Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РЕГІОНИ — ПАНОРАМА
ІСТОРІЯ У ЯЛИНКОВИХ ПРИКРАСАХ
Півтисячі ялинкових іграшок, зокрема дореволюційних, представлено на виставці, що відкрилася у Музеї міської садиби. Частину експонатів розміщено не на стендах, а на встановленій тут красуні-ялинці. Подію приурочено до 70-річчя першої в СРСР новорічної ялинки.

Після 1917-го, як відомо, вона опинилася «поза законом». Ініціатором її проведення у грудні 1935 року став тогочасний секретар ЦК КП (б) України Павло Постишев. Ту ялинку встановили в Палаці піонерів і школярів. Що ж до експонатів виставки, то це одна п’ята частина колекції іграшок, зібраної протягом двох десятків років директором музею, відомим харківським краєзнавцем Андрієм Парамоновим.
Як розповідає Андрій Федорович, кожна іграшка — а свого часу вони куплені на розпродажах і ринкових розвалах, подаровані друзями — є своєрідним символом свого часу. Ось, наприклад, унікальний для наших днів кришталевий Дід Мороз 1905 року — з сумкою листоноші, в оточенні гутаперчевих лісових звірят... У 1917 році новорічну індустрію було закрито. У 30-ті роки в Москві, Харкові, Новосибірську знову з’явилися артілі, що налагодили випуск іграшок, переважно з вати. Типовий для тієї пори Дід Мороз — у валянцях і шароварах, із незмінною сумкою листоноші й грізно насупленими бровами... Після 1945 року майстри, судячи з експонатів, одягли Діда Мороза у знайомий червоний кожух, а перелік іграшок поповнили танками, гарматами, фігурками воїнів... Представлені в експозиції іграшки 60-х років здаються своєрідною виставкою досягнень у сільському господарстві: апетитні овочі, фрукти, кукурудзяні качани, фігурки домашніх тварин. Тоді ж почали випускати мініатюрні космічні ракети, літаки, кораблі... А ось і свідчення духовного відродження у перебудовні 80-ті роки: зображення шестикутних віфлеємських зірок і янголів...
також у паперовій версії читайте:
  • МУЗЕЙ ВИЗВОЛЬНИХ ЗМАГАНЬ БУДЕ ОБОВ’ЯЗКОВО
  • ЛИШ ЧИНОВНИКАМ БАЙДУЖЕ...
  • РОЗБІЙНИКИ З ВЕЛИКОЇ ДОРОГИ
  • ТУТ НАВЧАТЬСЯ ДЕРЖАВНОЇ МОВИ?
  • МІСТО ПОСТАРІШАЛО
  • НОВІ ЖИТЕЛІ ХОРТИЦІ
  • У СОБОРІ — ЗАЛ УРОЧИСТИХ ПОДІЙ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».