Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ЯПОНІЯ: ЧАС НОВИХ ВИБОРІВ
Нарешті встановлено термін виборів до японського парламенту. Після досягнення домовленостей з опозицією щодо ухвалення ключових законів, прем'єр Йошіхіко Нода постановив, що голосування відбудеться 16 грудня. Але сама виборча кампанія фактично розпочалася задовго до вказаної дати.

Прем'єр Японії тримав усіх у непевності від серпня, коли був змушений пообіцяти опозиційним партіям дострокові вибори взамін подвійного підвищення податку на споживання. Протягом цих кількох місяців Нода при кожній нагоді відмовлявся назвати конкретну дату розпуску нижньої палати японського парламенту і, як мантру, повторював, що дотримає слова і проведе вибори «найближчим часом». Цей час прийшов на надзвичайній сесії парламенту, на якій уряд спромігся ухвалити важливі закони.
Ключовими є два закони, від підтримки яких Нода поставив у залежність розпуск парламенту. Перший — закон про дозвіл урядові на випуск облігацій із метою фінансування бюджетного дефіциту, інакше адміністрація не матиме коштів уже в березні 2013 року. Вартість облігацій має становити 38 більйонів єн (475 мільярдів доларів). Крім того, цей закон дає дозвіл уряду на емісію подібних облігацій до 2015 податкового року.
Другим законом є реформа виборчого законодавства, яку минулого року верховний суд визнав неконституційною. Йдеться про ліквідацію виборчих округів, з яких до палати представників входило по одній особі у п'яти найменш населених префектурах. Це призвело до того, що різниця у вазі голосів між найбільшим і найменшим виборчим округом була настільки значною, що верховний суд визнав її неконституційною.
Крім цих законів, Нода і лідер Ліберально-демократичної партії (ЛДП) Шінзо Абе погодили, що під час майбутньої сесії парламенту, у січні, партії проголосують за зменшення кількості депутатів у нижній палаті (від 480 до 440) та скорочення зарплати парламентаріїв.
Про значення закону про облігації може свідчити відсутність спротиву ЛДП проти нього від самого початку. Безумовно, Японія потребує фінансових реформ, і тому ці закони мають значення (хоча б символічне). Оскільки час працює проти Ноди і правлячої партії, бо підтримка Демократичної партії (ДП) різко падає, подальше відкладання виборів лише дозволило б опозиції все голосніше називати прем'єра брехуном, адже він обіцяв проведення виборів «найближчим часом».
І тому, чим пізніше японці підуть до виборчих урн, тим імовірніші кращі результати нових партій, таких, як Товариство оновлення Японії (Nippon Ishin no Kai — NIK). NIK, очолюване Тору Хашімото, просто матиме більше часу на висунення і просування своїх кандидатів по всій країні.
Якщо говоримо про вибори, то не можна не згадати про феномен мера Осаки. Партія Хашімото покаже серйозний результат на грудневому голосуванні, щодо цього немає жодних сумнівів. Досить довго лідер NIK їздить по західній частині Японії та інтенсивно рекламує політиків свого угруповання. Сам Хашімото говорить, що не стартуватиме на виборах, однак відомо, що це його постать буде привідним ременем кампанії NІK.
Партія з Осаки послідовно будує свою позицію, проте багато коментаторів продовжує підкреслювати, що у масштабі всієї країни популярність партії ще не така, як би цього хотіли її члени. Більшості японців невідомі основні програмні положення NIK, партія продовжує залишатися на етапі формування свого політичного іміджу.
Зрозуміло, що NIK шукає союзників. Співпраця з невеликою Minna no To майже напевно відбуватиметься, але важливішим є інший потенційний партнер. Відомо, що Тору Хашімото має тісні відносини з Шінтаро Ісіхарою, колишнім губернатором Токіо. Під час виступів Ішіхара зазначив, що збирається збудувати третю силу, яка переможе ЛДП і ДП. Засобом для досягнення цієї мети мають бути союзи з малими партіями.
У зв'язку з цим останнім часом розглядається можливість співпраці Хашімото з Ісіхарою. Особливо перший політик дуже обережний в однозначних висловлюваннях з таким союзом. Мер Осаки підкреслює, що хоче розмовляти з другою стороною, та бачить багато програмних розбіжностей, які неможливо узгодити.
Обидва погоджуються щодо потреби зміни пацифістської конституції, з тим, що Ісіхара оголосив не стільки ревізію основного закону, скільки необхідність написання нової конституції. Нема спільної позиції й у питанні ядерної енергії, податків і тихоокеанського співробітництва. Хашімото готовий до персональної співпраці із самим Ісіхарою, натомість немає бажання співробітничати з політиками нової партії колишнього губернатора Токіо.
До виборів у Країні Вранішнього Сонця залишилося мало часу. Вони напевно не стали особливою несподіванкою для політиків і виборців, бо очікувалися із серпня цього року. Було очевидно, що до кінця 2012-го японці оберуть нову владу. Тому підготовка старих і нових партій до кампанії триває вже певний час.
Найближчими днями розгорнеться посилена боротьба за голоси японців. Опитування показують удвічі більшу підтримку ЛДП, ніж ДП, проте водночас майже половина опитаних не вирішила, за кого голосуватиме. Повернення ліберальних демократів до влади досить імовірне, але японці пам'ятають «грішки» ЛДП і не переконані, що це правильний вибір. У цьому вбачають свій шанс Хашімото та Ісіхара — дві сильні особистості, які намагаються показати, що існує альтернатива владі.

Петро ПЕТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО СТОЇТЬ ЗА ГУЧНИМИ СКАНДАЛАМИ?
  • НАТО І РОСІЯ У ПОШУКАХ КОМПРОМІСІВ
  • БЛИЗЬКИЙ СХІД: СПОКІЙ ТІЛЬКИ МАРИТЬСЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».