Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ОБЕРЕЖНО: ВИРАЗКОВИЙ КОЛІТ
Неспецифічний виразковий коліт є досить поширеною хворобою в Україні, як і в усіх країнах Європи. Помічено закономірність — чим розвиненішою є країна, тим частіше трапляється ця недуга. В Україні на нього страждають кожні 50–200 осіб зі 100 тис. населення.
Коліт — це хронічне запальне захворювання, яке уражує слизову оболонку прямої та інших відділів товстої кишки. Він буває гострим та хронічним. За симптомами на коліт схожа хвороба Крона, з тією різницею, що при хворобі Крона уражається не лише товста кишка, а весь шлунково-кишковий тракт. Про особливості виникнення та перебіг цієї недуги розповідає заві-дувач відділу Проктологічного центру України, головний проктолог столиці Мирослав КРИВОРУК.

Коліт — спадкова хвороба?
Причина виникнення коліту й досі, на жаль, не встановлена. Найбільш обґрунтованою є теорія про те, що це спадкова хвороба. Розвиток виразкового коліту пов'язують також з інфекціями, а останніми роками — ще й з вірусами та паличкою паратуберкульозу. У 70–100% хворих на коліт спостерігається дисбактеріоз — порушення мікрофлори товстої кишки.
Розвиток хвороби тісно пов'язаний зі станом імунної системи. У пацієнтів спостерігається харчова алергія на деякі продукти, зокрема на молоко. Порушується клітинний імунітет і розвиваються антитіла до власного ж організму, через що уражена кишка сприймається організмом як чужорідне тіло. У деяких хворих цей процес відбувається так яскраво й стрімко, що дуже скоро приводить до потреби оперативного втручання.
Свою роль у розвитку хвороби відіграє й психогенний чинник. Неспецифічний виразковий коліт може розвиватися після значних стресів, а в деяких жінок — після вагітності та пологів.
Хоча медицині відомо чимало чинників, пов'язаних з розвитком неспецифічного виразкового коліту, однак пусковий механізм хвороби досі залишається невідомим. Буває, що в людини є дисбактеріоз, вона часто переживає стреси, а неспецифічний виразковий коліт у неї все-таки не виникає.

Кров та слиз — сигнал тривоги
Коліт має загальні та місцеві симптоми. До місцевих належать кровотечі з прямої кишки, прожилки крові яскраво-червоного кольору в калових масах. У разі коліту слизова оболонка стає легкоуразливою, і навіть нещільні калові маси можуть пошкоджувати її, спричиняючи кровотечу. Уражена слизова оболонка прямої кишки виробляє більше, ніж зазвичай, слизу, тому він виводиться назовні разом з випорожненнями.
У хворого розвивається діарея (проноси), особливо під час загострення коліту. Пацієнти відчувають біль у животі, переважно — зліва. Біль має характер позивів на дефекацію, та випорожнення не відбувається. Ці болючі позиви повторюються протягом дня з більшою чи меншою частотою.
Серед загальних симптомів неспецифічного виразкового коліту — слабкість, зниження працездатності, втрата ваги внаслідок проносів і зневоднення організму. Хворий стає дратівливим, нервовим, у нього навіть можуть розвинутися астеноневроз, іпохондрія, депресія. У деяких пацієнтів буває канцерофобія — страх захворіти на рак. Найчастіше трапляється хронічний виразковий коліт. Спочатку вражається товста кишка, потім — сигмоподібна, згодом хвороба «піднімається» вище аж до сліпої кишки.
Гостра форма виразкового коліту має раптовий початок та бурхливий перебіг, при цьому й місцеві, й загальні симптоми недуги є яскраво вираженими. Хворий часто оправляється, іноді до 20 разів на добу невеликими порціями. Його турбує гострий біль у животі, може підвищуватися температура тіла (до 39° С). У хворого з гострою формою виразкового коліту на тілі можуть з'явитися висипи, розвиваються артрити, поліартрити, виразки в ротовій порожнині, омертвіння ділянок шкіри, переважно на нижніх кінцівках.
Якщо вчасно не звернутися по медичну допомогу, хворий може загинути. Показник смертності при гострій формі виразкового коліту, якщо його не лікувати, є досить високим. При гострому виразковому коліті повна руйнація товстої кишки може відбутися за короткий час — від двох годин до місяця.
Інформує обстеження
Неспецифічний виразковий коліт може мати ускладнення — кровотечі з кишечнику, а також розвинутися токсична дилятація — патологічне розширення прямої кишки. При цьому вона набуває вигляду труби, не здатної реагувати на подразнення. Далі ця розтягнена кишка може лише розірватися. Як наслідок — перитоніт (запалення очеревини) і летальний кінець. Якщо хворобу вчасно не виявити, вона може стати причиною раку.
При появі вказаних симптомів хворому негайно слід звернутися до лікаря. Лікуванням цієї проблеми займаються гастроентеролог, хірург та хірург-проктолог. Відкинувши сором, хворий має обстежитися, бо й сама хвороба, і її наслідки — дуже серйозні. Пацієнт з підозрою на коліт повинен пройти комплекс проктологічного обстеження.
Найінформативнішим є метод фіброколоноскопії — обстеження товстої кишки за допомогою світло-волоконної апаратури. Цьому методу лише 40 років. Він дає змогу побачити і точно записати картину хвороби на момент обстеження, а також одночасно взяти біопсію ураженої хворобою тканини товстого кишечнику.

Дієта — передумова ефективного лікування
Лікування виразкового коліту може бути консервативним й оперативним. Нині є багато нових лікарських препаратів, які дають змогу подолати недугу консервативним шляхом. Старанне, скрупульозне лікування за допомогою препаратів дає добрі результати. Однак якщо хвороботворний процес зайшов далеко, пацієнтові може допомогти лише операція. Якому методу надати перевагу, може визначити лише фахівець. Самолікування неспецифічного виразкового коліту — неприпустиме.
При такому діагнозі рекомендується дієта № 4. Хворому потрібно вилучити зі свого раціону молочні продукти, жирні, гострі, солоні страви, алкоголь. Слід споживати багато білків — нежирне варене м'ясо, рибу, нежирний домашній сир, а також сухарі білого хліба, ненаваристі супи, бульйони, каші — гречану й вівсяну. Дуже добре пацієнтам їсти ядра волоських горіхів, бо вони містять багато поживних речовин, потрібних хворому для одужання. У разі коліту рекомендується вживати велику кількість рідини — по 1,5–2 літри на добу, оскільки через проноси організм втрачає багато води. Дозволяється пити слабку каву та чай.
Овочі й фрукти рекомендується вживати в помірній кількості, бо клітковина, якщо її забагато, зумовлює проноси. А капусту слід вилучити з раціону взагалі. Дозволяється споживати солодощі, але також у міру. Відмовитися від солодкого потрібно лише в тому разі, якщо пацієнт хворіє ще й на діабет (нерідко в хворих на коліт розвивається недостатність підшлункової залози й діабет).
На жаль, профілактики цієї хвороби немає, бо напевно не відомо, через що вона виникає. Водночас фахівець радить профілактичне диспансерне спостереження тим пацієнтам, які вже мають коліт: за легкої форми недуги — у гастроентеролога, за середньої чи тяжкої — у хірурга або хірурга-проктолога. Це означає, що раз на квартал пацієнт має проходити обстеження, обсяг якого визначає лікар.

Яна СНІЖНА
також у паперовій версії читайте:
  • НЕДОВГО ДУМАЮЧИ — ЕФЕКТИВНІШЕ
  • ОФТАЛЬМОЛОГІЧНА ЛАБОРАТОРІЯ-КЛІНІКА «ЮЕс ОПТИКС»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».