Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Грудень 2019 14:34

Російська операція впливу

Rate this item
(0 votes)

Уже багато років у Болгарії — країні, традиційно приязній до Росії, не було такого серйозного протистояння між силами, які хочуть повернення до більш тісної співпраці з Москвою, і правлячим табором, який веде прагматичну політику щодо Росії зі збереженням геополітичної прозахідної орієнтації (членство в НАТО і ЄС).
Недавнє вислання російського дипломата, який вів розвідувальну діяльність, та викриття зв’язків лідера «русофілів» Ніколая Малінова з російськими інституціями, які прикривають дії розвідки, відбулися завдяки тиску західних спецслужб. Особливо США, які розглядають Болгарію як «слабку ланку» східного флангу НАТО.

Розслідування, проведене прокуратурою і контррозвідкою (DANS), може виявитися небезпечним не тільки для Малінова, вже звинуваченого у шпигунстві, а й для всього посткомуністичного і проросійського крила болгарської політики. Також і для президента Румена Радева: виявляється, його перемога у 2016 році стала можливою завдяки співпраці посткомуністичної опозиції з Російським інститутом стратегічних досліджень (РІСД).
Цей відомий аналітичний центр працював для радянського КДБ, а потім — російської Служби зовнішньої розвідки. Останні 10 років він формально підпорядкований Кремлю, але надалі служить як представництво розвідки, корисне для проведення гібридних дій.
Відомо, що РІСД діяв, зокрема, у Польщі, Сербії, Чорногорії і у Болгарії. Саме тут РІСД за допомогою грошей, наданих Константіном Малофєєвим і місцевими проросійськими болгарськими олігархами, допоміг Малінову у формуванні сильного медіаполітичного угруповання, метою якого була зміна геополітичної орієнтації Болгарії.
Останніми днями виявилося, що проросійський табір у цій країні намагається захищати свої позиції: президент Радев використав право вето і надіслав Вищій судовій раді для повторного розгляду кандидатуру Івана Гешева на посаду генерального прокурора.
Цей 49річний випускник Академії МВС, нинішній заступник генерального прокурора і керівник її спеціального антикорупційного департаменту, брав участь у викритті російських шпигунів. Також відомо, що восени Гешев разом із нинішнім генеральним прокурором гостював у США.
Зокрема, там відбулася зустріч болгар з американськими спецслужбами. Темою була зростаюча активність Москви у Болгарії. Так, не поінформувавши прокуратуру, суд дозволив Малінову кількаденний виїзд до Москви, хоча на початку вересня йому заборонили полишати територію Болгарії. Тим часом Малінов — звинувачений у шпигунстві на користь Росії — 4 листопада з’явився у Кремлі, де з рук Путіна отримав орден Дружби.

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».