Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
«ШАХТАР» НЕ ЗМОЖЕ— СУДДІ ДОПОМОЖУТЬ?
Десять турів минуло в чемпіонаті України з футболу, а й досі не знайшлося команди, яка б зуміла відібрати очки у донецького «Шахтаря». Непогані шанси виконати цю місію були у футболістів дніпропетровського «Дніпра». Однак цього вечора перемога, не без допомоги арбітра, знову була на боці донеччан.

Напередодні звітної гри Мірча Луческу зауважив, що саме поєдинок із «Дніпром», а не з «Динамо» буде для його команди ключовим на цьому етапі внутрішньої першості. З румунським фахівцем можна сміливо погоджуватися: українське «класико» останнім часом усе частіше проходило «в одні ворота», а от у матчах «Шахтаря» та «Дніпра», особливо на «Донбас Арені», ми все частіше стаємо свідками тих рис, які зробили ім'я іграм донеччан та киян.
Інтрига до останніх хвилин, безкомпромісна боротьба, провокації, сутички, велика кількість жовтих і червоних карток — це все вболівальники бачили в попередніх іграх. Багато статистичних цікавинок приковувало особливу увагу до цього протистояння. «Дніпро» був єдиною командою, яка тричі приїжджала на «Донбас Арену» і жодного разу не програвала.
«Дніпро» був єдиною командою, в якої «Шахтар» не зміг виграти у 2012 році. Багато гравців зі складу гостей частину своєї кар'єри провело або в «Шахтарі», або в «небайдужому» до нього київському «Динамо», що всім їм додавало мотивації. Врешті-решт «Дніпро» не програвав 16 матчів поспіль і прибув до Донецька в ранзі другої команди чемпіонату, а отже, головного переслідувача «Шахтаря».
Загалом матч покладені на нього сподівання цілком виправдав. На перших секундах «Шахтар» на правах господаря показав, хто володітиме ініціативою — Луїса Адріано вивели на побачення з Лаштувкою, але колишній голкіпер гірників із ударом бразильця впорався. «Дніпро», зі свого боку, зосередився на контргрі, яка швидко принесла свої плоди.
Не минуло й десяти хвилин від початку матчу, коли подача зі штрафного знайшла у штрафному майданчику «Шахтаря» Ротаня, котрий випередив Кучера і проштовхнув м'яч до сітки воріт П'ятова — 0:1! Забитий гол зробив гру ще відкритішою, і моменти біля обох воріт посипалися один за одним.
Луїс Адріано неймовірним чином упритул не влучив у порожні ворота. За кілька хвилин Мхітарян зрівняв рахунок, щоправда, перебуваючи у положенні поза грою (на кілька десятків сантиметрів він перебував ближче до воріт, ніж захисник дніпрян). Згодом нападник гостей Матеус вийшов сам на сам із голкіпером «Шахтаря», але пробив повз ворота. Ротань після стандарту знову випередив Кучера і бив повз голкіпера, але Рац із лінії воріт вибив м'яч. Той же Адріано з чудової позиції не влучає як слід по м'ячу. І все це лише перший тайм!
Другий тайм виявився не менш насиченим на події, але тут на перший план вийшли нерви, фоли, і, звичайно ж, арбітр. Ключову роль зіграти могли б стосунки Сергія Бойка та Євгена Чеберячка: суддя двічі за 15 хвилин «нагородив» оборонця картками і призначав два одинадцятиметрові удари у ворота «Дніпра». Якщо до справедливості першого пенальті запитань в принципі не виникає, то друге попередження для Чеберячка, яке обернулося вилученням, дещо незрозуміле: м'яч улучив йому в руку, коли він стояв спиною до гравця суперника і навіть не бачив ні удару, ні м'яча, тож про якийсь злий намір говорити не доводилося.
Хай там як, «Дніпро» лишився у меншості, але вийти вперед «Шахтарю» так і не вдавалося. Перший пенальті Фернандіньйо пробив у поперечину, а в другому випадку Адріано спрямував м'яч у штангу. Проте грати вдесятьох на тому ж рівні, як у рівних складах, «Дніпро» не зумів. Гостроти біля воріт П'ятова стало не набагато менше. Одначе гості трималися аж до 80 хвилини, коли неймовірний м'яч забив Срна.
«Шахтар» нарешті вийшов уперед, і саме цей момент став сигналом, після якого емоційне напруження знайшло нарешті свій вихід. Двічі справа доходила ледь не до бійки у повних складах за участі тренерів і обслуговуючого персоналу. Найцікавіше те, що покарання картками отримали не найактивніші учасники. Змушений був залишити поле Степаненко, отримали свої жовті картки Федецький і Лаштувка, хоча саме ці гравці особливо в сутичці не виділялися.
Натомість капітан гірників Даріо Срна, після розмов якого з лавою запасних «Дніпра» почалася вся ситуація, Алієв, який перший із запасних повівся на провокацію, та Ракицький, котрий, здалося, був готовий прибити і опонентів, і рефері, й Девіча, який ледь відтягнув Ярослава від епіцентру подій,— всі вони лишилися без карток.
Вочевидь, штовханина і словесна перепалка — наслідок дивних рішень Сергія Бойка, якому забракло досвіду і авторитету для обслуговування такого матчу. Чи, можливо, у молодого рефері не витримали нерви після одержання прямих вказівок однієї зі сторін? Як заявив спортивний директор «Дніпра» Андрій Русол в ефірі програми «Про футбол», у перерві поєдинку один із працівників «Шахтаря» чинив прямий тиск на арбітрів. Свідком цієї події був капітан дніпропетровців Руслан Ротань, який і розповів про почуте Русолу.
«Ротань сказав, що дорогою до роздягальні представник «Шахтаря» на підвищених тонах розмовляв із асистентом арбітра й четвертим рефері. Ротань говорив, що постійно звучала фраза «ви помилилися» і «ви зобов'язані виправити свою помилку»,— пояснив спортдиректор «Дніпра».
На додачу відзначимо ще один момент, який проігнорував суддя,— гру рукою Кучера у власному штрафному майданчику в компенсований час. Провина Олександра була не меншою, ніж у Чеберячка в епізоді з призначенням другого пенальті, але цього разу реакції від Бойка не було. Що ж, «Дніпро» нарешті програв, «Шахтар» знову виграв.
Скориставшись осічкою «Дніпра», на звичну для себе другу позицію піднялося «Динамо». Щоправда, три пункти у першій грі під керівництвом Олега Блохіна далися динамівцям нелегко. На думку нового наставника, «грати з такими нервами і тремтячими ногами не можна». А перемогу господарям принесли Мілевський та Раффаель, яких тренер випустив на заміну у другому таймі.
Харківський «Металіст» не зміг переграти в гостях «Чорноморець» — нічия 1:1. Хоча події на полі, особливо наприкінці матчу, були напруженими. І знову причиною негараздів стали судді, чиї рішення дратували тренерів і футболістів. Тренер господарів Роман Григорчук за незгоду з діями суддів отримав вилучення.

Результати матчів 10-го туру:
«Динамо» (Київ) — «Зоря» (Луганськ) — 1:0
Гол: 1:0 — Раффаель (81)
«Шахтар» (Донецьк) — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 2:1
Голи: 0:1 — Ротань (9), 1:1 — Мхітарян (19), 2:1 — Срна (80)
«Волинь» (Луцьк) — «Таврія» (Сімферополь) — 0:1
Гол: 0:1 — Назаренко (5)
«Чорноморець» (Одеса) — «Металіст» (Харків) — 1:1
Голи: 1:0 — Сантана (41), 1:1 — Вілліан (88)
«Говерла» (Ужгород) — «Металург» (Донецьк) — 2:1
Голи: 1:0 — Одонкор (54, пен.), 1:1 — Казарян (69), 2:1 — Малішич (87)
«Кривбас» (Кривий Ріг) — «Металург» (Запоріжжя) — 5:0
Голи: 1:0 — Самодін (5), 2:0 — Самодін (46), 3:0 — Льопа (59), 4:0 — Валєєв (64), 5:0 — Антонов (90)
«Ворскла» (Полтава) — «Іллічівець» (Маріуполь) — 1:0
Гол: 1:0 — Кривошеєнко (15)
«Карпати» (Львів) — «Арсенал» (Київ) — 1:1
Голи: 0:1 — Адійя (28), 1:1 — Балажиц (48).

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЗА БЛОХІНА!

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».