Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Жовтень 2019 11:22

Кризовий німецько-франзузький саміт

Rate this item
(1 Vote)

Днями у Парижі відбулися переговори Емманюеля Макрона та Ангели Меркель. Німецько-французькі відносини вийшли на рівень інтенсивної співпраці. Минулого року було створено двосторонню міжпарламентську асамблею, що стало свідченням готовності двох лідерів процесу європейської інтеграції продовжити традиції Єлисейського договору 1963 року.
У 2018 році цей Договір було замінено новим документом, який засвідчив фактичне створення німецько-французького конфедеративного міждержавного утворення. Значення взаємодії між Парижем і Берліном посилюється внаслідок наміру Великої Британії залишити Європейський Союз.

Ситуація складається таким чином, що, скоріше за все, такий вихід відбудеться без формальної угоди. Надто мало часу залишилось, аби досягнути такого правового компромісу. Тому тема британського виходу стала ключовою для обговорення лідерами двох держав.
Європейський Союз намагається мінімізувати негативні наслідки виходу Великої Британії для європейської інтеграції. Ключовим у цьому сенсі є збереження безмитного зв’язку Євросоюзу з Ірландією. Поки що зрозуміло, що у випадку виходу Британії з ЄС без угоди буде порушено безмитний торговельний обмін. Певні ризики існують щодо міграційних питань.
За підсумками паризьких переговорів Макрон і Меркель фактично визнали неминучість аварійного виходу Великої Британії з усіма негативними наслідками. Помітною темою чергового німецько-французького саміту стали питання безпеки, в тому числі в Африці, де обидві країні взаємодіють у спробі запобігти потокам міграції до Європи.
Для України суттєвий інтерес становить готовність Німеччини і Франції як гарантів мирного врегулювання на Донбасі домогтися від Кремля суттєвих зрушень у виконанні Мінських угод. Поки що Меркель і Макрон декларували готовність будь-коли у зручний час для усіх сторін провести саміт у «нормандському форматі».
Але досі не склалися сприятливі передумови для успішного проведення такої зустрічі. Існуючий німецько-французький формат співпраці не може забезпечити автоматичного вирішення всіх кризових явищ, властивих сучасним міжнародним відносинам.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».