Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КУЛЬТУРА
ЗЛЕТИ І НЕСПОДІВАНКИ КОНКУРСУ ІМЕНІ МИКОЛИ ЛИСЕНКА
Започаткований ще у 1962 році спільними зусиллями композиторів — Андрія Штогаренка, Євгена Станковича, Мирослава Скорика, Левка Колодуба; співачки Єлизавети Чавдар; піаністів — Євгена Ржанова, Аріадни Лисенко (онуки композитора), музичний конкурс імені Миколи Лисенка перетворився в наш час на найпрестижніший музичний форум в Україні.

До 1992-го його проводили як загальноукраїнський, а від 1994 р. він проходить як міжнародний. У конкурсних програмах поряд із класичним репертуаром виконують твори М. Лисенка та інших вітчизняних композиторів. Конкурс дав путівку в життя сузір’ю тепер уже визнаних далеко за межами України піаністів, скрипалів, віолончелістів, співаків. Він доповнив реєстр знаних і престижних музичних змагань.
Цьогоріч виповнилося 170 років від дня народження корифея української музичної культури Миколи Лисенка. Віддаючи йому шану, у нинішньому ІV Міжнародному музичному конкурсі брали участь 195 учасників із Білорусі, Польщі, Молдови, Росії, Китаю, Республіки Корея, Японії, Казахстану, Узбекистану, Венесуели, Конго, Канади, США, Австралії. Змагалися вони, як і раніше, у номінаціях «Фортепіано», «Скрипка», «Віолончель», «Сольний спів».
Конкурсантів із кожної номінації оцінював окремий склад журі. Так, головою журі у номінації «Піаністи» був професор Національної музичної академії, заслужений артист України Валерій Козлов. У журі номінації «Скрипка» головував народний артист, професор, завідувач кафедри скрипки НМАУ Анатолій Баженов. Віолончелістами опікувався народний артист України, професор НМАУ Іван Кучер, а вокалістами — Герой України, Шевченківський лауреат, викладач НМАУ Марія Стеф’юк.
На концерті з нагоди урочистого відкриття конкурсу, яке відбулося у Колонній залі імені М. Лисенка Національної філармонії, Дмитро Ткаченко, наймолодший член «скрипкового» журі, лауреат попереднього конкурсу імені М. Лисенка, виконав концерт Е. Корнгольда для скрипки з оркестром на унікальному інструменті, що був спеціально привезений з Італії. Це — скрипка славетного майстра Джузеппе Гварнері дель Джезу, виготовлена у Кремоні 1727 року, що збереглася у чудовому стані. Вдруге цей інструмент прозвучав на гала-концерті закриття конкурсу в руках переможця у номінації «Скрипка».
А фінальній події передували вісім днів конкурсних змагань. Шанувальники класичної музики мали можливість безплатно відвідувати усі три тури конкурсу в усіх номінаціях. Тому в залах, де проходили прослуховування, мало було вільних місць.
Конкурсанти хвилювалися, тож перевагу мали ті з них, у кого нерви виявилися міцніші. Загальний рівень підготовки в усіх номінаціях був високий.
Певним недоліком конкурсу можна вважати домінування представників України у кожній з номінацій. Так, із 34 піаністів, які брали участь у змаганні, нашу країну представляли 28 осіб. Серед 19 віолончелістів п’ятнадцять були нашими співвітчизниками. З-поміж 94 вокалістів 85 конкурсантів — з України. Тільки серед скрипалів (а їх 48) 25 із України.
Дивним сприймалося рішення журі у номінації «Сольний спів», котре відсіяло чимало талановитих конкурсантів. Щодо переможців у інших номінаціях, то рішення журі не викликало незгоди з-поміж слухачів, а під час церемонії нагородження реакція присутніх виявилася схвальною. Так, не здивувало, що у номінації «Фортепіано» першу премію ніхто не отримав, а друга справедливо дісталася Рустамові Мурадову з Росії. Лауреатом третьої премії став обдарований піаніст Сергій Кім (Казахстан), четверту премію здобув представник України Данило Саєнко.
У номінації «Скрипка» першу премію теж нікому не присуджено, друга дісталася 20-річному Романові Філіпову з Росії. Канадка Джонг Да Сол і японець Рьота Куратомі здобули третю премію.
Право зіграти на закритті отримав українець Михайло Заціха, який виборов приз за краще виконання твору М. Лисенка. Він виконав на заключному концерті знамениту «Шумку-думку» М. Лисенка разом із Національним симфонічним оркестром України під орудою Наталії Пономарчук. А на скрипці Гварнері зіграв Роман Філіпов (Росія).
Першу премію серед номінантів «Сольний спів» отримали Ігор Євдокименко та Ольга Кульчинська (Україна), володарями другої премії стали теж представники України — Тамара Калінкіна та Валентин Дитюк. Третю премію також здобули конкурсанти з України — Андрій Ганюков і Дарія Князева.
У номінації «Віолончель» першу премію отримав 19-річний Олексій Шадрін (Україна), який став справжнім відкриттям конкурсу.
Член журі у номінації «Фортепіано» Надзарено Карузі з Італії сказав:
— Я був свідком чудових виступів молодих музикантів із різних країн, яких щиро і тепло підтримували слухачі.

Сергій ПИРОГОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ПІФ ПОВЕРТАЄТЬСЯ...
  • ЖИВОПИС НА СКЛІ
  • РУМУНСЬКА ОПЕРЕТА НА КИЇВСЬКІЙ СЦЕНІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».