Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ВАШИНГТОН НЕ «ВИРВАВ» АТОМНІ ТАЄМНИЦІ МОСКВИ
Багато місяців точилась боротьба між Росією й Сполученими Штатами щодо екстрадиції колишнього російського міністра атомної енергетики (1998–2001 років), якого затримали у Швейцарії на вимогу правоохоронних органів США. Боротьба була захопливою й жорсткою, оскільки панові Євгену Адамову відомі таємниці російських ядерних програм. Коли верховний суд Швейцарії анулював попереднє рішення суду нижчої інстанції, який наказував видати Адамова Сполученим Штатам, багато високопосадовців і військових зітхнуло в Москві з полегшенням.

Речник російського МЗС Михайло Каминін заявив: «Ми задоволені таким перебігом подій».
Голова комісії Держдуми в справах атомної енергії Віктор Опєкунов підтвердив, що «поза всяким сумнівом, як міністр, Адамов володів надзвичайно важливою інформацією про атомне озброєння держави».
Екс-посадовця заарештували в травні 2005 року в Берні на підставі санкції, виданої Сполученими Штатами Америки. Американці підозрюють російського екс-міністра в привласненні дев’яти мільйонів доларів, які вони виділили на проекти підвищення безпеки російських атомних електростанцій. Росія також вимагала видати чиновника, звинувативши його у фінансових махінаціях. Доля Адамова вирішувалось на високому рівні — у жовтні в Москві перебувала делегація американського міністерства юстиції. Але росіяни не змінили позиції.
Вона, очевидно, була зумовлена тим, що багато політиків говорили, нібито Сполученим Штатам йдеться лише про отримання від Адамова інформації про іранську атомну програму, у створенні якої брала участь Росія. Заступник голови комітету Держдуми в справах безпеки Віктор Іллюхін був переконаний, що «Адамов піде на угоду й розкриє секрети за свободу, політичний притулок і громадянство». Як завжди найоригінальнішими виявились «жирики». Представник ЛДПР Сергій Абельцев сказав, що «за будь-яку ціну не можна допустити, щоб Адамова видали США, а якщо не вдасться, треба ліквідувати його силами спецслужб».
Адамов заперечує всі звинувачення і хоче, аби його видали Росії.
Адвокат колишнього міністра підтвердив, що його клієнт може з’явитись у Москві в перші дні 2006 року. Так воно й сталось, навіть раніше, ніж припускав захисник. В останній день 2005 року Адамов опинився у відомій московській в’язниці «Матроська тиша». І потреби залучати спецслужби до «мокрої» справи з ініціатив ЛДПР немає.
також у паперовій версії читайте:
  • ЗА ЗЛОЧИНИ АПАРТЕЇДУ — ДО СУДУ
  • ДРУГЕ ДИХАННЯ ВЕТЕРАНА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».