Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОЛОГІЯ
НА НАС ОЧІКУЄ ВСЕСВІТНІЙ ПОТОП?
Згідно з останніми даними, Арктика нагрівається удвічі швидше, ніж уся наша планета. При цьому відбувається різке скорочення площі вічної мерзлоти.

Учені попереджають: через 60 років лід Арктики цілковито розтане. Про це, зокрема, наголошується у документі під назвою «Оцінка кліматичного впливу на Арктику» (ОКВА).

ОКВА — підсумок роботи 250 науковців і шести організацій, що займаються справами полярних народів. Над доповіддю працювали чотири роки, і його підсумки пройшли ретельну експертизу. Нині — це найдетальніше дослідження можливого ефекту глобального потепління на окремо узятий регіон Землі з усіх, що колись проводились.
Як стверджується у документі, через танення льоду лісові масиви поступово просуваються на північ, унаслідок чого деяким тваринам, таким, скажімо, як білі ведмеді, зараз доводиться адаптуватися до нових умов існування.
Останнім часом танення, схоже, трохи уповільнилось і може уповільнюватися далі. Цей кліматичний феномен відомий як «арктичні коливання» — час від часу він переходить з фази у фазу і не дає змогу теплим водам проникати у Північний Льодовитий океан.
— Велике танення вже почалося, — розповідає Ніколя Солтман, керівник програми кліматичних змін Всесвітнього фонду дикої природи. — Життя на Землі зміниться до невпізнанності з втратою крижаної ковдри на Північному полюсі та підняттям рівня морів, які почнуть загрожувати найбільшим містам планети, таким, зокрема, як Лондон.
Танення вічної мерзлоти, крім підняття рівня води у світовому океані, призведе також до великого викиду вуглецю в атмосферу. Бактерії, що знаходяться у ґрунті, після танення льоду почнуть активно розмножуватися і виробляти метан, який у двадцять разів небезпечніший з точки зору парникового ефекту, ніж вуглекислий газ.
Найбільше, на думку вчених, від викиду газів унаслідок танення льоду постраждають північні провінції Канади, Аляска та Росія. Та найпершими це відчують мешканці Арктики. Причому це відбуватиметься в найближчі роки.
Експерт із арктичного морського льоду з Кембриджського університету Пітер Уодемс повідомив, що у літні місяці Північний Льодовитий океан все більше і більше стає акваторією, вільною від льоду.
— Комп'ютерні моделі дають «розкид» у датах десь між 2060–2070 і 2100 роками, — заявив він в одному зі своїх інтерв'ю.— Це досить-таки велика похибка, але так чи інакше це відбудеться десь у другій половині нинішнього сторіччя.
Відомо, що лід відбиває сонячне світло, повертаючи промені у космос. Тому якщо він зникне, Земля отримуватиме від Сонця більше енергії, й швидкість потепління зросте.
Крім того, у авторів доповіді викликає стурбованість зростання рівня ультрафіолетового опромінення. У сукупності все це надалі може серйозно позначитися на екосистемі й населенні регіону.
Екологи стурбовані тим, що країни — члени Арктичної ради ігнорують попередження, яке міститься у доповіді.
Так, США заявили, що не мають наміру приєднуватися до Кіотського протоколу, спрямованого на скорочення викидів у атмосферу вуглекислого газу — найактивнішого з усіх вироблених людиною речовин, що, як вважають, розігрівають планету неприродними темпами.
Доповідь свідчить: кліматичні зміни вже відбуваються, тому необхідні термінові заходи, спрямовані на зниження викидів вуглекислого газу.
Схожа інформація міститься також у доповіді американських спецслужб «Стратегія національної безпеки США за різкої зміни клімату», опублікованій у квітні 2004 року.
Згідно з цими даними, через танення льодовиків після 2010 року Голландія та Каліфорнія (США) опиняться під водою, а на півдні Європи (у курортному Середземномор'ї), в Африці, Центральній та Південній Америці розпочнеться небувала посуха.
Однак танення снігів — не єдина приємність, що «ощасливить» землян у найближчі піввіку.
Як стверджують Лорі Міллер із американського Національного управління з вивчення та освоєння океану і атмосфери (NOAA) і Брюс Дуглас із Лабораторії берегових досліджень Флоридського університету, на північ «мігрує» тепла течія Гольфстрім, що, у свою чергу, призведе до аномального підвищення температури води.
Та зміна напрямку Гольфстріму, як стверджують британські вчені з Національного океанографічного центру, призведе й до протилежного ефекту — похолодання в Європі.
Це похолодання може розпочатися через кілька десятиліть.
Річ у тім, що нині Гольфстрім значно впливає на клімат Британії. Це дає змогу вирощувати пальми на західному узбережжі Шотландії. Без нього клімат тут був би таким самим, як у Канаді.
Крім того, дотепер Гольфстрім відігравав для атмосфери роль опалювального радіатора.
Однак нині, через зміну його «курсу», вода біля берегів Великої Британії та Північної Європи поступово охолоджується.
Унаслідок цього клімат у туманному Альбіоні може стати таким холодним, як у Західному Сибіру. Скандинавія ж перетвориться на крижану пустелю.
А ось клімат Канади та Росії, навпаки, пом'якшиться. У Азії ж й Північній Америці середньорічна температура знизиться більш як на три градуси.
Підняття рівня океану призведе до засолення більшості джерел прісної води. Подібний розвиток подій спричинить масову еміграцію із замерзаючих країн або тих, які засихають, та боротьбу не лише за енергоресурси, а й передовсім за придатну для життя територію і прісну воду.
Володіння цими багатствами, здатність їх захистити визначатимуть могутність певних країн вже у другій половині цього століття.
Комп'ютерне моделювання клімату регулярно пророкує зменшення інтенсивності Гольфстріму в північній частині Атлантики, а також зміну його напрямку.
Усі ці зміни призведуть до середнього зниження температури повітря на чотири-шість градусів за Цельсієм, що, у свою чергу, призведе до специфічних погодних явищ у Європі — зими стануть більш морозними, а літа — прохолодними.
Такі перспективи можуть очікувати нашу планету в найближчі піввіку. Слабкою надією може слугувати лише визнання вчених, що усі ці припущення мають потребу в обґрунтованіших доказах...

Сергій ТИШКОВЕЦЬ
також у паперовій версії читайте:
  • ХТО ВКРАВ КОРАЛИ
  • НЕ ВСІХ ЗИМА НАЛЯКАЛА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».