Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
ЗИМОВИЙ ВІДПОЧИНОК УКРАЇНСЬКОГО ФУТБОЛУ
Український футбол пішов на зимовий відпочинок. Донецький «Шахтар» може комфортно почуватися напередодні другої частини чемпіонату. Схоже на те, що вже через кілька турів ми зможемо офіційно привітати гірників із завоюванням чергового чемпіонського звання. А ось боротьба за друге місце, яке дає змогу стартувати в Лізі чемпіонів, обіцяє бути цікавою. Розрив між другим та четвертим місцем — усього два очки.

Донецький «Шахтар» в останньому матчі здобув перемогу над «Кривбасом». Повторити своє минулорічне досягнення, коли у завершальному матчі перед зимовою перервою донеччани команді Юрія Максимова відвантажили чотири м'ячі, цього разу вдалося лише наполовину. «Шахтар» із перших хвилин розпочав діяти першим номером, притиснув господарів біля воріт, змарнував кілька моментів, а потім віддав ініціативу. І хоча команді Олега Тарана не так часто вдавалося доходити до штрафного майданчика донеччан, однак відвести гру від своїх володінь їм усе ж таки вдалося. Проте, як виявилося, не на довго.
На тридцятій хвилині поєдинку оборона «Кривбасу» проспала Мхітаряна, який майстерно прийняв м'яч на лінії штрафного майданчика, прокинув собі на хід, залишивши позаду двох захисників, і пробив у кут воріт Штанька. Після цього гра продовжилась у тому ж руслі, що і до взяття воріт,— у «гірників» було більше моментів, проте вони давали супернику можливість працювати з м'ячем, хоча до своїх воріт не підпускали.
Другий тайм стартував із другого м'яча у ворота господарів. «Кривбас» розпочав якось розгублено, чим і скористався «Шахтар». Уже в першій атаці гості забили зусиллями Мхітаряна, Фернандіньйо і Тейшейри, який у фіналі і заштовхав «шкіряного» у ворота.
Пропущений м'яч психологічно підкосив криворіжців, які, схоже втратили віру у свої сили. Однак для піднесення їхнього бойового духу попрацював Фернандіньйо. Бразилець за хвилину двічі відмахнувся від суперника, за що отримав дві жовті.
У першому епізоді «гірчичник» був стовідсотковий, а от друга картка бразильця — сумнівна, проте рішення свого рефері не змінив. Фернандіньйо довго сперечався з Жабченком, апелював до нього, а потім показав непристойний жест на адресу арбітра, який вихопили камери трансляції спеціально для КДК, якому слід звернути увагу на неспортивну поведінку бразильця. Отримавши чисельну перевагу, «Кривбас» завівся, однак і «Шахтар» не збирався втрачати перемоги.
Грати команди почали дуже грубо. «Гірники» намагалися втримати результат на класі, а у «Кривбаса» попереду нічого не виходило. І в одному з таких моментів не витримали нерви у Антонова, який у дуже небезпечному підкаті з піднятою ногою ледь не травмував Срну. Жабченко справедливо залишив команди догравати матч десять на десять. Криворіжці вже й самі розуміли, що нічого їм у цій грі не світить, тому намагалися забити хоча б один м'яч, щоб порадувати вболівальників перед зимовою перервою. І в одному з епізодів їм це вдалося. Проте, на думку бокового судді, Іващенко в момент взяття воріт перебував у положенні поза грою, тому взяття воріт було скасовано.
Київське «Динамо» вдруге поспіль забиває у матчі першості України чотири м'ячі. Але якщо тиждень тому у матчі з «Арсеналом» цим показником можна було пишатися, все ж «каноніри» — міцний клуб, що реально претендує на місце в Лізі Європи, — то ця перемога викликає подвійні відчуття. І справа навіть не у міцності редутів «Говерли» (тепер 49 пропущених у 18 матчах), а у тому, що «динамівці» дозволили супернику забити двічі та створити ще з десяток більш-менш реальних нагод. Зрозуміло, що перевага в рахунку інколи розслаблює, поле було важким і нівелювало різницю в класі, та все ж аутсайдер міг забити принаймні не менше, ніж команда, що на словах претендує на повернення лідерства в українському футболі.
Почалося все ще в дебюті матчу. Ле Таллек скористався помилкою киян при створенні офсайду, але Бетао, котрий і «зависнув», встиг наздогнати француза та виконати вдалий підкат фактично у воротарському майданчику. Згодом після кутового Коваль врятував команду, витягнувши м'яч з-під поперечини. Та наступний кутовий призвів до голу — Максим не зовсім влучно відбив м'яч, а Балафас вдало зіграв на добиванні. Лише після цього столичний клуб почав виправляти становище. Уже за 7 хвилин «Динамо» вело у рахунку.
Спочатку Аруна скористався з прострілу Гусєва, потім Ідейе постояв поруч із центрбеками «Говерли» та пробив. Незабаром отримав ушкодження та попросив заміну Гусєв, за відсутності якого правого захисника зіграв Богданов. У першому таймі «Динамо» вдалося не лише більше не пропустити, а й забити перед самою перервою. Відзначився Дуду, котрому вдався більярдний удар у дальній кут воріт: не сильно, але влучно. Після перерви «Говерла» почала з атак, але справді гострими вони стали після того, як вдалося забити Райчевічу. Удар метрів з 25-ти, рикошет від Райчевіча, і Коваль не встиг перекластися. Ле Таллек мав шанс пробити головою після навісу Одонкора — неточно! А за хвилину нагадав про себе Ярмоленко, котрий проводив не дуже вдалий матч. Андрій виконав фірмовий рейд з правого флангу та поклав м'яч у дальній кут воріт — 4:2 на користь «Динамо».
Харківський «Металіст» на мажорній ноті завершив футбольний рік в українському чемпіонаті. У виїзному поєдинку проти запорізького «Металурга» команда Маркевича на класі переграла свого суперника, і на зимові канікули вирушає, перебуваючи на четвертому місці в таблиці. Стосовно «Металурга», то цей поєдинок став останнім для команди під керівництвом Віталія Кварцяного, який після гри заявив, що написав заяву про звільнення, бо не зміг досягнути потрібного результату. У завершальному матчі запоріжці намагалися грати з «Металістом» у швидкий футбол, але, як показала практика, зробити це їм не вдалося.

Результати матчів 18-го туру:
«Говерла» (Ужгород) — «Динамо» (Київ) — 2:4
Голи: 1:0 — Балафас (12), 1:1 — Аруна (14), 1:2 — Ідейе (18), 1:3 — Дуду (45+2), 2:3 — Райчевіч (63), 2:4 — Ярмоленко (72)
«Кривбас» (Кривий Ріг) — «Шахтар» (Донецьк) — 0:2
Голи: 0:1 — Мхітарян (29), 0:2 — Тейшейра (47)
«Металург» (Запоріжжя) — «Металіст» (Харків) — 1:3
Голи: 0:1 — Едмар (17), 1:1 — Пісоцький (34), 1:2 — Хав`єр (50), 1:3 — Березовчук (62)
«Металург» (Донецьк) — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 0:0
«Карпати» (Львів) — «Ворскла» (Полтава) — 2:0
Голи: 1:0 — Худоб'як (35), 2:0 — Гладкий (72)
«Таврія» (Сімферополь) — «Іллічівець» (Маріуполь) — 1:0
Гол: 1:0 — Шиндер (4)
«Волинь» (Луцьк) — «Чорноморець» (Одеса) — 0:2
Голи: 0:1 — Бакай (34), 0:2 — Сантана (80, пен.)
«Арсенал» (Київ) — «Зоря» (Луганськ) — 0:1
Гол: 0:1 — Грицай (73).
також у паперовій версії читайте:
  • «ШАХТАР» ЗА «ЧЕЛСІ» НЕ ЗІГРАВ
  • ЩАСЛИВИЙ ОСТЕРСУНД ОЛЕНИ ПІДГРУШНОЇ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».