Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ОЛІМПІАДА: ІМОВІРНО ДРУГІ?
Українська танцювальна пара Олена Грушина і Руслан Гончаров посіла «законне» друге місце на чемпіонаті Європи з фігурного катання, який фінішував у французькому Ліоні. Сподіватися на першу позицію у найсуб'єктивнішому виді не найоб'єктивнішого спорту не випадає: росіян Тетяну Навку і Романа Костомарова навіть з не бездоганним прокатом все одно ставлять на перше місце.

Хай би якими були суддівські підступи, фактом є те, що Олена Грушина і Руслан Гончаров лишаються єдиними представниками України в еліті фігурного катання світу. Бронзова медаль на чемпіонаті Європи 2004 року, така ж нагорода на світовій першості-2005, дві срібні відзнаки останніх двох континентальних змагань — здобуток солідний.
Та є кілька обставин, які не надто втішають перед стартом туринської Олімпіади, що має стати своєрідним знаком оклику в блискучій кар'єрі одеських фігуристів, котрі зараз живуть і тренуються в американському місті Ньїнгтон під орудою видатного тренера Миколи Морозова.
По-перше, європейськими фігуристами список конкурентів Грушиної й Гончарова не вичерпується. На Олімпіаді до Тетяни Навки і Романа Костомарова, Маргарити Дроб'язко і Повіласа Ванагаса, Ізабель Делобель і Олів'є Шонфельдера, Галіт Хаїт і Сергія Сахновського приєднаються ще як мінімум дві сильних танцювальні пари. Канадців Марі-Франс Дюбре і Патріса Луазона Олена і Руслан перемагали на фіналі Гран-прі в Токіо, а от з американцями Таніт Бельбін і Бенджаміном Агосто востаннє змагалися торік на чемпіонаті світу, і тоді арбітри поставили заокеанських танцюристів вище за наших співвітчизників. Упродовж кількох останніх місяців тривала детективна історія про надання Таніт Бельбін американського громадянства (Бельбін — канадійка з походження), але зараз, здається, все вирішилось успішно для спортсменів.
По-друге, тенденція оцінювання виступів української танцювальної пари — не на користь Грушиної й Гончарова. Вони, хоч і з незначним відривом, очолювали змагання після обов'язкового танцю. Оригінальний танець українців судді поставили на третє місце (краще оцінили не лише улюбленців-росіян, а й господарів турніру — французів Ізабель Делобель та Олів'є Шонфельдера). З довільною програмою ще гірше: четвертий результат. Попереду — не тільки росіяни і французи. «Ветераниста» литовська пара Маргарита Дроб'язко і Повілас Ванагас одразу повернула собі любов уболівальників. 35-річний Повілас і 34-річна Маргарита востаннє виступали на офіційних змаганнях під егідою Міжнародної спілки ковзанярів ще олімпійського 2002 року. Тоді Дроб'язко і Ванагас стали четвертими на чемпіонатах світу і Європи й п'ятими — на Олімпіаді у Солт-Лейк-Сіті. Повернення видалось тріумфальним: Дроб'язко і Ванагас виграли передолімпійський кваліфікаційний турнір і національну першість. На чемпіонаті Європи після підрахунку балів з'ясувалось, що красива литовська пара здобула бронзові медалі, хоча відрив від другого місця аж надто мізерний.
«Ми намагалися показати чисте катання. Всю увагу приділяли виконанню елементів. Звичайно, не задоволені четвертим місцем у довільному танці»,— сказала Олена Грушина після церемонії нагородження. Так здавалось і сторонньому спостерігачеві: українська пара сконцентрувалась на технічному сплескові справи, а от емоційності й справді дещо бракувало. Не вразила і музика довільної програми — красива балада Пітера Гейбріела має замало акцентів, на відміну, приміром, від композицій Маргарити Дроб'язко і Повіласа Ванагаса чи Тетяни Навки і Романа Костомарова. Втім, час на деякі корективи ще є.
Виступ молодого фігуриста Антона Ковалевського став найкращим з-поміж вітчизняних дебютантських спроб. Порівняно з результатами спортивної пари Аліна Діхтяр — Пилип Залевський (тринадцяте, останнє місце) та 16-річної дніпропетровчанки Катерини Пройди (вона стала двадцять другою) шістнадцяте підсумкове місце 20-річного киянина варто визнати солідною заявкою на входження до континентальної еліти (усього в чемпіонаті Європи брало участь 35 спортсменів). Ковалевський перехвилювався у короткій програмі, в якій став тільки двадцять другим, але на довільну зібрався й отримав дванадцяте місце. Йому б ще підтягти виконання потрійного акселя, і можна пробитися до чільної десятки, де зараз панує росіянин Євген Плющенко. Чемпіон Європи, на відміну від більшості опонентів, стабільно стрибає в чотири оберти, а за яскравістю його програмам немає рівних — він на змаганнях виступає так, ніби це показові виступи. Поступилися Плющенку чинний чемпіон світу швейцарець Стефан Ламб'єль і улюбленець місцевої публіки Брайан Жубер.
Франкофони отримали срібну і бронзову медалі. Якщо з Плющенком на Олімпіаді не станеться якогось емоційного зриву, золота нагорода в одиночному чоловічому катанні Росії гарантована.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • «СОКІЛ» ЗЛІТАЄ
  • АРАВІЙЦІ ГРАЮТЬ ВНІЧИЮ...
  • ... А ТУНІСЦІ ГРОМЛЯТЬ ЗАМБІЮ
  • «ЛІЛЛЬ» НЕ ЗАБИВАЄ
  • ІЗ ЖЕРДИНОЮ — КРАЩЕ
  • «ВОВКИ» У «МАВП'ЯТНИКУ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».