Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Сiчень 2020 13:20

Шпигуни розпаношились...

Rate this item
(0 votes)

Колишній посол Євросоюзу був завербований Пекіном. Першим про цю справу повідомив німецький журнал «Дер Шпігель». Він не подав усіх даних, але разом з інформацією з інших медіа можна було зрозуміти, про кого йдеться.

У шпигунстві на користь Китаю підозрюється Герхард Сабатхіл — німецький громадянин, який має також угорський паспорт. Протягом 30 років він працював в інституціях Євросоюзу, а останніми роками — на високих дипломатичних посадах Євросоюзу, тобто в Європейській службі зовнішніх дій (ESDZ).
 Він був керівником представництва ЄС у Норвегії, Ісландії, Німеччині і Кореї, а періодично з центрального офісу ESZD, тобто з Брюсселя, відповідав за тематику Азії і Тихоокеанського регіону.

 З посади посла ЄС у Сеулі його відкликали через рік після призначення у 2017 році, коли йому було скасовано сертифікат безпеки. Чи вже тоді йшлося про небезпечні контакти з китайською розвідкою, невідомо. У всякому разі Сабатхіл відійшов із дипломатичної і бюрократичної служби і став управляючим директором фірми EUTOP, яка займається лобіюванням.
 У цій новій ролі він завербував ще дві нові особи для роботи в інтересах китайської розвідки — також лобістів, але з інших фірм.
 Про зростаючі китайські впливи у Брюсселі говорять уже певний час, але вперше висунуто конкретне звинувачення у шпигунстві і то відразу особі, яка в минулому займала дуже високі посади в інституціях ЄС.
 Розслідування цієї справи веде німецька прокуратура, а ESDZ про це навіть не поінформували. «Не було контакту з нами щодо цієї справи. Розслідування триває, про що ми дізналися з медіа», — сказала Вірджинія Батту-Хенрікссон, речниця Служби.
 Це може здалося несподіваним, проте такою є реальність дипломатії ЄС. Ніхто у ESDZ навіть не знає, чому відкликано Сабатхіла з функції посла у Сеулі у 2017 році.
 Це сталось автоматично після того, як німецькі служби відібрали у нього сертифікат безпеки. Але вони не мусять і не інформують про підстави своїх рішень. Так само відбувається з усіма іншими чиновниками і дипломатами Євросоюзу.
 Інституції ЄС мають власний, але дуже обмежений контррозвідувальний захист. Їхня безпека залежить від національних служб. Якщо йдеться про довіру до кадрів, то вона залежить від верифікації, здійсненої службами країни походження.
 Після призначення на керівні посади, але перед допуском до таємної інформації кандидат заповнює дуже детальну анкету для Служби. В анкету включено десятки запитань, переважно щодо фінансової ситуації контрольованої особи.
 Треба зазначити всі інвестиції, джерела походження власних фінансових ресурсів, а також осіб, які ведуть спільне домашнє господарство (навіть якщо немає з ними спільного майна).
 Брюссель стає все більше привабливим місцем для закордонних, у тому числі китайських, агентів. Рік тому ESDZ вислав своїм працівникам внутрішню ноту з рекомендаціями посилити обережність на вулицях навколо приміщень інституцій ЄС, у розташованих поблизу ресторанах та кафе, бо, за оцінками, там отираються приблизно 250 китайських і 200 російських шпигунів.
 Про те, що шпигунська активність у Брюсселі зростає, інформував раніше також керівник бельгійської розвідки (Бельгія як країна перебування інституцій ЄС відповідає за контррозвідувальний захист на місці).
 Широкого розголосу отримало також висловлювання керівника Австрійського національного розвідувального агентства, який сказав, що Брюссель забрав у Відня звання столиці шпигунів.
 Всі ці справи оточено таємницею, тому невідомо, які додаткові засоби бельгійці та інститути ЄС залучили, щоб захистити установи ЄС від проникнення шпигунів.

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».