Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ЦЕ ЦІКАВО
ПРО ЕЛІКСИР МОЛОДОСТІ, МІСЯЦЕВІ РИТМИ ТА ХОДЬБУ ЗАРАДИ ЗДОРОВ'Я
Якось уранці в столичному парку поблизу Шевченківського університету я побачила кілька десятків людей у жовтих куртках, які жваво розмовляли. Спочатку подумала: якась політична тусовка. Але коли вони почали інтенсивно рухатися, здогадалася — спортсмени. Придивилась: люди переважно старшого віку, і зрозуміла — знову помилилася. Це, як казали раніше,— «група здоров'я»!

Невже такі ще існують у наш час? Нині, коли пенсіонери ледь животіють на свою мізерну пенсію? Хіба їм до того, щоб оплачувати послуги тренера з оздоровчої фізкультури? Згадала й страшну статистику — кожен другий чоловік і кожна четверта жінка не доживають до 60 років. А тут — набагато старші люди! Вирішила, що маю неодмінно поспілкуватися з керівником незвичайного гурту, який, напевне, володіє еліксиром вічної молодості.
І ось ми сидимо вдома у заслуженого тренера України, президента асоціації ходьби, автора книг і наукових статей з цього виду спорту, а також автора теорії впливу місяцевих ритмів у спорті, сумісності в харчуванні Олександра Шимка. Переглядаємо відеозаписи змагань, тренувань, фільми про тренера та його учнів. Олександр Шимко — колишній спортсмен. У 1973–1974 роках входив до списку найшвидших ходаків (на 10 км) СРСР та світу.
Спортивні чиновники дорікають: «Марнуєш час із відпрацьованим матеріалом!» За продовження життя тих, хто вже «давно мав би лежати на цвинтарі», тренера охрестили «ворогом Пенсійного фонду». А його вихованці не лише живуть, а й здобувають спортивну славу Україні на ветеранських змаганнях. І за все це щиро вдячні своєму рятівникові, який переконав повірити у себе, знайти сенс життя тоді, коли, здавалося, воно вже скінчилося, а ще позбутися купи болячок та зайвої ваги. Яскравим прикладом є спортсменка Олена Чуб, яку в її 74 роки тренер «завербував» на ходьбу. Сьогодні їй 87, і в її активі лише золотих медалей з чемпіонатів Європи та світу — 23!
Ходьба, якій навчає тренер, доступна всім. Тренування — принципово на свіжому повітрі у будь-яку погоду. У групі багато людей, які ніколи не займалися навіть звичайнісінькою фізкультурою. Скажімо, дружина тренера — викладачка англійської, в 57 років почала тренування для оздоровлення і «дійшла» до чемпіонки Європи!
— Олександре Мусійовичу, чому Ви замість того, аби виховувати молоде покоління, готувати з них чемпіонів, віддаєте весь свій вільний час людям поважного віку?
— Ветерани цінують життя і, на відміну від молоді, завжди вдячні за знання і здоров'я, які отримують. А молоді? Набридли їхні зради: з нуля доводиш до відповідного рівня майстерності, а потім якийсь, сказати б «колега», елементарно зваблює, щоб за рік-два, заради своєї слави, зламати талант і викинути на смітник.
Щодо оздоровлення пенсіонерів — маю досвід від 1979 року. Добре знаю ціну життя: мав дві клінічні смерті. Вперше, у 27 років, ледве повернули з «того світу»... Негативні наслідки клінічних смертей долав ходьбою. Тож, якщо це зміг зробити я, то зможуть і інші. Тому допомагаю тим, хто ще хоче жити, бути активним членом суспільства у будь-якому віці. Я — впертий однолюб, від 1964 року ходьба — сенс мого життя. Не хизуючись, скажу: ходьбу знаю наскрізь, знаю, як ніхто інший.
— У Вас були закордонні пропозиції?
— Працював у США та Ірані. Цікаво було «ізсередини» побачити «полюси зла». У США з ветеранами дива творив: після одного уроку поліпшували свої рекорди на 2–3 хвилини (!) на 5 км. В Ірані за два роки підняв ходьбу так, що мої учні посіли 1-ше, 2-ге і 4-те місця на чемпіонаті Азії. Але ж «де народився, там і згодився»,— я вже сім років в Україні, і їхати кудись, навіть за гарні гроші,— мені нецікаво. Не скажу, що це старість — такої наснаги, як зараз, не було і в молоді літа. До мене й досі звертаються тренери та спортсмени різних країн з проханням про допомогу.
— У чому суть теорії впливу на людину місяцевих ритмів у спорті?
— Ці знання коштували мені дуже дорого у всіх розуміннях. Місяць впливає на перемоги і рекорди в спорті, на сумісність людей у команді, у шлюбі. У 1983 році мій учень виграв Спартакіаду народів СРСР, Кубок світу, і мене визнали кращим тренером з ходьби. А в 1984-му — повний провал: 28 місце! А він же тренувався краще, ніж у 1983-му, і змагання були такої ж саме дати. З'ясувалося — винен у тому вплив Місяця! Допоміг мені астроном, що зробив спеціальну програму. Відтоді я вже знаю, коли, залежно від дати народження, організм людини отримує додаткову енергію від Місяця, а коли Місяць, навпаки, її «висмоктує»! Ці дні дуже небезпечні, і тому важливо про них знати. Щороку ритми зміщуються, «впіймати» їх складно, але зараз у мене ситуація під контролем.
— Тобто час тренувань і змагань спортсмена потрібно будувати за цими ритмами?
— Окрім конфігурації Сонце — Земля — Місяць, враховую ще й градієнти векторів їхніх швидкостей. Місяць впливає на людину в 3,6 раза дужче, ніж Сонце. Не заглиблюючись у теорію, скажу, що в таку фазу Місяця, яка була при народженні людини, їй «море по коліна»! Я дослідив понад 200 тисяч дат народження відомих людей у контексті впливу на них Місяця і знаю, коли народжуються таланти; коли так звані відьми та відьмаки — «чорні» і «білі», або ж потенційні чемпіони. Це цікава й важлива стратегічна інформація.
— А кого з відомих особистостей, ритми яких Ви досліджували, можна назвати?
— Згадаймо англійський успіх футболістів «Динамо» (Москва) у 1945 році. «Батьки футболу» обіцяли навчити росіян грати, а самі були биті в тих п'яти іграх: 19:9! Я встановив, що майже всі динамівці мали сумісні між собою місяцеві ритми народження. Такою ж за сумісністю була і команда «Динамо» (Київ) 1961 року, коли вперше стала чемпіоном СРСР. А еталон сумісності спортивної команди «Динамо» (Київ) 1975 року, в якій ритми 16-ти з 18 гравців резонували і між собою, і з ритмами тренера — Лобановського.
Яскравим є приклад шестиразового чемпіона світу Сергія Бубки, що програв Олімпіаду-96. У 1995 році я запропонував спортивному керівництву свої знання щодо планування підготовки Бубки, з урахуванням його ритмів, а мені було «вказано на місце», рекомендовано «не втручатися». Тоді Україна, на жаль, втратила «залізну» золоту медаль. Те саме можу сказати і про програні бої братами Кличками.
— Тож своїм підопічним Ви також радите тренуватися за місяцевими ритмами?
— Звичайно. Кожен мій ветеран має своєрідну «мапу мінного поля» — матрицю для постійного користування на все життя. Знаючи свої небезпечні дні, можна уникнути наступання «на граблі». Дещиця з того, що знаю я, відома в ісламському світі, а також в Індії та Китаї. Там, на відміну від Європи, Місяцеві приділяють належну увагу.
— А що скажете про харчування?
— Я удосконалив і уточнив давній китайський підхід до харчування, здоров'я і довголіття, і стверджую, що є 4383 типи людей за ознакою реакції організму на продукти харчування. Кожен має свої корисні і шкідливі харчі. Мої студенти мають списки «своїх» харчів. Якось до мене, з надією оздоровитися ходьбою, прийшов ледве живий вегетаріанець: «Вже сил немає, тиск 70/40. Завтра 10 років, як я не вживаю м'яса». Насправді ж, за його ритмами, найкращим джерелом білків і амінокислот було саме м'ясо, від якого він відмовився, вкорочуючи собі життя.
— Ваші тренування платні?
— За урок — п'ять гривень. Врешті-решт, гроші використовуємо на внутрішні потреби: чай, печиво, листівки для вітання з днем народження, призи, грамоти, медалі тощо.
— Чим ще цікава ваша група?
— Ми — певний клуб за інтересами. Жартівлива назва — СТБ (жодного стосунку до телеканалу це не має). Наше СТБ — це «старі, товсті, болящі», що перетворюються на «стрункі, тонкі, бадьорі». Моя дружина ніколи раніше не займалася фізкультурою. Багато років боролася з хворобами, працювала, як кажуть, «на аптеку» — витрачала гроші на пігулки. За півроку занять оздоровчою ходьбою повернулося здоров'я, вона відмовилася від ліків і зараз є однією з лідерів серед ветеранів у Європі з ходьби! Забула про артроз колін, гіпертонію, депресію, скинула 20 кг зайвої ваги, про що й написала у своїй книзі «Старі, товсті, болящі? За мною — руш ходьбою!».
Наш осередок — не лише рух, а й спілкування. Самотність у людей похилого віку провокує захворювання, зокрема хворобу Альцгеймера (старече слабоумство). Багатьом літнім людям не вистачає спілкування, бракує турботи, уваги. Людина перестає любити не від старості, а, навпаки, вона старіє від того, що перестає любити. У нас є і тепло, і любов, і турбота. Двічі на тиждень, годину-півтори ми займаємося на свіжому повітрі. А ось виснажливі тренування для оздоровлення заборонені.
— Що порадите нашим читачам?
— Найскладніше — це зробити перший крок. Згуртуйте навколо себе приємних людей, щоб спілкуватися з ними до і після ходьби на свіжому повітрі по 20–50 хвилин через день. Моя ходьба — гімнастична вправа, що розминає суглоби, хребет, живіт. Лише один крок для оживлення організму приводить у дію 346 м'язів. Якщо рухатись правильно, весь організм гратиме симфонічним оркестром і співатимуть хором понад 600 м'язів. Ось деякі секрети приємної, лікувальної ходьби: руки в ліктях згинаються і розгинаються до певних кутів; плечима треба «піддавати вгору» так, щоб знімати вагу тіла з ніг; скручування у попереку при ходьбі робить самомасаж внутрішніх органів, знімає радикуліти та різні хондрози. Квінтесенція моєї авторської техніки ходьби і методики тренування в тому, щоб «почати урок в одному стані, а закінчити — у кращому!».
Ті, хто зацікавився секретами ходьби для здоров'я і хоче дізнатися про них докладніше, можуть приходити до пам'ятника Тарасові Шевченку в Києві в середу та неділю о 12 годині.

Наталія ЗІНЧЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЖЕСТ, ГІДНИЙ СПРАВЖНЬОГО КОРОЛЯ
  • ЧЕРЕЗ 20 РОКІВ МУСУЛЬМАН СТАНЕ БІЛЬШЕ НА 700 МІЛЬЙОНІВ
  • НАРОДИВСЯ В СОРОЧЦІ
  • ЗАЛИШИВСЯ ОСТАННІЙ КВИТОК...

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».