але не додалося жодної нової свердловини. Тяганина триває... Нині Україна залишилась без газу. Наступної зими над нами знову проводитимуть експерименти.
Чому справа нарощування видобутку власного газу в Україні тупцює на місці? На переконання Юрія Єханурова, причин кілька, але головні поміж них — нераціональне використання підприємствами отриманих від держави ліцензій на видобуток газу. Приміром, говорив він, НАК «Надра України» має 74 ліцензії, але «працюють» лише 24. П'ятдесят ліцензій компанією не використовуються, а це — неабиякий резерв, який, під час газової кризи, із незрозумілих причин не використовують. Із ліцензіями на право розробки родовищ й видобутку газу в країні коїться хтозна що, говорили й інші учасники наради. Сам Прем'єр-міністр обурювався з трибуни правилами гри з ліцензіями. Як приклад несумлінного їхнього використання він розповів про те, що, приміром, у підприємства «Полтаванафтогазгеологія» із 49 ліцензій відібрали 43 «і віддали потрібним людям». Обурення голови уряду можна було зрозуміти, адже, попри всі його намагання домогтися збільшення видобутку українського газу, щоб зменшити енергетичну залежність нашої країни від Росії, справа не рушає з місця.
І все ж, як Україні у найкоротші терміни подолати газову кризу? Найперше, наполягав Єхануров, потрібно терміново скоротити споживання «блакитного палива». Наразі Україна споживає його невиправдано багато. За підрахунками Прем'єра, для цього країні потрібно не менше, ніж п'ять років. За цей час можна буде переобладнати на енергозберігаючі технології усі вітчизняні підприємства. Доменні печі, які працюють цілодобово, споживають силу-силенну газу. Європа давно відмовилась від такого витратного способу в металургії. Україні, щоб спинити всі доменні печі, треба чотири роки, підрахував Прем'єр-міністр. Інший варіант — розвідка нових родовищ газу, зокрема, на шельфі Чорного моря. Там, у районі Керчі, знайдено чималі запаси. Уряд оголосив тендер на право розробки морських родовищ, і бажання цим зайнятися виявили 13 іноземних фірм. Разом із освоєнням нових покладів газу необхідно «запустити в роботу» існуючі свердловини, а для цього слід розібратися з порядком видавання ліцензій й зробити так, аби їхнім власникам було невигідно мати ліцензію, але не поспішати пускати свердловину в експлуатацію. Чималий резерв у економному витрачанні газу Прем'єр бачить у докорінних змінах у житлово-комунальному господарстві. Приклад Алчевська довів: потрібно негайно відмовлятися від існуючих схем опалення.
На прес-конференції журналісти запитали Юрія Єханурова про те, чи подорожчає в Україні газ для населення. Прем'єр-міністр нагадав, що існує постанова Верховної Ради, яка забороняє це робити, тож говорити про подорожчання газу для населення — не варто. Хоча, передбачає він, це питання може досить швидко нагадати про себе. Приміром, якщо Туркменістан збільшить ціну свого палива, який закуповує в нього Україна. Аби порозумітися з урядом тієї країни, групи експертів із української й туркменської сторін починають переговори, а Президент Віктор Ющенко запросить Президента Туркменістану з візитом до України.

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ, м. Полтава
також у паперовій версії читайте:
  • БУДЕ «ВИКИД» ПОЛІТИЧНОГО БРУДУ?
  • БІЛЬШІСТЬ УКРАЇНЦІВ — ЗА «ПОМАРАНЧЕВУ» КОАЛІЦІЮ
  • КОСТЕНКО ЗНАЄ, ЩО ЗАВАЖАЄ
  • НА ПОСАДУ МЕРА КИЄВА ПРЕТЕНДУЄ 41 КАНДИДАТ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».