Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Листопад 2019 11:39

Кадрові зміни на німецькому партійному полі

Rate this item
(0 votes)

У Німеччині завершились урочистості з нагоди відзначення 30-річчя з часу падіння Берлінської стіни. У жовтні 2020 року відзначатимуть 30-річний ювілей із часу возз’єднання Західної і Східної Німеччини.

Регіональні політичні відмінності між «старими» і «новими» федеральними землями й досі залишаються досить суттєвими. Це засвідчили жовтневі 2019 року вибори до ландтагу «нової» федеральної землі Тюрінгія. Вперше в історії об’єднаної Німеччини там перемогу святкувала Ліва партія, яка вважається політичною спадкоємницею Соціалістичної єдиної партії колишньої Німецької Демократичної Республіки.

Друге місце у Тюрінгії посіла антиемігрантська партія «Альтернатива для Німеччини». Ще нижче опинилися правлячі партії нинішньої федеральної «великої коаліції» — християнські демократи і соціал-демократи. Ледь пройшли до ландтагу Тюрінгії улюбленці федеральних соціологічних опитувань — Партія зелених та ліберали.
Але найгірше для «великої коаліції», що у Тюрінгії християнські демократи та соціал-демократи не зможуть створити земельний уряд навіть у коаліції з місцевими зеленими і лібералами. Зрозуміло, що коаліцію Лівої партії і «Альтернативи для Німеччини» взагалі неможливо собі уявити, адже це абсолютні ідеологічні антиподи.
Тож, скоріше за все, Лівій партії у Тюрінгії доведеться формувати земельний уряд меншості. Однак за будь-якого розкладу земельних політичних сил федеральна «велика коаліція» втрачає надійну більшість у верхній палаті парламенту — бундесраті, де представлені уряди усіх 16 федеральних земель Німеччини.
Жовтнева поразка партій «великої коаліції» християнських демократів і соціал-демократів на виборах до ландтагу федеральної землі Тюрінгія стимулювала дебати щодо зміни партійного керівництва. Найбільш жваво і гостро ці дебати відбуваються у Соціал-демократичній партії.
Молодіжне крило соціал-демократів закидає партійній бюрократії втрату соціального профілю партії та її перетворення на молодших партнерів християнських демократів.
Утім, поки що есдек Олаф Шольц, який виступає за збереження коаліції з Ангелою Меркель, має всі шанси наприкінці листопада перемогти на партійному з’їзді та очолити Соціал-демократичну партію Німеччини.
Не менш запекло кадрове питання вирішується у ще одній партії «великої коаліції» — Християнсько-демократичній партії Німеччини. Ще рік тому Ангела Меркель передала посаду лідера партії Аннегрет Крамп-Карренбауер.
Правда, остання так і не змогла всі зусилля сконцентрувати тільки на управлінні партією, адже Меркель після переходу Урсули фон дер Ляйєн на посаду голови Європейської комісії призначила Аннегрет Крамп-Карренбауер ще й на посаду міністра оборони ФРН.
У підсумку обох жінок опоненти у партії звинувачують у недбалому ставленні до виборчої кампанії у Тюрінгії, де християнські демократи зазнали найбільш дошкульної поразки у своїй історії.
Наприкінці листопада ХДС також проводитиме свій з’їзд, на якому очікують, що виклик креатурі Меркель — Аннегрет Крамп-Карренбауер кине Фрідріх Мерц. Останній має свої політичні порахунки з Меркель, бо саме вона витіснила його з політики ще на початку 2000-х років.
Фінансово Мерц від того тільки виграв, оскільки очолив один із найбільших німецько-американських інвестиційних фондів, але, як бачимо, сподівань на політичний реванш не поховав.
Якщо ж Мерц зможе перехопити керівництво християнськими демократами, це тільки прискорить відставку Меркель і проведення позачергових виборів бундестагу.
Відкритим тільки є питання, чи готові німецькі бізнесові та політичні еліти до такого радикального сценарію розвитку подій або очікуватимуть до вересня 2021 року, коли мають відбутися чергові вибори.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».