Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЛОНДОНСЬКИЙ ЕКСПРЕС
Під час святкування Нового року увага вітчизняних прихильників спорту була прикута до подій на туманному Альбіоні. Гідної альтернативи світовий спортивний календар не подарував — єдиним конкурентом англійського футболу був нетривалий етап Кубка світу з лижних гонок у чеському Нове Место. Завдяки доступному спортивному телеканалу їхні лемпарди, оуени, руні й анрі стали ближчими для багатьох уболівальників.

Англійська прем'єр-ліга — оригінальний виняток з-поміж провідних футбольних чемпіонатів континенту. Коли італійці, іспанці, німці й французи відпочивають, острів'яни влаштовують незвичайний тиждень, коли за сім-вісім днів відбувається чотири тури чемпіонату. Випробування для футболістів розпочалося у понеділок після Різдва за західнохристиянським календарем, продовжилось у середу, тривало в передноворічну суботу і для більшості клубів прем'єр-ліги завершилось в понеділок, для «Арсенала» з «Манчестер Юнайтед» — у вівторок, а для «Манчестер Сіті» й «Тоттенгем Хотспур» — напередодні. Перерву, за яку доведеться розплачуватися додатковим ігровим днем, три пари команд отримали 28 грудня через природні катаклізми — і в Англії буває сніжно. Поєдинки «Ньюкасл» — «Чарльтон», «Болтон» — «Міддлсбро» і «Блекберн» — «Сандерленд» перенесено на пізніший термін. Нетривалий перепочинок англійські клуби отримали лише тепер — 22-й тур планують розпочати 14 січня.
Зрозуміло, що витримати такий складний ігровий ритм украй важко. Саме цей зимовий час вважається найкращою характеристикою можливостей команди: без втрат пройти новорічні випробування майже неможливо. Цього разу така команда знайшлася, і, мабуть, не буде секретом, що базується вона в лондонському аристократичному районі, володіє нею керівник одного з найдепресивніших російських регіонів, а тренує португальський наставник. «Челсі» важко розпочинав чотириматчеву серію вдома, на «Стемфорд Бридж» підопічні Жозе Мурінью лише завдяки голу Ернана Креспо вирвали перемогу в поєдинку проти сусідів із «Фулхема». Проблем могло і не бути — вже до середини першого тайму господарі мали перевагу у два м'ячі. Та ще до перерви відрив у рахунку скоротився після помилки голкіпера Петра Чеха (!), який невпевнено вийшов ловити банальний навіс зі штрафного (щоправда, і погода допомогла гостям — дощ був не на користь воротаря). У другому таймі фаворитів ледь не покарали за надмірну впевненість і академічність «Фулхем» і арбітр Грем Полл, який спершу не призначив стовідсотковий пенальті у ворота опонентів «Челсі», а згодом упевнено показав на одинадцятиметрову позначку поблизу воріт чеського голкіпера «синіх». Коли б не голеве чуття Ернана Креспо, бути б надрезультативній нічиїй, а так 3:2.
Ще більші проблеми у лондонців виникли у Манчестері, де місцевий «Сіті» програє нечасто. У минулому сезоні лише ця команда змогла не просто перемогти «Челсі» на своєму полі (1:0), а й виграти двоматчеву дуель, бо на «Стемфорд Бридж» була нульова нічия. Крім складного суперника, головного болю команді Романа Абрамовича додало те, що перервалась рекордна серія Френка Лемпарда — вперше з 2001 року капітан не вийшов у стартовому складі. З'ясувалось, що «Челсі» без Френка — трохи не та команда. Гра в Манчестері потроху котилася до логічних 0:0, але на
79-й хвилині Джо Коул таки «запхав» м'яча до воріт господарів.
Згодом «Челсі» було значно легше: вдома футболісти Жозе Мурінью виграли у «Бірмінгема» з «класичним» рахунком 2:0, а в гостях у «Вест Гема» не менш традиційно зіграли на контратаках — 3:1.
Наслідок серії з чотирьох перемог — зростання відриву від найближчого переслідувача. «Манчестер Юнайтед», на відміну від лондонського клубу, втрачав очки у виїзних зустрічах. На «Олд Траффорд» у команди сера Алекса Фергюсона все було гаразд — дві розгромні перемоги над «Вест Бромвічем» (3:0) і «Болтоном» (4:1). А от у гостях «червоні дияволи» уклали дві мирові угоди — 2:2 із «Бірмінгемом» і 0:0 з «Арсеналом».
Поєдинок на лондонському стадіоні «Гайбері» раніше б назвали окрасою чемпіонату. Ще три-чотири роки тому протистояння команд Арсена Венгера і Алекса Фергюсона вважалося б головним матчем коли не всього сезону прем'єр-ліги, то хоча б його частини. Нинішні «каноніри» і «дияволи» — бліда тінь себе колишніх. У «Арсеналі» — зміна поколінь, а в «Юнайтед» взагалі щось незрозуміле: після придбання клубу американцем Малколмом Глейзером частина вболівальників ігнорують команду, залишив «Манчестер» культовий півзахисник Рой Кін, і компенсувати цю ментальну втрату практично нереально.
У головному матчі туру (на соліднішу характеристику це протистояння не заслуговує) футболісти грали «без воріт». Небезпечні моменти можна перелічити на пальцях однієї руки, найкращу нагоду забити хоча б одного м'яча втратив наприкінці першого тайму манчестерський португалець Кріштіану Роналду, коли після прицільного удару Рууда ван Ністелроя не влучив у напівпорожні ворота.
Ігрові схеми «канонірів» змін не зазнали. От тільки виконавці у розпорядженні Арсена Венгера не ті, й розігрувати класичні «арсенальські» комбінації в один дотик неспроможні. А «Манчестер Юнайтед» на «Гайбері» грав у невластивий йому футбол — дрібний і середній швидкий пас більше притаманний «Арсеналу». Підсумковий рахунок 0:0 варто визнати закономірним — не награли команди на більше.
Тепер практично ні в кого немає сумнівів, що «Челсі» знову буде чемпіоном. За чотири тури відрив від «Юнайтед» зріс до тринадцяти пунктів (58 і 45 очок відповідно). На третьому місці — «Ліверпуль» (41 очко і два поєдинки у запасі), який після серії вдалих поєдинків не виграв у «Болтона» (2:2). Четвертим навіть у разі перемоги над «Манчестер Сіті» залишився «Тотенгем» (перед останнім матчем
21-го туру — 37 пунктів). Лише п'ятий нині «Арсенал» (34 очки після 20 матчів).
З 4 січня англійську естафету підхопили французи, наприкінці тижня до справи беруться в Іспанії та Італії. У футбольній Європі знову буде спекотно — різдвяно-новорічні канікули закінчилися.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • УКРАЇНСЬКА ЕКСПАНСІЯ
  • ДАЛІ БУДЕ
  • ЛУЧЕСКУ ПРОТИ ІНОЗЕМЦІВ?
  • ЗІРКОВА ПАРА
  • ШВЕЙЦАРЦІ ГОТУЮТЬСЯ
  • ІЗ ПРИЦІЛОМ НА ТУРИН

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».