Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Листопад 2019 15:30

Аргентинське танго з банкрутством

Rate this item
(0 votes)

27 жовтня 2019 року відбулися президентські і парламентські вибори в Аргентині. Передвиборча кампанія відбувалася на тлі балансування країни на межі дефолту.
Для багатьох аргентинців це вже звична історія. На межі ХХ–ХХІ століть Аргентина тричі поспіль пережила державне банкрутство. Внаслідок цього на вимогу Міжнародного валютного фонду довелося розпродати іноземним інвесторам державні запаси аргентинських земель.
Але й після цього ситуація не виправилася. Чимало економістів вважають, що ахіллесовою п’ятою аргентинської економіки є її залежність від коливань на ринку зернових культур та яловичини. Це накладається на політичні цикли, коли правих прихильників ліберальної шокової терапії замінюють радикальні ліві популісти.

У підсумку економіка у стані постійного шоку залишається без будь-якої терапії та потерпає від дефіциту інвестицій та соціальної несправедливості. Сьогоднішня Аргентина є своєрідною моделлю соціально-економічних проблем, які супроводжують більшість країн Латинської Америки.
Цікаво, що у сусідній гігантській латиноамериканській країні Бразилії при владі зараз правий ліберальний уряд на чолі з президентом Жаїром Болсонару, натомість в Аргентині популярністю користуються ліві.
Колишній президент Маурісіо Макрі програв Лівому фронту на чолі з Альберто Фернандесом та Крістіною Кіршнер. На боці правих участь у виборчій кампанії брав навіть Папа Римський Франциск, але й він не допоміг їм перемогти.
Аргентинські економічні проблеми тісно пов’язані із загальною економічною депресією у більшості латиноамериканських країн. Радикальне скорочення соціальних видатків уже привело до масових бунтів в Еквадорі, а у Чилі довелося вводити на два тижні надзвичайний стан та скасовувати запланований саміт країн — учасниць Тихоокеанського партнерства.
Зрештою, в результаті перемоги аргентинських лівих центристів Міжнародний валютний фонд перервав співпрацю з Аргентиною. Тепер прихильники азартних ігор роблять ставки: дефолт буде оголошено до Різдва чи на початку наступного року?

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».