Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЗІРКИ СКАЗАЛИ: ЛІЛІЯ!
«Упродовж гонки були емоції, сльози, навіть голос втратив. Зараз трохи втихомирилися емоції, подумки готуємось до наступних стартів. Як і говорив від самого початку, потрібно, щоб зірки зійшлися у сприятливому для нас місці, тоді здобудемо медаль. Так і сталося. Коли стартували інші спортсмени, падав сніг. Лілія Єфремова вступила у боротьбу в той момент, коли сніг ущух, завдяки цьому лижі у неї краще їхали. Зірки нам сприяли, і ми здобули першу нагороду»,— так розповів про дотепер найголовніший старт (і фініш!) української команди на Олімпіаді в Турині президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак.

Та хоч і посприяла Лілії Єфремовій погода (цікавий факт — у чільній десятці за підсумками жіночого спринту з першої стартової тридцятки опинилась тільки німкеня Каті Вільгельм), головна заслуга в тому, що виступ українських олімпійців уже кращий, ніж чотири роки тому в Солт-Лейк-Сіті, належить саме нашій біатлоністці. «Зранку я прокинулася з головним болем і відчуттям втоми,— пригадує спортсменка.— Думала, що боротимусь за місце в першій десятці. Свою перемогу я присвячую моїм батькам і чоловікові, які дивляться по телевізору Олімпійські ігри і дуже хвилюються за мене. Успіх саме в спринті мене не здивував, адже на цій дистанції я виборола третє місце на етапі Кубка світу в словацькому Осрблі. Ми з тренерами розраховували на спринт».
Коли на третьому етапі Кубка планети Лілія Єфремова зійшла на подіум, це, звісно, втішило вболівальників в Україні. Та перебільшувати це досягнення було б виявом надмірного оптимізму — в передолімпійський сезон багато біатлоністок готуються за спеціальними програмами, пропускають деякі дисципліни і цілі кубкові етапи. Головним критерієм успішності підготовки все одно мала стати Олімпіада.
Головний тренер збірної України з біатлону Євген Колупаєв розповів офіційному сайтові національного олімпійського комітету таке:
— Тренери знали, що Лілія зможе показати високі результати в цій гонці. Ми вдало прорахували тактичний хід, заявивши Лілію для старту в третю групу. Саме через це наша спортсменка бігла в гарних погодних умовах.
— Чи переживали Ви за стрільбу, адже в попередній гонці Лілія стріляла не дуже вдало?
— Лілія швидко біжить, але іноді нестабільна в стрільбі. На зборах команди ми сказали їй, що на цій дистанції треба показати найкращі спринтерські якості. Потрібно швидко їхати і стріляти не тільки влучно, а й з мінімальними витратами часу.
— Після другої стрільби Ви були впевнені, що Лілія не залишиться без медалі?
— Було таке відчуття, що вона свого не віддасть. Ми не знали, яка точно буде нагорода, але в тому, що вона буде, ми були майже переконані. Лілія — справжній боєць. Якщо на трасі їй показуєш, що відставання дві-три секунди, вона зробить усе, аби відіграти час.
Українські журналісти, акредитовані на Олімпіаді, запитали бронзову призерку Ігор про те, коли вона зрозуміла, що буде з медаллю. За словами Єфремової, це сталося тоді, коли наставники стали повідомляти про часові відриви після другої стрільби. «Наприкінці дистанції тренери «вели» мене трасою,— сказала українська біатлоністка.— Кричали, що від третього місця дві, чотири секунди, хоча як слід я нічого не чула. Розуміла, що можу виступити добре, але особливо не прислуховувалась. Я просто собі говорила: «Бігти, бігти, бігти...» І я бігла з останніх сил. Уже перед фінішем у мене стався збій, я втратила темп, але змогла успішно добігти й завершити гонку».
Ще однією перевагою Лілії Єфремової є її комплекція. Високий зріст і відповідна вага і потужність, які суттєво допомагають на рівнині, в умовах альпійського середньогір'я є проблемою. А от мініатюрна українка (зріст Лілії 151 сантиметр, вага 49 кілограмів) почувається в Чезані-Сан-Сікаріо вельми комфортно.
Проте і висока швидкість, і мініатюрність не допомогли б Лілії, коли б вона не показала ідеальної стрільби. Найкритичніший момент був на другому вогневому рубежі під час «стійки»: перші три постріли Єфремової були влучними, а згодом довелось тамувати подих — п'ять кілометрів дистанції, які залишилися позаду, давалися взнаки. Та 29-річна спортсменка «вмовила» себе прицілитися, гвинтівку — не підвести, а передостанню і останню мішені — закритися. Лише тоді тренери стали кричати їй про близькість медального п'єдесталу.
Зараз наставники російської біатлонної команди, мабуть, кусають собі лікті через те, що свого часу не надто активно залучали народжену в Чебоксарах Лілію Єфремову до складу головної команди країни. Такою є особливість провідних збірних у цьому виді спорту — претендентів не бракує, тому навіть талановитому біатлоністові буває важко пробитися до елітної групи з шести-семи осіб. Коли 2002 року залишила Україну Олена Зубрилова, у Федерації біатлону нашої держави підшукали заміну, яка тоді гідною не здавалась. Екс-білоруска Ірина Тананайко так і не «побігла», а от Лілія Єфремова «вистрілила» в потрібний момент.
Ще прикріше росіянам від того, що нині в їхній команді — не найкращий мікроклімат. Заборонений препарат знайшли у допінг-пробах Ольги Пильової, вона не вийшла на старт спринтерської гонки, а згодом стало відомо, що лідерові російської збірної доведеться повернути і срібну медаль індивідуальної гонки. Росіянка стала жертвою своїх же співвітчизників-фармакологів — для лікування травми Пильова використовувала препарат під назвою «Фенотропіл», який містив заборонену речовину карфедон. Тепер Ользі загрожує дворічна дискваліфікація, а російська біатлонна естафета на Олімпіаді втратила можливість певного маневрування зі складом.
Сьогодні в Чезані-Сан-Сікаріо вперше на Олімпіаді відбудеться одразу два старти. О 13.30 за київським часом гонку переслідування розпочнуть жінки. Непогані шанси повторити своє досягнення в спринті має Лілія Єфремова, яка на старті програватиме олімпійській чемпіонці француженці Флоранс Баверель-Робер сім секунд. На дві секунди раніше за Лілію вирушить на дистанцію шведка Анна-Карін Олофссон, а двома секундами пізніше розпочне змагання росіянка Альбіна Ахатова. Здається, на стартовому двокілометровому відтинку дистанції до першого «вогневого» рубежу завданням нашої співвітчизниці буде триматися за Олофссон. Саме шведська біатлоністка є найшвидшою серед лідерів за підсумками спринту, бо ще чотири роки тому Анна-Карін займалась лижними гонками, і лише вона могла дозволити собі припуститися одного промаху і все одно зійти на п'єдестал пошани після найкоротшої біатлонної гонки. На жаль, завданням-максимум для решти наших співвітчизниць буде просто потрапляння до чільної тридцятки.
Мине трохи більше години після жіночого фінішу, і на старт гонки переслідування вийдуть чоловіки. Українців з-поміж претендентів на медалі немає, бо найкращий серед наших співвітчизників Андрій Дериземля ще до початку змагання програє олімпійському чемпіонові в спринті німцю Свену Фішеру 2 хвилини 4 секунди. З відставанням у 2 хвилини і 15 секунд піде на дистанцію Олександр Біланенко, 2 хвилини 45 секунд на старті програватиме Руслан Лисенко.
Отже, на нас знову чекають несподіванки. Після першого успіху Лілії Єфремової хочеться вірити, що приємні.
також у паперовій версії читайте:
  • ПЛЮЩЕНКУ ДОПОМАГАЛИ... ХОКЕЇСТИ
  • ЧЕХІЯ ОБХОДИТЬ УКРАЇНУ
  • З ІТАЛІЄЮ — У ШВЕЙЦАРІЇ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».