Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
І ШТРАФИ, І ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ
Нині ні для кого не таємниця, як гостро стоїть питання наповнення бюджету Пенсійного фонду. З огляду на це, парламент ухвалив Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що стосуються виконання Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Необхідність цих змін викликана тим, що чимало підприємств, установ і організацій, фізичних і юридичних осіб не сплачують внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Тепер за це передбачено серйозні санкції.

Йдеться передовсім про тих, хто приховує суми заробітної плати, на яку нараховуються страхові внески, порушує порядок нарахування, обчислення та терміни їх сплати, ухиляється від реєстрації або невчасно реєструється, як платник страхових внесків у органах Пенсійного фонду.

Такі порушення тягнуть за собою штраф на посадових осіб від восьми до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо подібні дії здійснила посадова особа, котру вже притягували до відповідальності за одне зі згаданих порушень, штраф підвищується від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів.
Перешкоджання уповноваженим Пенсійного фонду України у здійсненні перевірок, пов'язаних із нарахуванням, обчисленням і сплатою страхових внесків, теж карається штрафом від восьми до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів, а повторне подібне порушення — від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів.
Накладати адміністративні стягнення мають право голова правління Пенсійного фонду України, його заступники, начальники головних управлінь Пенсійного фонду України в АР Крим, областях, Києві та Севастополі та їхні заступники, начальники управлінь та їхні заступники в районах і
містах...
Якщо службова особа підприємства, установи, організації умисно ухиляється від сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що призвело до ненадходження коштів у значних розмірах, штраф зростає від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів або таку особу позбавляють права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років. Ті самі дії, вчинені за попередньою змовою осіб, що спричинило до ненадходження коштів у великих розмірах, сплачують штраф від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів.
За порушення сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування передбачається і кримінальне покарання. Дії, про які йшлося вище, вчинені особою, раніше судимою за ухилення від сплати внесків до ПФ або якщо вони призвели до фактичнго ненадходження внесків у особливо великих розмірах, караються позбавленням волі від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років із конфіскацією майна. Щоправда, особа, що завинила перед ПФ, може бути звільнена від кримінальної відповідальності, якщо вона, до порушення кримінальної справи, сплатить внески, а також відшкодує шкоду, завдану ПФ їх несвоєчасною сплатою (маються на увазі фінансові санкції, пеня).
До речі, під значним розміром коштів слід розуміти суми страхових внесків до ПФ, які в тисячу і більше разів перевищують установлений законом неоподатковуваний мінімум, а під великим розміром — кошти, які в три тисячі й більше разів перевищують цей мінімум, під особливо великим — суми внесків, які в п'ять і більше тисяч разів перевищують його.
також у паперовій версії читайте:
  • ВЕТО ПОДОЛАЛИ. ЩО ДАЛІ?
  • КОМПЕНСАЦІЯ «З'ЇДЕНИХ» ІНФЛЯЦІЄЮ ДОХОДІВ
  • ЧЕРЕЗ СОЦІАЛЬНИЙ КОДЕКС — ДО СВІТЛОГО МАЙБУТНЬОГО?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».