Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УВАГА: ДІТИ!
ГІРКА ЦІНА НЕДОБРИХ ПОБАЖАНЬ
Тільки впевнена у собі людина може досягти успіху, подолати труднощі і відстояти свої права. Звичайно ж, усі батьки хочуть, щоб їхнім дітям була властива ця риса. Тож допоможіть їм! Чим раніше ви за це візьметеся, тим краще. Насамперед не пригнічуйте ініціативу, враховуйте їхню думку і бажання.

...Уявімо, дитина грається, а ви вирішили саме у цей момент її викупати. Вона відмовляється, просить вас дозволити їй закінчити гру. Замість того, щоб домовитися по-доброму, ви проявляєте свою владу над нею: «Мало чого ти не хочеш!» або «Ти це зробиш, тому що я так сказала!»
Якщо постійно таким чином тиснути на дітей, то вони з часом втратять усіляку надію вплинути на хід подій і стануть пасивними, заляканими і покірними. Можливо, дуже слухняними, але слабкими і залежними від інших.
Тому психологи застерігають батьків від необачних висловлювань. Як, наприклад: «Не торкайся, зламаєш!», «Як завжди, нічого не вийшло!», «Ти ростеш нечепурою і недотепою», «Я такого ледаря ніколи в житті не бачила», «Якщо не припиниш, я тебе приб’ю!», «Якщо ти не зробиш цього, я залишу тебе тут одного і піду!» Подібні фрази калічать психіку дітей.
А народна педагогіка говорить: не посилайте своїй дитині недобрих побажань, бо слово матері — фатальне.
Треба доводити свою правоту, пояснювати, чому «ні» і чому «не можна», і вона відчує, що до неї прислухаються. Так вона навчиться розуміти інших, висловлювати свою точку зору та аналізувати ситуацію.
Ставлення ровесників також може знизити самооцінку та впевненість у собі. Якщо над дитиною (будь-якого віку) сміються, акцентують увагу на якихось фізичних вадах, стороняться її, звинувачують, обзивають і при цьому у неї немає ніякої моральної підтримки з боку батьків, вона також вважатиме себе гіршою від інших. При уважному ставленні до неї ви відразу це помітите. Що ж робити?
Завдання батьків — допомогти дитині віднайти у собі сильні сторони і навчити її користуватися ними, причому так, щоб вони приносили їй задоволення.
Наприклад, вона добре малює. Влаштуйте виставку її малюнків удома і запросіть її друзів. Навчіть сина або дочку використовувати всю свою енергію для реалізації здібностей. Наприклад, краще, ніж інші, грати у баскетбол, шити, доглядати за садом, грати на гітарі, танцювати і навіть добре справлятися з домашніми обов’язками.
Мені зараз пригадалося, як у дитинстві мене переконували, що працею можна гори зрушити і домогтися авторитету. Я пересвідчилася на прикладі своєї бабусі. І це було найголовнішим уроком у моєму житті. Тож і ви пригадайте, що допомогло вам стати сильними, і поділіться особистим досвідом зі своїми дітьми.
А ще обов’язково навчіть своїх дітей відстоювати власну думку. Це дуже важливо для підвищення самооцінки.

Підготувала Тетяна КНЯЗКА, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ДЕПРЕСІЯ НІКОГО НЕ МИЛУЄ...
  • НАСЛІДКИ ПІДЛІТКОВОГО ОЖИРІННЯ
  • ГОЛОВНЕ— ІНДИВІДУАЛЬНІСТЬ
  • ЩО ПРОСИТЬ УКРАЇНСЬКА МАЛЕЧА У ДІДА МОРОЗА?
  • ЮНІ ТАНЦЮРИСТИ З КИЄВА ЗДОБУЛИ ГРАН-ПРІ У МОСКВІ
  • МУЛЬТФІЛЬМИ ЗНИЖУЮТЬ ТРИВОЖНІСТЬ
  • ДО ДИТЯЧИХ САДКІВ— НЕЗАЛЕЖНО ВІД МІСЦЯ РЕЄСТРАЦІЇ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».