Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ТУРИН: ЗВОРОТНИЙ ВІДЛІК
До старту зимової Олімпіади в Турині лишилося менше, ніж місяць. 10 лютого на «Стадіо Олімпіко» запалає вогонь, який протягом трьох тижнів зігріватиме серця вболівальників і спортсменів. Зворотний відлік розпочався.

Провідні біатлонні збірні світу (до чільної десятки в цьому виді спорту належить і наша команда) нині моделюють виступ на трасах Чезани-Сан-Сікаріо. Задля головного старту чотириріччя тренери випробовують різні комбінації біатлоністів у естафетах, а представники основних складів пропускають той або інший етап Кубка світу, про що в минулому сезоні і йтися не могло.
Не є винятком з цього правила і українська збірна. До одинадцятого естафетного місця молодіжної чоловічої команди на четвертому етапі Кубка планети в німецькому Обергофі додали аналогічний результат і жінки-дублери. Вся четвірка наших співвітчизниць більше звична до виступів на етапах менш престижного Кубка Європи (або Кубка В, як його ще називають). Для Віти Семеренко виступ у складі естафетної команди був дебютним на етапах Кубка світу. Варто зазначити, що 20-річна біатлоністка впоралась з хвилюванням і пробігла свій другий етап на належному рівні: не «настріляла» штрафних кіл, але швидкісні показники Кубка А ще не відповідають. На жаль, адекватних опоненток для порівняння кондицій поруч із Вітою не було, бо її трохи досвідченіша сестра-близнючка Валентина, в активі якої кілька непоганих виступів у Кубку Європи (місця в першій п'ятірці в спринті й гонці переслідування), зі своїм завданням не впоралася — на першій стрільбі лежачи вона не лише використала всі додаткові патрони, а ще й залишила незакритими дві мішені. На двох останніх етапах тренери надали ще один шанс ветеранам команди Ірині Тананайко і Ніні Лемеш, котрі можливостями «засвітитися» вкотре не скористалися — надто низькою є швидкість цих біатлоністок.
Жіночий виступ у естафеті більше схожий на поразку: молода чоловіча збірна, хоча і фінішувала одинадцятою, та залишила позаду сім команд другого біатлонного ешелону. Жінки випередили тільки п'ять не найсильніших збірних — команди Чехії, Польщі, Японії, Румунії й Латвії.
Питання формування нашої жіночої естафети нині є одним із найболючіших для тренерського штабу на чолі з відомим російським фахівцем Анатолієм Хованцевим. Імена трьох учасниць можна назвати вже зараз — це Лілія Єфремова, Олена Петрова і Оксана Хвостенко. З четвертим номером — великі проблеми. За словами президента Федерації біатлону України Володимира Бринзака, останньою учасницею квартету може стати Оксана Яковлєва, котра мала проблеми зі здоров'ям, але зараз повертає колишні кондиції.
У чоловіків проблеми інші, приємніші. Тут треба обрати квартет з квінтету: не викликають сумнівів лише позиції стартера для В'ячеслава Деркача і фінішера для Руслана Лисенка. Бігти в Чезані-Сан-Сікаріо на другому і третьому етапах мають шанси Олександр Біланенко, Олексій Коробейников і Андрій Дериземля.
Можливість перевірити підготовку Андрія випала у наших тренерів у Обергофі — на спринтерську гонку українці мають право виставляти п'ятьох учасників, тож Дериземля приєднався до молодіжного квартету. Результат можна назвати задовільним, хоча, мабуть, краще це було б робити, знаючи план на гонку. Якщо головним критерієм успішності була влучна стрільба (саме цей чинник часто буває визначальним у естафеті), то Андрій виконав своє завдання: він закрив усі десять мішеней. А от зі швидкістю не склалось — 29-річний чернігівчанин програв навіть Романові Примі, який припустився одного промаху під час стрільби стоячи. Втім, двадцять сьома і двадцять восьма позиції принесли до української скарбнички в заліку Кубка націй ще кілька очок.
У жіночому спринті вітчизняні вболівальники сподівались на успіх Лілії Єфремової, котра, подібно до Андрія Дериземлі, була запасною під час естафети. Ще пам'ятний успіх нашої біатлоністки в словацькому Брезно-Осрблі — бронза на спринтерській дистанції стала першою українською кубковою нагородою після розставання з Оленою Зубриловою. На жаль, стабільно показувати високі результати Єфремова поки не може: шість незакритих мішеней з десяти (особливо провальною була «стійка» — чотири промахи з п'яти), і Лілія стала лише третьою в нашій команді й 64-ю — серед 88 учасниць гонки. Значно вище у підсумковому протоколі, але теж поза межами залікової тридцятки опинилась Ірина Тананайко: екс-білоруска влучно стріляла, а ходом програла переможниці (німкені Каті Вільгельм) чотири хвилини — тільки сорок перший результат.
У неділю в Обергофі відбулось два старти, та українцям був цікавий один — жіноча гонка з масовим стартом. Лілія Єфремова нині перебуває серед елітарної тридцятки біатлоністок світу. На жаль, невлучна стрільба лишилась головною проблемою Єфремової й на дистанції довжиною 12 з половиною кілометрів з чотирма вогневими рубежами. Після двох перших стрільб (лежачи) Лілія закрила всі десять мішеней і перебувала в чільній десятці. Перший невлучний постріл під час стійки дав змогу залишитися в чільній групі, а от чотири промахи на останньому вогневому рубежі відкинули нашу біатлоністку до третього десятка. Завершила змагання Єфремова двадцять четвертою.
Фінішним ривком виграла останню гонку в Обергофі німкеня Мартіна Глагов, росіянка Ольга Пильова відстала від переможниці на дві секунди, третьою стала ще одна представниця господарів — Катрін Апель.
У чоловічому мас-старті за відсутності норвежця Уле-Ейнара Бйорндалена (він нездужає і сподівається вийти на старт цього тижня в Рупольдингу) тріумфував його співвітчизник Халвард Ханевол, другим фінішував німець Свен Фішер, третім свою улюблену дистанцію здолав француз Рафаель Пуаре.
Сьогодні німецьку біатлонну естафету підхоплює Рупольдинг. Першою гонкою п'ятого етапу Кубка світу стане жіноча естафета. Як і в Обергофі, вона відбуватиметься ввечері за штучного освітлення. Завтра під ліхтарями змагатимуться естафетники-чоловіки, у п'ятницю на спринтерський старт вийдуть жінки, в суботу виборюватимуть першість у спринті чоловіки (саме в передостанній день тижня чекають на появу в стартовому протоколі Бйорндалена), а в неділю відбудеться дві гонки переслідування. Хочеться, щоб і в цих змаганнях ми не були сторонніми спостерігачами.
Після Рупольдинга біатлоністи в італійському Антхольці-Антерсельві моделюватимуть виступ на Олімпіаді. Як і в Чезані-Сан-Сікаріо, в німецькомовній частині Італії є можливість позмагатися на середньогір'ї, тож саме успіх у Антхольці-Антерсельві можна буде вважати вагомою заявкою на олімпійський тріумф. У програмі останнього передолімпійського етапу, який відбудеться 19–22 січня,— спринтерські гонки, гонки переслідування і мас-старти. Наступні два з половиною тижні команди проведуть у тренувальних таборах. За місяць — 11 лютого відбудеться перша гонка туринської Олімпіади.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ПОДЯКА «КАРПАТАМ»
  • ПОТЕНЦІЙНО ПЕРШИЙ
  • КУРС НА ЕМІРАТИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».