Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Листопад 2019 14:09

Політична криза в Грузії

Rate this item
(0 votes)

У червні Бідзіна Іванішвілі — неформальний лідер партії «Грузинська мрія» — публічно обіцяв прийняти закон про партійно-пропорційну систему парламентських виборів замість нинішньої мажоритарно-пропорційної виборчої системи.
Депутати, які від цієї партії були обрані за округами, виступили проти цього. Без їхніх голосів закон ухвалити неможливо. Опозиція запідозрила Іванішвілі у закулісній грі навколо відмови прийняти закон про пропорційну виборчу систему, адже в такому випадку шанси правлячої партії на перемогу на майбутніх виборах були б мінімальними.

Після того як 14 листопада депутати правлячої партії провалили голосування за прийняття цього закону, на знак протесту з фракції «Грузинська мрія» вийшли деякі політичні важковаговики. Партія консерваторів також залишила правлячу більшість. Так у Грузії розпочалася чергова внутрішньополітична криза.
Відкидання пропорційної системи виборів, яка в ідеалі мала сприяти продовженню демократичних процесів у Грузії, опозиція назвала кроком до втрати владою легітимності. Отже, зберігаються шанси на те, що парламентські вибори 2020 року пройдуть за змішаною партійно-мажоритарною системою з тривідсотковим бар’єром для проходження партій у парламент.
У відповідь на політичні протести у Тбілісі США та Євросоюз закликали грузинську владу та опозицію до спокійного діалогу заради продовження руху до стабільної демократії. Однак 18 листопада була застосована сила для розблокування парламенту.
Відомий грузинський політик Міхеіл Саакашвілі нагадав про події 23 листопада 2003 року, коли Революція троянд змінила правлячі еліти у Грузії. Саакашвілі плекає надії на своє повернення у грузинську політику. Владу закликають повернутися до розгляду скандального законопроєкту. Найближчими днями ситуація має остаточно прояснитись.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».