Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Грудень 2019 11:36

Росія підтримує каталонських сепаратистів

Rate this item
(0 votes)

Газета «Ель-Паїс» повідомила, що іспанські правоохоронні органи вже щонайменше 1,5 року ведуть слідство щодо участі російських інтернет-ботів у каталонській кризі. Росіяни не тільки вели кампанію дезінформації, але й підтримували сепаратистів на місці.

Повідомлення про активну участь росіян у каталонській боротьбі за незалежність уперше з’явилися ще два роки тому, майже відразу після невдалої спроби від’єднання провінції від решти країни в жовтні 2017 року.
Уже через місяць після того тодішні іспанські міністри закордонних справ і оборони Альфонсо Дастіс і Марія Долорес де Коспедал заявили, що за хвилю сепаратистських дописів в іспанських соціальних мережах значною мірою відповідали організовані групи користувачів із Росії і Венесуели.

Дастіс також додав, що Іспанія «має тверді докази» про внесок Кремля у загострення каталонської кризи.
Тоді було прийнято рішення, щоб передати справу тамтешнім органам дізнання. За слідство відповідає суддя Верховного Суду Мануель Гарсія-Кастеллон, а допомагає йому команда центрального інформаційного бюро головного управління іспанської поліції, яке спеціалізується на антитерористичних розслідуваннях.
Три незалежних джерела підтвердили журналістам «Ель-Паїс», що у самому центрі розслідування перебуває так званий підрозділ 29155 — добре відомий в Європі елітний підрозділ російської армії, який займається проведенням дезінформації, хакерських атак і гібридних військових дій.
До цього часу слідство мало статус суворо таємного. Інформатори іспанської газети стверджують, що формально воно точиться з травня 2018 року, однак процес збору доказових матеріалів міг розпочатися навіть кілька місяців раніше.
Показово, що підрозділ 29155 має репутацію міжнародного і відомий своєю ефективністю. Вперше про його існування написала торік «Нью-Йорк Таймс». Американські журналісти провели дуже детальне розслідування та однозначно ідентифікували підрозділ 29155 як частину російської армії і визначили зміст його обов’язків.
Члени підрозділу були відповідальними за невдалий державний заколот у Чорногорії у 2016 році, який мав дестабілізувати одну з найбільш прозахідних балканських країн. Едуард Шішмаков і Володимир Попов, два громадянина Російської Федерації, раніше агенти КДБ і ГРУ, були тоді засуджені до тривалого ув’язнення за спробу повалення уряду.
Підрозділ 29155 провів навіть замах на Сергія Скрипаля і його дочку Юлію у березні 2018 року у Великій Британії. Спецслужби щонайменше кількох європейських країн приписують бійцям підрозділу подвійну спробу вбивства відомого болгарського торговця зброєю Еміліана Гебрева у 2015 році.
Крім того, вони провели деякі операції в Інтернеті, головним чином спрямовані на хакерські атаки державних серверів і поширення дезінформації у соціальних медіа.
Напевно, саме цей підрозділ проявляв активність у Каталонії і впливав на сепаратистський рух. За даними іспанських слідчих, росіяни спонсорували широкі дезінформаційні кампанії на підтримку сепаратистів в іспанському Фейсбуку і Твіттері.
Російські військові проявляли активність не лише в період референдуму два роки тому, а й протягом усього періоду з 2017 року, особливо активізувавшись у минулому місяці з нагоди засудження 12 творців каталонського референдуму до багаторічного ув’язнення.
Пости, які створював і поширював підрозділ 29155, стосувалися передовсім можливих планів військового придушення сепаратистів іспанським урядом, проводилася маніпуляція статистикою стосовно каталонської економіки і можливої підтримки, яку Європейський Союз міг надати бунтівній провінції у випадку від’єднання від решти країни.
Однак росіяни не обмежувалися тільки допомогою сепаратистам в Інтернеті: вони також координували свою кампанію на місці — у Барселоні. Її протагоністом був, як повідомляє «Ель-Паїс», громадянин Російської Федерації і агент ГРУ Денис Сергєєв, відомий також як Сергій Фєдотов. Під цим другим псевдонімом він діяв раніше на території Болгарії і Великої Британії.
Медіа зі всього світу, у тому числі «Нью-Йорк Таймс» і спеціальний розслідувальний сайт «Біллінгкет» (Bellingcat), переконані, що як Фєдотов він готував замахи на Скрипаля і Гебрева.
У Барселону Сергєєв приїжджав двічі, у 2016-му і 2017 роках, кожного разу подорожуючи в Іспанію через Швейцарію (Цюріх і Женеву). Останній раз він з’явився там точно за два дні до референдуму 20 жовтня 2017 р., а виїхав через день після голосування.
Його зв’язним на місці був Віктор Терраделлас, колишній експерт з питань дипломатії і міжнародних справ розпущеної вже каталонської партії CDC і дуже близький співпрацівник колишнього керівника регіональної каталонської влади Карлеса Пучдемона. Терраделлас запевнював його, що має гарантії публічної підтримки каталонської незалежності від Володимира Путіна і Михайла Горбачова.
Слідство судді Кастеллона у справі підрозділу 29155 є тільки одним із напрямків, які розслідують іспанські слідчі. Окреме розслідування ведеться проти дев’яти членів суспільного руху, відомого як Комітет захисту республіки (CDR). Вони були затримані за володіння вибуховими матеріалами і підготовку терористичних актів із нагоди другої річниці референдуму 2017 року.
Підозрюваними у тероризмі є також лідери групи «Цунамі демократії» (Tsunami Democratic), відповідальні, зокрема, за зупинку роботи барселонського аеропорту «Ель-Прат» через протести кілька тижнів тому.
Повідомлення про іспанське слідство у справі російської підтримки для каталонських терористів потрапили на шпальти газет у момент, коли відносини обох держав усе більше погіршуються.
Виконуючий обов’язки керівника іспанського МЗС Хосеп Боррелл інформував, що попри минулорічні запевнення з боку Кремля і міністра закордонних справ Сергія Лаврова не була сформована обіцяна двостороння російсько-іспанська група по боротьбі з дезінформацією в Інтернеті.
Створення такої інституції запропонував сам Лавров, а Мадрид погодив цю пропозицію. Але і через рік нема і натяку на цю комісію, тому Боррелл оголосив, що співпраці не буде.
Невідомо, до якої міри це мотивовано слідством Кастеллона, однак навіть і без цього важко було би повірити у добрі наміри Кремля у боротьбі з дезінформацією в Інтернеті.

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».