Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Листопад 2019 14:06

Ризики іранської кризи

Rate this item
(0 votes)

Останніми тижнями Іран продукує суперечливі новини, пов’язані з позиціонуванням країни на міжнародній арені і тягарем санкцій, під якими тривалий час перебуває іранська економіка. Зазначені тенденції перебувають у стані прямої залежності. Адже величезні витрати, які правлячі іранські еліти спрямовують на збереження військової ядерної програми, а також ведення війн з іранською участю у Сирії та Ємені, супроводжуються режимом жорстких санкцій проти іранської економіки.
Адміністрація президента Дональда Трампа підтримує антиіранські санкції, які виправдовуються ризиками порушення Іраном угоди 2015 року про розвиток мирної ядерної програми. Євросоюз минулого року так і не вийшов зі згаданої угоди, хоча на цьому наполягають США.

Натомість іранські власті не відгукнулися на заклики Євросоюзу не виходити з режиму угоди 2015 року. Тегеран спробував виходити поетапно, намагаючись шантажувати Захід вимогами скасування режиму санкцій. У відповідь Міжнародне агентство з атомної енергетики висловило стурбованість тим фактом, що запаси «важкої води» в Ірані перевищили договірні норми. Поки що це не стало приводом для перегляду позиції Євросоюзу.
Здається, що супротивники іранського режиму вичікують, чим закінчаться соціальні протести, які час від часу актуалізуються в Ірані. Цього разу привід для протестів став уже традиційним — це протести проти підвищення цін на бензин. Іранські власті таким чином намагаються пом’якшити негативний вплив санкцій на національну економіку, але від того рівень інфляції тільки збільшується і розвиток економіки уповільнюється.
Стабілізуючу роль у ситуації кризи продовжує відігравати силовий блок режиму. Попри те що вістря американських санкцій спрямоване на провідні кадри іранського силового блоку, його кадри найменше відчувають соціальні негаразди. Користуючись загонами захисників Ісламської революції, властям поки що вдається нейтралізувати потенціал соціальних протестів.
Відкритим є питання запасу ресурсу стабільності правлячого режиму, дискредитованого тривалою ізоляцією Ірану. Правлячий режим намагається отримати п’ять мільярдів доларів пільгового кредиту у Москві. Це є ознакою продовження кризи на невизначений час з усіма ризиками для міжнародної безпеки.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».