Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЗДОРОВ'Я НА ВІСТРІ СКАЛЬПЕЛЯ
У затишному кабінеті одного відомого хірурга є ціла колекція незвичайних камінчиків. Вони різноманітної форми: круглі, довгуваті, з гострими виступами. На моє запитання, навіщо він це «добро» збирає, лікар усміхнувся і сказав, що всі ці «скарби» носили колись у собі його пацієнти. І підкреслив — іноді розміри таких камінчиків є такі, що стають загрозою для життя людини.
Отож звідки в нашому організмі такі «сюрпризи», як і чому вони утворюються і що з ними робити — з цими та багатьма іншими запитаннями щодо сечостатевої системи у людини ми звернулися до відомого вченого, члена-кореспондента Академії медичних наук України, а віднедавна — директора Інституту урології, доктора медичних наук, професора Сергія Возіанова.

Сергій Возіанов — відомий учений та висококваліфікований фахівець у галузі урології, відомий він і як організатор, і як керівник нового напряму онкоурології. А саме: діагностики та лікування раку передміхурової залози в Україні. Сергій Олександрович уперше в нашій країні науково обґрунтував і впровадив у клінічну практику метод фотодинамічної діагностики раку сечового міхура, який дозволяє проводити регулярний контроль результатів лікування цієї патології. Розробив і впровадив у клінічну практику нові форми та методи лікування і діагностики захворювань нирок, сечокам'яної хвороби.
А ще Сергій Олександрович — приязна і доброзичлива людина. З перших хвилин розмови з ним він викликає довіру в пацієнта, бо його душевна теплота і висока професійність додають хворим оптимізму.
— Сергію Олександровичу, почнімо нашу розмову з того, як дбати про «друге серце» чоловіка — передміхурову залозу, адже патологія цього органа розвивається безсимптомно. На що слід звернути увагу чоловікам, у яких випадках звернутися до лікаря?
— Поки грім не вдарить, мужик не перехреститься. Ця народна приказка абсолютно відповідає менталітету наших співвітчизників. На прийом до лікаря-уролога представники сильної статі приходять не для профілактичного огляду, а вже зазвичай з великою проблемою. У чоловіків, яким 55–60 років, може виникати прискорене сечовипускання, особливо вночі, біль унизу живота, підвищення температури тощо.
Проблеми в молодому віці з «другим серцем» чоловіка пов'язані насамперед з інфекціями, що передаються статевим шляхом, адже юнаки ведуть активне статеве життя. Як фахівець, хочу сказати молоді (особливо нині, коли статеві стосунки з багатьма партнерами стають нормою), що існує величезна кількість мікроорганізмів, яких у лабораторіях можуть і не виявити. Кожній молодій людині, яка веде статеве життя, не варто гребувати «походами» до фахівців — дерматовенеролога та уролога.
— Трохи незвичне запитання: правда, що одним з ефективних методів лікування простатиту є масаж?
— Звичайно. Але якщо цей масаж виконує висококваліфікований фахівець.
— Тож певний орган варто більше «тренувати» для того, щоб «простата» була здоровою?
— У певному розумінні ви маєте рацію. Бо правду кажуть фахівці, що коли пара живе регулярним статевим життям, це добре впливає на їхнє здоров'я. Учені довели, що такі пари, у яких є певна гармонія фізична й духовна (у різному віці) живуть значно довше й більш якісним життям, аніж самотні чоловіки та жінки.
— Повернімося до тих камінчиків, які я бачила в одного з ваших колег на столі. Чому вони з'являються в організмі і що робити для того, щоб таку колекцію не «викохати» в себе?
— Моїх рекомендацій зовсім неважко дотримуватися всім людям. Завдяки їм можна знизити захворюваність на 20–40 відсотків. Сечокам'яна хвороба — це стан формування конкрементів у сечових шляхах (сечовий міхур, сечовід, порожнина нирки). Камінці формуються за наявності запалення, змін концентрації солей у сечі та у разі змін фізико-хімічних властивостей сечі.
Перша рекомендація — варто вживати на добу понад два літри рідини. Улітку ця норма може становити три і більше літрів. Вважається, що половина випадків сечокам'яної хвороби пов'язана з надлишковим надходженням до організму солей кальцію. А це трапляється тоді, коли людина неправильно харчується. Дуже важливо пити якісну воду і обов'язково кип'ятити водопровідну, адже кальцій при нагріванні випадає в осад.
У жінок камінці формуються також через запалення в геніталіях або у сечовому міхурі. Вони можуть не дошкуляти пацієнтам, та потрапляння мікроорганізмів у порожнину нирки швидко і безсимптомно призводить до формування двосторонніх величезних коралоподібних конкрементів. Тому холодної пори тепло вдягайтеся, не сідайте на холодне.
— Зазвичай народ лікується самотужки. Хтось п'є трави, якісь кальцієві домішки, що продаються в аптеках.
— Не займайтеся самолікуванням! Один і той самий препарат абсолютно по-різному впливає на камінці залежно від їхнього типу: або розчиняє, або, навпаки, провокує швидкий ріст. Тут потрібен фахівець, щоб з'ясувати проблеми.
— Одна моя знайома вже давно носить у собі такі ось несподівані «подарунки». На біль вона не скаржиться, та дуже страждає від тахіаритмії. Деякі фахівці-кардіологи зазначають, що таку ситуацію можуть спричиняти саме камінці.
— Скажу відразу, що вона носить у собі «бомбу», яка може «вибухнути» будь-якого моменту. Цій людині варто підняти щось важке, попити якусь воду — і вони зрушаться з місця і можуть перекрити сечовід. Сеча, що виробляється, починає різко розширяти порожнину самої нирки, викликаючи інтенсивні болі. У такому разі вже потрібна екстрена хірургічна допомога.
— А якщо спробувати «вигнати» з організму невеличкі конкременти — три-чотири міліметри — самостійно?
— Для цього, звичайно, варто докласти деяких зусиль: пити більше рідини, щоб «відірвати» камінець від слизової оболонки нирки. Це може супроводжуватися нирковими коліками, про які багато хто з наших співвітчизників добре знає. Але такий камінчик, поки він малий, ще може вийти з організму сам, однак візит до фахівців всеодно необхідний.
— Як зараз лікується сечокам'яна хвороба і які нові методики впроваджують для того, щоб полегшити долю пацієнта?
— Про камінці знали давно. Та видаляти їх із нирок, сечоводу, сечового міхура почали оперативним шляхом понад 150 років тому. Хочу зазначити, що відкриті операції і великі розрізи роблять і нині, якщо «диктує» ситуація, яка вже склалася у хворого. Наука сягнула великих вершин, але найкращий хірург не зробить операції за новою технологією, якщо для цього немає певного обладнання.
У 80-х роках минулого століття в лікуванні сечокам'яної хвороби стали використовувати дистанційне руйнування конкрементів. Цей метод дістав назву «дистанційної літотрипсії», який у розвинутих країнах вважається золотим стандартом. При цьому конкременти у сечових шляхах на 70–90 відсотків видаляють неоперативно.
Значною допомогою у розвитку цього методу є ендоскопічна та лапароскопічна техніка — інструментом діаметром 2–5 мм фахівець може проникнути в будь-яку частину сечової системи, роздробити конкремент і витягнути його по часточках. Отже нині активно застосовують три основі методи лікування сечокам'яної хвороби: дистанційне дроблення, контактний (застосовується для сечового міхура, сечоводу та нирки) і оперативне втручання — як останній метод.
— Сечостатева проблема є і в жінок. Зазначу, що коли в деяких жінок настає «осінній період», у них з'являється незначне нетримання сечі. Жінки соромляться сказати про це лікареві.
— Соромитись тут нічого, адже все це одна зі складових здоров'я жінки. Після настання менопаузи такі проблеми виникають чи не в 40–45 відсотків жінок. Ця проблема може бути пов'язана з такими захворюваннями, як хронічне запалення сечового міхура, хронічний вульвовагініт, неодноразові пологи, пухлина сечового міхура, а також зниження тонусу сфінктера. Впливати на цей процес можуть і прояви остеохондрозу, радикуліту, фіброміоми матки та кисти, які спричинюють анатомічні зміни органів малого тазу.
— Що робити жінці в такій ситуації?
— Насамперед варто звернутися до лікаря, зробити всі аналізи. Якщо жінка набрала вагу — їй треба схуднути. Потрібно зменшити кількість рідини, що п'є пацієнтка. І, звичайно ж, обов'язковим є візит до уролога та гінеколога.
— На ультразвукових дослідженнях виявляють кистозні утворення на нирках. Іноді вони зникають самі по собі, але як бути, якщо така проблема існує?
— Кисти, які виникають в організмі, можна розподілити на дві групи: гормонозалежні — це киста яєчника, яка залежно від фази менструального циклу або від типу протизаплідних препаратів, що використовує жінка, може з'являтися на певний час, а потім після відміни препарату або в певний день циклу просто зникає.
Сама по собі невелика киста або навіть дві — не вирок. Це зазвичай невеликий пухирець, виявлення якого стало можливим завдяки широкому впровадженню протягом останніх 20-ти років ультразвукової діагностики. Раніше 90% цього захворювання не діагностували, тому що при рентгенологічному дослідженні їх побачити неможливо. Основні питання щодо кисти виникають тоді, коли вона швидко росте, і при цьому дуже важливо проводити дослідження в одному й тому ж лікувальному закладі, в одного й того ж спеціаліста.
Якщо розмір кисти був 2 см, а став 3–4, однак при цьому не порушується відток сечі з нирок і не виникають дискомфортні прояви, то страшного в цьому нічого немає. Але іноді місцерозташування кисти, навіть маленької, призводить до значного підвищення артеріального тиску (може бути 250 на 180) і викликати ненормальне розширення самої нирки, то в цьому разі варто довіритися спеціалістові.
Післямова. У лікарів така професія: найбільш тісно стикатися з людськими проблемами, вміти вчасно поставити правильний діагноз і надати пацієнтові кваліфіковану медичну допомогу.
Та, на жаль, медицина в нашій державі чи не на останньому місці. Чомусь у високих державних чиновників не доходять руки до проблем медичної галузі та тих фахівців, які в ній працюють. Проте від їхнього вміння залежить здоров'я цілої нації.

Валентина СКОРОПАДСЬКА, заслужений журналіст України
також у паперовій версії читайте:
  • РАХІТ ПОВЕРТАЄТЬСЯ...
  • ЧИ ВАРТО ДІТЯМ ДО ТРЬОХ РОКІВ СПАТИ З МАТІР'Ю?

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».