Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ДОЗВІЛ НА НЕДЕМОКРАТИЧНІ ДІЇ БУШ ОТРИМАВ У КОНГРЕСІ?
Джордж Буш наполягає на тому, що Конгрес був поінформований про програму, яка дає спецслужбам змогу перевіряти пошту та прослуховувати телефонні розмови американців. Він також вважає, що право оголошувати війну, яке затвердив Конгрес після терористичних актів 2001 року, давало йому юридичні підстави залучати Агентство з національної безпеки США до стеження за контактами громадян, котрих підозрювали у зв'язках з «Аль-Каїдою».

«Я не юрист, проте можу сказати, що це означає. Це означає, що Конгрес дав мені повноваження вжити необхідних заходів, щоб захистити американців, але не обмежив мене у виборі тактичних дій»,— пояснив Буш, виступаючи в Державному університеті штату Канзас.
Мішел Хайден, колишній голова Агентства з національної безпеки США, який нині обіймає посаду заступника директора національної розвідки, наголошує, що прослуховування телефонних розмов та перехоплення електронного листування між американцями та жителями інших країн було досить «вузько— й цілеспрямованим» і не порушувало прав американських громадян.
Серед експертів теж немає єдиної думки про те, чи мав право президент США ініціювати такі дії. Більшість спеціалістів з проблем національної безпеки переконані, що Джордж Буш перевищив свої повноваження і порушив тим самим закон, яким заборонено подібні дії розвідки, якщо немає на це ордера. Проте представники міністерства юстиції США зазначають, що президент, наділений, за Конституцією, правом оголошувати війну, мав повноваження розробляти й запускати в дію подібну програму.
Дискусії з цього приводу тривають і в Конгресі. Представники обох партій обговорюють, наскільки законодавчий орган був поінформований про дії президента. Представник Республіканської партії Джейн Харман, наприклад, зауважив, що «фактично програма вийшла далеко за рамки» заходів боротьби з «Аль-Каїдою», про які повідомляли конгресменам.
також у паперовій версії читайте:
  • ПАЛЕСТИНЦІ ПИШАЮТЬСЯ ВИБОРАМИ
  • МІНІСТРІВ «ПТАШИНИЙ ГРИП» НЕ БЕРЕ?
  • ІТАЛІЯ: ДОМІВКИ ТА МАГАЗИНИ БОРОНИТИМУТЬ ЗІ ЗБРОЄЮ
  • ТБІЛІСІ ПОВНІСТЮ ЗНЕСТРУМЛЕНО
  • ПОЛЯКИ УХВАЛИЛИ БЮДЖЕТ-2006

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».