Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
Є ПЛІВКИ Й «З-ПІД ДИВАНА» ХУСЕЙНА
Американська телемережа АВС оприлюднила записи, зроблені в кабінеті екс-диктатора. У 90-х роках він говорив: «Настає доба тероризму. Я вже говорив про це американцям. У майбутньому кожен зможе висадити в повітря автомобіль з ядерним або хімічним зарядом у центрі Вашингтона».

Американське телебачення АВС отримало 12 годин подібних плівок з 90-х років. Американська розвідка назбирала тисячі годин таких записів, багато з них залишаються неперекладеними. Власне, тому колишній інспектор ООН Білл Тірней, який перекладав кілька з них для ФБР, вирішив надати записи журналістам, оскільки вважає, що влада США недооцінює зміст архівів, захоплених у Багдаді.
Саддам наказав записувати всі розмови, які велися в його кабінеті. Прослухавши їх, можна збагнути, як він роками намагався ошукати інспекторів ООН з питань зброї масового ураження. Американцям це нагадує знамениті записи з кабінетів президента Ричарда Ніксона, на яких чути, як скомпрометований господар Білого дому намагається затерти сліди злочинів у Вотергейтській справі. Українці ж згадують недавню історію з записами майора Мельниченка з кабінету президента Леоніда Кучми.
З виявлених на цей час записів Саддама не випливає жодної додаткової інформації щодо іракської зброї масового ураження перед американською інтервенцією у 2003 році. Одне з найцікавіших висловлювань Саддама про те, що на США можуть здійснити напади із застосуванням зброї масового ураження, не дискредитує його. У розмові з віце-прем'єром Таріком Азізом після слів «настає доба тероризму...» він додає, що Ірак не хоче мати нічого спільного з такими замахами і влаштовуватимуть їх, напевно, терористи, не пов'язані з жодною країною.
А в іншій розмові від травня 1995 року зять Саддама Камель Хусейн, який відповідав за програму створення атомної і хімічної зброї, припускає, що інспектори ООН, напевно, розкрили окремі моменти іракських планів, але не зрозуміли їхніх масштабів. Камель звертається до Саддама зі словами: «Ми нічого не розповіли їм про масштаби нашого виробництва, види зброї, матеріали, які ми закуповуємо».
У розмові на тему біологічної зброї Тарік Азіз додає, що виробництво може налагодитись, якщо «нам допоможуть французи й росіяни». Голова комісії з розвідки палати представників США конгресмен Піт Гекстра коментує це так: «Плівки доводять, що Саддам мав «пунктик» щодо зброї масового ураження й приховування її від інспекторів». А Чарльз Дюльфер, який керував американською командою, що шукала в Іраку зброю масового ураження, вважає, що екс-лідер Іраку намагався ошукати світ, але опубліковані записи не додають нічого нового до дискусії, що сталось із небезпечною зброєю перед інтервенцією американців. Проте вони підтверджують, що Саддам хотів створити заборонену зброю, якби тільки дістав таку можливість.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • СТРАШНИЙ СУД В ІРАКУ
  • «КАВКАЗЬКІ ЕМОЦІЇ» ВИРУЮТЬ Й У ТБІЛІСІ, І В МОСКВІ
  • РЕВАНШИСТИ Й РЕВІЗІОНІСТИ «СПРОСТОВУЮТЬ» ІСТОРІЮ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».