Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Жовтень 2019 11:14

Вибуховий Левант

Rate this item
(0 votes)

Левант — регіон Середземномор’я, який включає у себе Туреччину, Кіпр, Ліван, Сирію, Ізраїль, став гарячою точкою, зважаючи на велику кількість протиріч. Вони пов’язані з багатьма факторами.

Насамперед регіон ніяк не повернеться до стабільності, яка була підірвана заворушеннями часів «арабської весни» 2011 року. Сирія, зокрема, восьмий рік перебуває у стані війни усіх проти усіх. Внаслідок цього Туреччина стала місцем порятунку мільйонів сирійських біженців.
Після міграційної кризи 2015 року Європейський Союз був вимушений укласти з Туреччиною угоду про фінансування зі своїх фондів перебування цих біженців у турецьких таборах. Кожного разу, коли ЄС критикує Туреччину, остання натякає на перспективи відкриття шляху для емігрантів до Європи.

Вагомим фактором нестабільності у регіоні стали недавно відкриті геологами великі поклади природного газу на шельфі Середземного моря. Поки цього не було, поділ шельфу між Кіпром, Туреччиною, Сирією, Ліваном та Ізраїлем був досить символічним.
Тепер Туреччина відкрито вступила у конфлікт із членом Євросоюзу — грецькою частиною Кіпру, розпочавши геологічну розвідку на шельфі турецької частини Кіпру. Невдоволення цими діями висловив й Ізраїль, який також відкрив на своїй ділянці середземноморського шельфу газ.
Але, звичайно, найбільшим дестабілізуючим фактором у регіоні залишається сирійський конфлікт. Туреччина спробувала провести військову операцію у Сирії. Трамп пригрозив зруйнувати турецьку економіку, але закликав припинити участь США у безкінечній війні в Сирії. Туреччина боїться проголошення незалежного Курдистану.
Утім, дії турецьких військових знову посилили напруження у відносинах із турецькими партнерами по НАТО. Більшість країн — членів ЄС оголосили про припинення військово-технічного співробітництва з Туреччиною на час проведення військової операції у прикордонних із Сирією районах.
Напруженими залишаються турецько-американські відносини. Сполучені Штати Америки відвели свої війська від сирійсько-турецького кордону і продовжують охороняти нафтові поклади поблизу іракської провінції Мосул.
Зрештою, анонсованою метою військової операції турецький президент Реджеп Ердоган назвав створення 30-кілометрової буферної зони вздовж кордону із Сирією, де діяли донедавна курдські загони самооборони. Але навіть успіх цієї операції не вирішує турецької стратегічної проблеми, пов’язаної з перспективою створення незалежної держави Курдистан.
До цього ще, звичайно, далеко, але тенденція веде до зазначеного результату невмолимо. В епіцентрі всіх цих проблем залишається Туреччина, що знову актуалізує питання, наскільки членство в НАТО вирішує усі без винятку проблеми національної безпеки.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».