Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Листопад 2019 15:38

Мадрид не поступиться

Rate this item
(0 votes)

Прем’єр Іспанії Педро Санчес відвідав госпіталь у Барселоні, де перебувають поліцейські, поранені в результаті сутичок із прихильниками каталонських сепаратистів.

Після періоду активних протестів, заворушень і регулярних сутичок із поліцією у Каталонії стало трохи спокійніше, хоча більше десятка осіб надалі перебувають у лікарнях.
Кілька з них утратили зір у результаті застосування гумових куль поліцією. Один із понад 200 ранених поліцейських дотепер перебуває у критичному стані. В арешті перебувають 18 осіб зі 194 затриманих. Ніхто не має сумнівів, що на цьому не завершиться.

24 жовтня відбулась урочиста ексгумація останків фашистського диктатора Франсіско Франко, які рішенням уряду соціалістичного прем’єра Педро Санчеса були перенесені з мавзолею пам’яті жертв громадянської війни у Долині Полеглих на цвинтар, де спочиває його дружина.
Справа викликає багато контроверсій і, щоб уникнути протестів, останки диктатора були відтранспортовані вертольотом. Подія була головною темою медіа в останні дні.
У Каталонії знижується підтримка для «каталонської незалежницької революції»: за даними останніх опитувань, за незалежність висловлюються приблизно 44% мешканців регіону.
Це — найнижчий показник від референдуму про незалежність із 2017 року. Тоді за розлучення з Мадридом висловилися 92% учасників референдуму, який не відповідав іспанській Конституції. Щоправда, у ньому брали участь 43%, але така активність була і результатом діяльності поліції, яка ефективно блокувала доступ до багатьох виборчих дільниць.
«Єдиним вирішенням нинішньої ситуації є переговори представників автономії Каталонії з урядом у Мадриді», — переконує Ксав’єр Гінеста, заступник декана з питань зв’язків із закордоном Університету де Віц у Барселоні. Проблема, однак, у тому, що уряд Санчеса не хоче чути про такі переговори. Він не має наміру змінювати позицію також у ситуації, коли прем’єр регіонального уряду Каталонії Квім Торра відчутно пом’якшив позицію щодо автономії.
Після періоду мовчанки у початковій фазі заворушень він виразно відмежувався від вуличного насильства у виконанні молодих прихильників незалежності, але визнав, що воно є додатковим аргументом на користь необхідності переговорів з урядом у Мадриді.
«Обіцяю вам, що будемо прагнути до незалежності. Хочемо республіки Каталонії», — чітко заявив Квім Торра 1 жовтня під час відзначення другої річниці не визнаного Мадридом референдуму про незалежність. Це сталось якраз напередодні оголошення Верховним Судом Іспанії вироків від 9 до 13 років в’язниці для дев’яти каталонських діячівсепаратистів.
«Прихильники сецесії вважають, що справа статусу Каталонії є політичною проблемою і нема жодних підстав передавати вирішення цієї проблеми судовим інстанціям, як це сталося. Навіть якщо прийняти, що референдум дворічної давності з точки зору влади Іспанії був нелегальним», — пояснює Ксав’єр Гінеста.
Неможливо уявити собі, щоб переговори з урядом соціалістів у Мадриді, які, на його думку, є єдиним рішенням, були б тепер можливими. 10 листопада відбудуться чергові дострокові парламентські вибори і ніщо не зменшило б так ефективно шансів соціалістів Санчеса на успіх, як переговори з каталонськими сепаратистами. Тим більше що лідери опозиції вимагають усе твердішого курсу щодо Каталонії.
Альберт Рівера, керівник поміркованої правої партії «Громадяни», вважає, що Мадрид повинен узяти безпосередньо у свої руки владу у Каталонії і скасувати автономію бунтівного регіону.
У подібному тоні висловлюється Пабло Касадо — керівник консервативної Народної партії. Ще далі йде радикальна права партія «Вокс» (Vox), яка у певному сенсі завдячує популярність закликам до національної єдності перед загрозою ісламу й імміграції. З опитувань випливає, що вона має шанси стати третьою силою в іспанському парламенті.

Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».