Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
РЕЙДЕРИ ПОЛЮБЛЯЮТЬ ЧОРНЕ
У середу в проміжку між 14-ю та 15-ю годинами люди в чорному від російського бізнесмена Григоришина прорвали охорону ВАТ ЕК «Чернігівобленерго» і захопили його. (Костянтин Григоришин має значну кількість акцій «Чернігівобленерго», які він контролює через компанії, що знаходяться в офшорних зонах).

Як розповіла прес-секретар обленерго Вікторія Гончарова, їх було 50–60 осіб. На першому поверсі побили вікна, застосували газ невідомого походження, відтак захопили перший поверх, вибили двері. Потім піднялися на другий поверх. Увесь час тривали сутички між ними та охороною енергокомпанії. На другому поверсі «люди в чорному» також повибивали всі двері й прорвалися до кабінетів керівництва. Один із прибулих представився новим головою правління, начебто призначеним спостережною радою, звати його — Мальований Михайло Миколайович.
Під час захоплення адміністративного будинку обленерго нападники прорвалися в диспетчерську службу і приблизно на півгодини паралізували її роботу. Це поставило під загрозу стабільне функціонування енергосистем регіону та енергозабезпечення споживачів.
Серед працівників обленерго є постраждалі. Вікторія Гончарова зазначає, що компанії завдано значних збитків. Наразі там працюють правоохоронні органи.
На цей час приміщення ВАТ енергокомпанії контролюється чернігівськими правоохоронцями. За інформацією Центру громадських зв'язків УМВС України в області, нападників було зупинено підрозділами «Беркуту» й патрульно-постової служби. Наразі «люди в чорному» перебувають у міському відділі міліції,
де в них беруть свідчення. Скільки їх точно, не повідомляється, за різними даними — від 30 до 50 осіб.
Тим часом у Сумах голова правління ВАТ «Сумиобленерго» Геннадій Зайков, передбачаючи можливе силове захоплення приміщення енергетичної компанії рейдерами, вивів усіх співробітників на вулицю.
За інформацією прес-секретаря обленерго Вікторії Синявіної, піти на такий крок керівника змусило саме надходження інформації про те, що в Чернігові невідомі взяли штурмом тамтешнє обл-
енерго. Оскільки у керівництва ВАТ «Сумиобленерго» є підстави вважати, що і їхня компанія перебуває у сфері чиїхось інтересів, воно вирішило не наражати людей на небезпеку.
За словами Зайкова, «рейдерство (корпоративне захоплення) — серйозний бізнес, і до нього треба ставитися теж серйозно. Для досягнення своєї мети рейдери нічим не гребують, роблять співробітникам пропозиції, від яких ті не можуть відмовитись, або ж застосовують інші методи: шантаж, підкуп, залякування. Часто для психологічного тиску вдаються до зовнішнього спостереження».
Пан Зайков не приховує, що йому пропонували «здати» компанію, але він категорично відмовився від цього. «Моя робота полягає в тому, щоб у діяльності обленерго нічого не змінилось, щоб воно займалось постачанням електроенергії, й споживачі були задоволені її роботою»,— сказав він.
У свою чергу голова правління ВАТ ЕК «Прикарпаттяобленерго» Олександр Бубен від імені колективу енергетиків звернувся з відкритим листом до Президента країни Віктора Ющенка та Секретаря РНБОУ Анатолія Кінаха, у якому рішуче заявив про неприпустимість захоплення життєво важливих об'єктів енергетики країни, а також звернувся з проханням захистити права українських енергетиків і акціонерів підприємств. Він висловив сподівання на негайне конструктивне втручання у вирішення конфлікту навколо енергопостачальних компаній країни.
«Прикарпатські енергетики стурбовані розгортанням подій на ВАТ «ЕК «Чернігівобленерго», де була спроба захопити підприємство силою,— йдеться у відкритому листі.— Справджуються найгірші побоювання та попередження керівництва наших компаній про плани російського бізнесмена Григоришина, який вважає, що наявність іншого громадянства дає йому право знущатися над українським народом. Він, заручившись силовою підтримкою бойовиків, намагається незаконно взяти контроль над енергетичними підприємствами країни: «Львів-», «Чернігів-», «Суми-», «Полтава-», «Тернопіль-» та «Прикарпаттяобленерго». Наразі на території кожної з цих областей знаходяться бойовики, готові в будь-яку хвилину штурмувати підприємства.
На нашу думку, завойовницькі дії спрямовані передовсім на підрив авторитету гаранта Конституції — Президента України, української влади. Керівництво компанії звернулось з вимогою до всіх правоохоронних органів, щоб ті належно виконували свої обов'язки. Просимо Вас своєю чіткою позицією не допустити актів вандалізму й терору на важливих стратегічних об'єктах країни. Адже йдеться не про пакет акцій, а про енергетичну безпеку країни та насильство над людьми. Українські енергетики — мирні люди, а не вояки. Наша місія — нести світло людям, а не захищатися з автоматом у руках»,— зазначено в листі.
також у паперовій версії читайте:
  • УРЯД, ПРОФСПІЛКИ І РОБОТОДАВЦІ УКЛАЛИ УГОДУ
  • КРИМСЬКИЙ РЕФЕРЕНДУМ — ПОРУШЕННЯ КОНСТИТУЦІЇ
  • ЗЕЛЕНІ: ЯЙЦЯМИ — ПО ЯДЕРНИХ ВІДХОДАХ
  • БЮТ НЕ МАЄ НАМІРУ ПРОДОВЖУВАТИ ПЕРЕГОВОРИ
  • ЧИ ПОТРІБНО ПРЕЗИДЕНТОВІ «ВІЗУВАТИ» КОАЛІЦІЮ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».