Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Сiчень 2020 11:43

Політичні ігри навколо імпічменту

Rate this item
(0 votes)

У грудні 2019 року, коли демократична більшість у палаті представників проголосувала за імпічмент президенту США Дональду Трампу, лунали припущення, що спікер цієї палати Ненсі Пелозі не поспішатиме з передачею справи про імпічмент до сенату. Адже сенат контролюється республіканцями і ймовірність перемоги демократів там виглядала мізерною.
Але наближення часу праймеріз, тобто старту внутрішньопартійних перегонів за право у листопаді 2020 року представляти Демократичну і Республіканську партії на президентських виборах, змусило всі зацікавлені сторони прискорити процедуру імпічменту.
21 січня 2020 року сенат США розпочав розглядати по суті звинувачення, які, на думку ініціаторів імпічменту, мають усунути від влади Дональда Трампа.

Змістовно звинувачення стосуються рішення Трампа «мотивувати» українського Президента Володимира Зеленського почати офіційне розслідування звинувачень сина колишнього віце-президента США Джо Байдена — Хантера у нібито незаконному отриманні грошей за роль члена ради директорів української газовидобувної компанії «Бурізма».
Правда, таким «мотивом» стало незаконне зупинення військової допомоги для України, затвердженої Конгресом США. Тобто, на думку демократів, Трамп закликав Україну «втрутитись» у президентські перегони 2020 року у США.
Роль лобіста Трампа у цьому процесі відігравав його адвокат Рудольф Джуліані, який неодноразово відвідував Україну. Зрозуміло, що прихильники Трампа називають звинувачення «притягнутими за вуха» та не вважають, що Трамп незаконно призупинив надання військової допомоги Україні. Виправдовуючи себе, Трамп нагадав про факти корупції в «Укроборонпромі».
На превеликий жаль, Україна під час процедури імпічменту виглядає не дуже привабливо. Особисто Трамп вирішив у дні імпічменту відвідати Давоський економічний форум, який він ігнорував з часу своєї інавгурації у січні 2017 року. Тим самим він демонструє впевненість у своїй перемозі.
Тактика президентської команди від розгляду звинувачень полягає у спробі перетворити імпічмент на суд над демократами. Республіканці вимагають викликати всіх свідків, включно з утаємниченим інформатором Центрального розвідувального управління, з підозр якого восени 2019 року було знайдено привід для започаткування процедури імпічменту.
Джо Байден уже відмовився давати свідчення у сенаті, що прихильники Трампа також вважають «очком» у політичній грі на користь свого підзахисного.
Отже, смисл процедури імпічменту перетворився на спроби обох конкуруючих за владу сторін максимально використати ідеологічні засоби заради консолідації своїх виборців. Демократам важливо показати власним прихильникам, що вони зробили все можливе і неможливе з метою перемоги над «расистом» Трампом. Республіканцям також треба показати своєму електорату, як вони побороли «соціалістів», як демократів називає Трамп.
Очікувана перемога Трампа над ініціаторами імпічменту піднімає його шанси на переобрання на другий термін і розширяє коло маневру у зовнішній політиці. За цих обставин Україні важливо витримати максимально можливу віддаленість від обох сторін, які беруть участь у процедурі імпічменту. Адже вже був негативний досвід, коли у 2016 році українські еліти зробили ставку ва-банк на перемогу Хілларі Клінтон, але не так сталося, як багатьом здавалося.
Принаймні Дональд Трамп за роки свого президентства помітно доклався до збільшення обсягів військової допомоги Україні. Крім того, саме чинна американська президентська адміністрація надала Україні летальну зброю та попри конфлікт із демократами забезпечила двопартійний консенсус щодо підтримки територіальної цілісності і суверенітету України.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».