Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
А У НАС В КВАРТИРІ ГАЗ! І У ВАС!
Нарешті розв'язано проблему, від якої, без перебільшення, останнім часом лихоманило Україну й усю Європу. «Газпром» уклав з українською стороною контракт на 5 років, згідно з яким із 1 січня 2006 року газ поставлятиметься, як заявив учора на брифінгу голова правління ВАТ «Газпром» Олексій Міллер, через компанію RosUkrEnergo. Блакитне паливо відпускатиметься за ціною 95 доларів за тисячу кубометрів.

Глава «Газпрому» також повідомив, що укладено довгостроковий контракт на транзит газу через територію України, згідно з яким транзитна ставка становитиме 1,6 долара. Міллер наголосив, що оплата за транзит здійснюватиметься «тільки грішми», і умови транзиту «ніяк не пов'язані з умовами поставок газу на український ринок». «Ми впевнені, що досягнуті домовленості забезпечать додаткові гарантії безпеки експорту газу в Європу і є гарним підґрунтям для розвитку співпраці між Росією та Україною у газовій сфері на ринкових засадах»,— сказав він.
Як заявив глава «Нафтогазу України» Олексій Івченко, сторони дійшли угоди на взаємоприйнятній основі, яка дає змогу забезпечити у повному обсязі баланс України, з одного боку, і, з другого боку, забезпечити транзит російського газу в Європу. «Ми купуватимемо газ середньоазійський (туркменський, узбецький і казахстанський) і російський у RosUkrEnergo»,— повідомив він. Таким чином, Україна купуватиме газ у компанії RosUkrEnergo по 95 доларів на російсько-українському кордоні.
Пан Івченко також поінформував, що ціна газу, який поставляється в Україну, і транзитна ставка не пов'язані між собою. Він зазначив, що Україна платитиме грішми за газ, а Росія, в свою чергу, розраховуватиметься грішми за транзит. «Наші відносини повністю переходять на ринкові, і дають можливість забезпечити потреби, які відповідають нашим бажанням»,— вважає він.
50% компанії RosUkrEnergo належить Газпромбанку, 50% — Райффайзенбанку.
Варто нагадати, що член правління компанії «Нафтогаз України» Микола Гончарук заявив, що у кризові дні початку січня Україна не використовувала російського газу, обходячись туркменським. «30 грудня 2005 року ми здійснили передоплату — авансовий платіж Туркменістану. Таким чином, ми на законних підставах отримуємо туркменський газ»,— резюмував він. За словами пана Гончарука, Україна використовує 90 мільйонів кубометрів туркменського газу на добу при дозволених контрактом обсягах у 126 мільйонів.
А США докоряють Росії у використанні газової проблеми в політичних цілях. Вашингтон звинуватив Москву в тому, що Європа в перший день 2006 року недоотримала палива.
За словами офіційного представника Держдепартаменту США Шона Маккормака, намір Росії компенсувати Європі недоотримані обсяги сировини «не вирішує питання».
Міністр закордонних справ України Борис Тарасюк надіслав листа головуючому в ОБСЄ міністру закордонних справ Бельгії Карелу Де Гухту, в якому висловив подяку за увагу цієї організації до питання постачання газу в Україну і транзиту російського газу в інші європейські країни.
Як повідомив речник Міністерства закордонних справ України Василь Філіпчук, міністр наголосив, що Україна поділяє думку ОБСЄ щодо необхідності дотримання ряду принципів у газовій співпраці, а саме: можливості прогнозування, надійності, економічної прийнятності, запобігання забрудненню навколишнього середовища — принципів, вказаних у багатьох міжнародних угодах, враховуючи і стратегічний план ОБСЄ з економічних і екологічних питань.
Голова українського зовнішньополітичного відомства висловив надію на подальшу підтримку з боку ОБСЄ принципу дотримання всіма країнами чинних міжнародних угод в енергетичній та інших сферах.
Отже, «газову війну» завершено, а тому українська та російська делегації вчора заявили, що не братимуть участі в засіданні координаційної групи Єврокомісії, яка мала відбутися у Брюсселі. Про це кореспондентові Укрінформу повідомили з представництва України при ЄС. Скасування приїзду російських і українських представників на цю зустріч пов'язане з домовленістю між Україною і Росією щодо постачання газу, яку було укладено вночі у Москві за підсумками двосторонніх переговорів.
також у паперовій версії читайте:
  • КОМУ СВІТИТЬ МАЯК «САРИЧ»
  • РІК СОБАКИ: НА СТАРТ!

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».