Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Сiчень 2020 11:49

Ердоган і Путін поділили Лівію?

Rate this item
(0 votes)

19 січня 2020 року у Берліні відбулася Міжнародна конференція з врегулювання внутрішнього конфлікту у Лівії. Фактична громадянська війна у цій північноафриканській країні розпочалася навесні 2011 року. Тоді під тиском революційних настроїв «арабської весни» від влади було усунуто диктатора Муаммара Каддафі.
Але вже від вересня 2011 року масштаб лівійського конфлікту став ще більшим. До традиційних учасників протистояння у вигляді різних кланових груп за інтересами, які ділили між собою нафтові родовища та термінали з експорту нафти у портах, додалися радикальні ісламісти — прихильники проєкту халіфату.
Ситуація погіршилася внаслідок того, що еліти Тріполітанії (зі столицею у Тріполі) та Кіренаїки (зі столицею у Бенгазі) не домовилися про новий баланс влади у країні.

Тому вже від 2016 року у Лівії розпочався новий етап громадянської війни між парламентом на чолі з Фарухом Сараджем (його із самого початку активно підтримала Туреччина) та урядом, який здобув притулок у Бенгазі та отримав під контроль загони «маршала» (колишнього військового ще часів Каддафі) Халіфа Хафтара (за ним стоять Росія, Єгипет).
Інтерес Євросоюзу у цій колотнечі обумовлений викликами, які громадянська війна в Лівії створює для просування нелегальних мігрантів із Тропічної Африки до Європи. Впродовж 2019 року баланс сил на фронті поблизу Тріполі (після прибуття російських найманців із приватної військової кампанії Вагнера) почав схилятися на бік Хафтара.
Після цього турецький президент Реджеп Ердоган прийняв рішення про направлення на допомогу Сараджу турецьких військових та зброї. Оскільки Росія і Туреччина вимушені демонструвати «компроміси» у Сирії, Путін і Ердоган не могли допустити відкритого протистояння у Лівії.
Свої посередницькі пропозиції висунула Німеччина. Декларація Берлінської конференції передбачає припинення вогню та започаткування переговорного процесу між ворогуючими у Лівії сторонами. Правда, фактичними гарантами цього процесу є не стільки Євросоюз, скільки Туреччина і Росія.
Оцінюючи підсумки конференції, міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас зазначив, що головне — не допустити, аби інтенсивність громадянської війни у Лівії досягла «сирійських показників».
Поки що присутній обережний оптимізм щодо можливості замирення ворогуючих сторін, але на цьому шляху все ще залишається більше проблем, аніж можливостей для їхнього вирішення.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».