Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ДАРУЮТЬ ЛЮДЯМ ОПТИМІЗМ
Що ми робимо, коли погіршується самопочуття? Звертаємось до лікаря. А потім йдемо за ліками до найближчої аптеки. Ми зустрілися з Євгеном Погребняком, який впродовж двадцяти п'яти років очолює столичну аптеку.
— Євгене Кириловичу, що вирізняє вашу професію з-поміж інших?
— Специфіка, звичайно, у аптекарів своя. Не випадково в народі кажуть: «Точно, як у аптеці». Справді, аптека завжди пов'язана з точністю, дотриманням технології, правил виготовлення ліків. Причому контроль має бути подвійним, а то й потрійним як на стадії виготовлення, так і під час відпускання ліків. Безвідповідальність неприпустима. У людей не повинно бути сумнівів щодо якості медикаментів і рівня обслуговування.

— Євгене Кириловичу, що вирізняє вашу професію з-поміж інших?
— Специфіка, звичайно, у аптекарів своя. Не випадково в народі кажуть: «Точно, як у аптеці». Справді, аптека завжди пов'язана з точністю, дотриманням технології, правил виготовлення ліків. Причому контроль має бути подвійним, а то й потрійним як на стадії виготовлення, так і під час відпускання ліків. Безвідповідальність неприпустима. У людей не повинно бути сумнівів щодо якості медикаментів і рівня обслуговування.
Сто років тому професія аптекаря була лише чоловічою. Нинішній наш персонал, що складається з 12 осіб,— жіночий. Серед них провізори з вищою медичною освітою та фармацевти, які мають середню спеціальну освіту.
Донедавна вважалось, що аптекар — ледь не найконсервативніша професія. Та за останні роки стандарти підготовки сучасних аптечних фахівців дещо змінились. Сучасний фармацевт має добре знати фармакологію, володіти технологією виготовлення ліків. Економічні перетворення вносять корективи в різні сфери виробництва. Фармація не є винятком. Вона потребує знань з економіки, фінансів, маркетингу й менеджменту. Оскільки фармацевту нерідко доводиться виконувати обов'язки і касира, потрібні навички роботи на касових апаратах.
До речі, згідно з останніми даними Федерального бюро та статистики зайнятості США, професію «фармацевт» визнано найзатребуванішою у США.
Кілька років тому по телебаченню показували іспанський телесеріал «Чергова аптека». Мабуть, ця аптека, створена спільною працею режисера та акторів, є ідеальною: постійних покупців там знають поіменно; покупці приходять не тільки за пігулками, а й поспілкуватися; завжди панує затишна й домашня атмосфера. Та в житті часто робота фармацевта або провізора, як правило,— кон-веєр. За день обслуговуємо десь півтисячі клієнтів.
Професія наша має подвійну природу,— продовжує розмову Євген Кирилович.— З одного боку,— це медик-консультант щодо безпеки та ефективності ліків, з іншого — продавець, котрий має забезпечити аптеці прибуток. Майже половина тих, хто відвідує нашу аптеку,— користується пільгами (чорнобильці, хворі на цукровий діабет, і багато інших).
— Як Ви гадаєте, чи може провізор прописувати ліки?
— Дехто вважає, що роль консультанта може виконувати спеціально підготовлений провізор, який рекомендує пацієнтові адекватні лікарські засоби на підставі власного анамнезу. Якщо у хворого, скажімо, алергія, чи не зашкодить його здоров'ю безконтрольне лікування? За кордоном, приміром, покупцям у аптеках нав'язують патентовані засоби проти всіляких захворювань, впроваджують самолікування шляхом реклами. Отже, аптека з наукової лабораторії та лікувально-санітарного закладу перетворюється на торговельну лавку з усіма прийомами шахрайства та обдурювання довірливих людей.
Тривалий час професії лікаря і фармацевта не були розділені: виготовленням ліків і лікуванням займались одні й ті самі люди. Найменування apothecarius як позначення професії з'явилося у XII столітті у Франції та Англії. Відтоді названі професії відмежувалися: лікар не має права продавати ліки, а провізор — виписувати рецепти. Він може лише пояснити, за якої недуги і як вживається певна пігулка. До речі, все це написано і в інструкції. Прописати ж ліки, повторюю, може тільки лікар.
Саме тому в нашій аптеці ми інформуємо людей про нові надходження, нові тенденції в лікуванні, і не беремо на себе відповідальності втручатися в особливості організму хворого чи ставити йому діагноз. Це — прерогатива лікаря, котрий гарантує професійний пропис ліків і несе за це юридичну відповідальність. Практика засвідчує, що непрофесійне призначення іноді призводить до конфлікту між споживачем і фармацевтом.
Хочу порадити читачам: обравши потрібний препарат, перевірте сертифікат відповід-
ності. Дані, зазначені в ньому, звірте з тими, що є на упаковці ліків.
Крім того, в аптеці обов'язково є координати організації, яка контролює дотримання правил відпускання ліків і прав споживачів. Туди можна звернутися, якщо вам відмовили продати ліки за пільговим рецептом або «підсунули» сумнівний препарат. В останньому випадку зателефонуйте ще й по «гарячій лінії» — її телефон можна отримати в аптеці.
— Євгене Кириловичу, щоб Ви порадили читачам, аби вони почувалися здоровими?
— Одна з характерних рис сьогодення — формування нової концепції здоров'я, в основі якої покладено повернення до м'яких, природних засобів зцілення та відмова від зловживання ліками. Перефразуючи відомий вислів, можна сказати, що «не пігулкою єдиною лікується людина». Здоров'я — поняття філософське. Воно перебуває на стику багатьох наук про людину. Альтернатива лікам — басейн, фізкультура, зелений чай, гомеопатія, дієтологія, фармакогнозія (наука про цілющі властивості рослин). Здоров'я — це гармонія в усьому. Якщо людина не знайшла себе в суспільстві, не може реалізуватись, в неї псується настрій, втрачається віра і, зазвичай, виникають проблеми зі здоров'ям. Народна мудрість твердить: людині стільки років, на скільки вона виглядає. Бажаєш бути молодим — будь ним! Тоді й про хвороби забудеш. І що надто важливо — не переносьте негативні емоції на оточуючих. Даруйте людям оптимізм!

Леся ТУРОВСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • ПОЗИТИВНІ ЕМОЦІЇ СПРИЯЮТЬ ДОВГОЛІТТЮ
  • РИБА «ІЗ СЮРПРИЗОМ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».