Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Жовтень 2019 11:28

Керівник розвідки Ізраїлю: Кожна опція є можливою...

Rate this item
(0 votes)

Директор Моссаду (ізраїльської розвідки) Йоссі Коен в інтерв’ю, опублікованому минулого тижня, заявив, що гіпотетичне знищення Ізраїлем іранського генерала Хазема Солеймані, командуючого елітною бригадою «аль-Кудс», яка входить у склад Корпусу стражників Ісламської революції, «не є чимось неможливим».
В інтерв’ю, опублікованому ультраортодоксальною газетою «Мішпаха», Коена запитали про реакцію на висловлювання генерала Солеймані, який заявив, що ізраїльська авіація під час війни у Лівані у 2006 році хотіла ліквідувати його і лідера «Хезболли» Хассана Насраллу.

«Він (Солеймані) дуже добре знає, що його знищення не є неможливим. Його дії є видимими і відчутні всюди... нема сумніву, що інфраструктура, яку він створює, становить серйозну загрозу для Ізраїлю», — сказав керівник Моссаду.
Іранські медіа напередодні поінформували, що Тегеран нейтралізував «ізраїльсько-арабську змову», метою якої було усунення генерала Солеймані. В інтерв’ю Коен говорив про лідера «Хезболли» Насраллу, що він «знає, що маємо можливість усунути його». Коен не відповів, однак, на запитання, чому Ізраїль цього досі не зробив.
Керівник Моссаду переконував також, що під час великої напруги на Близькому Сході між США і Іраном «Ізраїль не зацікавлений у конфлікті з Іраном».
«Ізраїль має тільки один інтерес: запобігти отриманню Іраном атомного військового потенціалу. Ми не хочемо падіння режиму. Однак хочемо, щоб Іран повернувся за переговорний стіл і підписав договір, який би заблокував будь-яку можливість здобуття Тегераном військового атомного потенціалу», — пояснив Коен.
Керівник Моссаду також запевнив, що Іран «абсолютно не є» нині екзистенціальною загрозою для Ізраїлю, але «викликом для безпеки», проте ситуація зміниться, якщо Іран здобуде атомну зброю. Щоб цьому запобігти, як було сказано, кожна опція є можливою, у тому числі військовий удар по Ірану, але, як додав Коен, це має бути «останнім вибором».

Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».