Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
ВЕРХОВНА РАДА УХВАЛИЛА ДЕРЖБЮДЖЕТ УКРАЇНИ НА 2013 РІК
Верховна Рада України ухвалила проект Державного бюджету України на 2013 рік.
За цей документ проголосувало 242 народні депутати. Зокрема, від фракції Партії регіонів проект держбюджету підтримали 187 депутатів, від фракції Народної партії — 20, від групи «Реформи заради майбутнього» — 20, а також 19 позафракційних депутатів. Проти проголосувало 69 парламентаріїв.

Згідно із законом про держбюджет-2013, зростання ВВП прогнозується на рівні 3,4%, номінальний ВВП становитиме 1,576 трлн гривень. Граничний дефіцит бюджету становитиме 3,2% ВВП, або 50,4 млрд грн.
Прогноз доходів зведеного бюджету становитиме 463,1 млрд грн, держбюджету — 359,9 млрд грн. Витрати держбюджету — 410,6 млрд грн.
Граничний державний борг дорівнюватиме 483 млрд грн, державні гарантії надаватимуться в обсязі до 50 млрд грн.
Дотації Пенсійному фонду з держбюджету становлять 83,2 млрд грн. Приріст трансферів дорівнює 18,7 млрд грн, або 29% проти аналогічного показника 2012 року.
На обслуговування держборгу і виплату знецінених внесків передбачено 35 млрд гривень.

* * *
Державний бюджет на 2013 рік є непрофесійним, несправедливим і неефективним, заявив із парламентської трибуни голова Ради об'єднаної опозиції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, коментуючи ухвалений парламентом документ.
За його словами, цей бюджет є непрофесійним насамперед тому, що вперше за останні п'ять років він передбачає зменшення доходів державного бюджету — на 12,5 млрд грн, при цьому ВВП зростає. «Зрозуміло, що в «регіоналів» із арифметикою дуже погано, особливо з тією, яка стосується держави. Але добре з тією арифметикою, яка стосується приватної кишені»,— зазначив А. Яценюк.
На переконання А. Яценюка, урядовий проект бюджету є несправедливим тому, що основний тягар зі сплати податків перекладає на звичайних громадян України. «Додатково з громадян України стягнуть 1 млрд грн. На противагу підприємствам, що належать акціонерам Партії регіонів, які заплатять податку на прибуток на 1,6 млрд грн менше, ніж у цьому році»,— сказав він.
Також, наголосив А. Яценюк, мінімальна заробітна плата і прожитковий мінімум зростуть від початку 2013 року на 13 грн.
«Цей бюджет збільшує витрати на МВС, СБУ і Генпрокуратуру загалом на 1,2 млрд грн. А впродовж останніх трьох років таке зростання склало 6,5 млрд грн. На противагу Збройним Силам, яким скоротили витрати на 1 млрд»,— підкреслив він.
Як заявив А. Яценюк, урядовий бюджет є неефективним, адже в ньому закладається рекордна сума запозичень — 135 млрд грн, а загальна сума прямого та гарантованого державного боргу країни може сягнути 600 млрд грн. «Це 13112 тис. грн на одного українця. На момент, коли Янукович узяв офіс Президента, борг кожного українця був 6,5 тисячі грн»,— підкреслив він.
Голова Ради об'єднаної опозиції переконаний, що при підготовці до підпису ухвалений парламентом державний бюджет на 2013 рік буде суттєво переписаний. «Зараз ніхто версії бюджету не бачив. Зараз зала за щось проголосувала. І будуть сидіти у кабінетах ще три доби, домальовувати і перемальовувати його»,— сказав А. Яценюк. Він наголосив, що, за його інформацією, лише 11 із 34 членів Комітету Верховної Ради з питань бюджету проголосували за ту редакцію держбюджету, яка була сьогодні винесена у сесійну залу. «Із 34 членів комітету ухвалювали рішення лише 11»,— сказав А. Яценюк. Він запевнив, що в новому складі Верховної Ради нинішня опозиція вимагатиме перегляду держбюджету-2013.

* * *
Представник Партії регіонів Володимир Олійник вважає, що сьогоднішнє поспішне ухвалення бюджету є поганою практикою, але необхідною в нинішніх умовах.
Про це він заявив журналістам у кулуарах ВР.
«Практика швидкого ухвалення бюджету неправильна. Але специфіка сьогоднішня полягає в тому, що ми могли взагалі не отримати бюджет, а це гірший варіант для України. Хай поганенький буде бюджет, але це бюджет»,— зазначив Олійник.
У цьому контексті він також зауважив, що нині парламент переживає перехідний період: «Тільки з'явиться новий парламент, то ніхто не зможе сказати стовідсотково, що не буде спікеріади на 2–3 місяці». Саме тому і треба було ухвалювати бюджет, наголосив Олійник.
Представник ПР також нагадав, що рекорд ухвалення закону про бюджет побила у 2007 році Верховна Рада, очолювана Арсенієм Яценюком,— тоді бюджет-2008 був ухвалений протягом трьох годин.

* * *
Запропоноване урядом у проектi державного бюджету на 2013 рiк збiльшення його дефiциту до 50,4 млрд грн, або 3,2% прогнозованого ВВП, є безпечним i корисним, оскiльки стимулюватиме внутрiшнiй попит, вважає керiвник групи радникiв голови Нацiонального банку України Валерiй Литвицький.
«2013 рiк має стати роком помiрної монетарної акомодацiї — розширення грошової пропозицiї, але у безпечних межах. Запропоноване збiльшення дефiциту держбюджету лежить у рамках такої полiтики, спрямованої на стимулювання внутрiшнього попиту»,— сказав вiн агентству «Iнтерфакс-Україна».
Радник голови НБУ зазначив, що цього року грошовi агрегати рухаються в таких параметрах, якi не допускають формування надмiрного перехiдного монетарного навiсу для наступного року. Це створює достатнiй простiр для нового iмпульсу в нарощуваннi грошової пропозицiї з метою її використання для потреб переконливої реанiмацiї кредитування.
«Ми потребуємо рефляцiйної полiтики стимулювання економiки за рахунок монетарних i, зокрема, бюджетних стероїдiв»,— наголосив В. Литвицький.
Вiн нагадав, що пiсля початку кризи 2008-го «велике монетарне послаблення» три роки вiдбувається в усьому свiтi, i це питання нинi особливо актуальне для України, оскiльки зростання її економiки практично припинилося, а iнфляцiйний тиск зберiгається на рiвнi iсторичного мiнiмуму.
Радник голови НБУ вважає, що запропонований урядом дефiцит не небезпечний для цiн i вкладається в рамки закладеного до бюджету прогнозу iнфляцiї у 2013 роцi на рiвнi 4,8%.
Вiн також схвалив намiр фiнансувати його переважно за рахунок внутрiшнiх запозичень. «Це дає шанс пiдвищити роль процентної полiтики i роботи з цiнними паперами, збiльшити частку рефiнансування в грошовiй пропозицiї»,— пояснив В. Литвицький.
Водночас радник голови НБУ вiдзначив необхiднiсть, окрiм орiєнтацiї на внутрiшнiй попит, одночасно докласти всi можливi зусилля для розширення присутностi українського експорту на зовнiшнiх ринках, насамперед на росiйському та європейському, а також для максимiзацiї користi вiд участi в СОТ.



[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕРСОНАЛЬНЕ ГОЛОСУВАННЯ— З 12 ГРУДНЯ
  • У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».