Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 12 Грудень 2019 14:27

Доля відносин України і НАТО

Rate this item
(0 votes)

11 грудня 2019 року у Брюсселі відбулося засідання Комісії Україна — НАТО щодо оцінки Річної національної програми за 2019 рік. Увесь поточний тиждень присвячено підбиттю підсумків співпраці та накресленню нових завдань і планів.
Останні п’ять років взаємодія України і НАТО відбувається за умов гібридної війни з Росією, що накладає свій помітний відбиток на зміст і форми співпраці.
За цих обставин ключовим завданням залишається модернізація всієї української системи національної безпеки та оборони. Зокрема, не закінчено процеси реформування Служби безпеки України, військової розвідки, державної системи захисту таємної інформації. Також є складності з переходом на стандарти НАТО у виробництві зброї, налагодженні охорони складів зброї, де надто частими є надзвичайні ситуації.

Північноатлантичний альянс продовжує фінансування проєкту захоронення ядерних відходів у сховищах України. У НАТО також помітили, що у жовтні Верховна Рада України ухвалила закон щодо запровадження нових військових звань сержантського і старшинського складу Збройних Сил України, що відповідають стандартам НАТО.
Тобто за формою до стандартів НАТО наблизились, але зі змістом поки що є проблеми. Нові форми діалогу ускладнюються недовиконанням значної кількості завдань попередньої Річної національної програми.
Попри всі перешкоди НАТО декларує намір продовжувати надання соціальної та адаптаційної допомоги українським ветеранам війни на Донбасі. Відкритим залишається питання залучення НАТО до проблем регіональної безпеки на Чорному морі та у Керченській протоці. Північноатлантичний альянс збирається виконувати плани посилення своїх позицій у Болгарії, Румунії, Туреччині.
Головне, щоб відносини України і НАТО не перетворилися на політичну розмінну монету. Україна наполягає на тому, аби можливе отримання статусу провідного союзника США за межами НАТО не стало альтернативою членству в НАТО. Модернізація українських інститутів у сфері безпеки та оборони є найкращим шляхом просування до членства.
На наступний рік накреслено важливі напрями взаємодії, які, зокрема, стосуються протистояння кібернетичним загрозам. Можливо, у грудні 2020 року буде більше успіхів у виконанні Річного плану дій.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».