Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Листопад 2019 12:41

Ротаційна коаліція в Ізраїлі

Rate this item
(0 votes)

У квітні та листопаді поточного року Ізраїль пережив двічі поспіль дострокові парламентські вибори. Але обидва рази не вдалося сформувати стабільну та дієву правлячу коаліцію. Причому після листопадових виборів до кнесету ситуація тільки погіршилась.

З одного боку, на лівому політичному фланзі ізраїльської політики, який залишається фрагментованим та скочується на маргінальні позиції, наголошують на тому, що тривала «війна на виснаження» проти арабських країн надто дорого коштує Ізраїлю.
Ліві закликають до пошуку компромісів та розблокування мирного процесу.

Правда, щодо цього особливою є думка найближчого ізраїльського союзника — президента США Дональда Трампа, який з 2017 року не тільки визнав Єрусалим столицею Держави Ізраїль, а й легітимізував фактичну анексію колишніх сирійських Голанських висот.
Власне, внаслідок тривалої війни у Сирії Ізраїль не мав прийнятної альтернативи, адже на Голанські висоти, звідки прострілюється навпростець уся територія Ізраїлю, вже «пробивалися» бойовики «Ісламської держави».
З іншого боку, адміністрації президента Трампа не вистачає аргументів у переконанні ізраїльських політиків правого політичного флангу у потребі консолідації заради зміцнення національної безпеки Ізраїлю.
На поточному тижні має вирішитися доля коаліційних переговорів. Листопадовий вибір громадян Ізраїлю не залишив політикам великого вибору можливостей створення коаліцій. Таких можливостей тільки дві.
Перша пов’язана зі створенням «уряду меншості» на чолі з лідером правоцентристської коаліції «Кахоль Лаван» (іврит — «синьо-білий») Бені Ганцем за ситуативної підтримки альянсу арабських партій у кнесеті. Але такий варіант викликає невдоволення у союзника Ганца — Яіра Лапіда, який закликає до другого варіанта, пов’язаного зі створенням коаліції з «Лікудом».
Лідер «Лікуда» Біньямін Нетаньяху також пропонує Бені Ганцу сформувати уряд національної єдності. Це дає можливість подолати політичну кризу, свідченням якої стали вибори до кнесету, які відбулися впродовж поточного року. Пропонується, аби нинішній прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху, залишаючись у владі до кінця 2020 року, потім передав справи своєму коаліційному партнеру Бені Ганцу.
Власне, на поточному тижні один із коаліційних варіантів має бути обраний, адже альтернатива у вигляді третіх поспіль дострокових виборів уже лякає саму політичну еліту Ізраїлю. Тим паче що палестинські радикали також мимоволі долучилися до дебатів щодо формату коаліції, коли здійснили масований обстріл території Ізраїлю.
Інтерес радикалів також на поверхні, оскільки вони не зацікавлені у співпраці арабських партій у кнесеті з Бені Ганцем, а «звичний ворог» у вигляді Біньяміна Нетаньяху дає можливість консолідувати палестинські помірковані кола та радикалів із руху ХАМАС. Така позиція палестинців засвідчує фактичну відсутність перспектив відновлення мирного процесу принаймні до завершення президентських виборів у США у листопаді 2020 року.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».